Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië   J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië Icon_minitimema 10 mei 2010 - 20:22

P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 10 mei 2010

J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië
Presentatie boek en dvd vrijdag 4 juni 2010 in Tropentheater Amsterdam

Tijd: 20.30u Locatie: Grote Zaal
Besloten bijeenkomst, alleen op uitnodiging

J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië Jc_lam10
Op 4 juni worden in het Tropentheater het boek en de dvd 'J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië' gepresenteerd. De films van Lamster, bijna honderd jaar geleden gemaakt, zijn bewaard gebleven en gelden als een uniek historisch document van het koloniaal verleden. De presentatie vindt plaats tijdens het Beeld voor Beeldfestival, een documentaire-filmfestival over culturele diversiteit. Het boek, geschreven door Janneke van Dijk, Jaap de Jonge en Nico de Klerk, en de dvd zijn een coproductie van het EYE Film Instituut Nederland, het Tropenmuseum en KIT Publishers. De presentatie is in het kader van de viering van 100 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Boek en dvd
In het boek 'J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië' beschrijven auteurs Janneke van Dijk en Jaap de Jonge het levensverhaal van Johann Christian Lamster (1872 - 1954) in de context van zijn tijd. Lamster werkt als kapitein voor het Koninklijk Nederlands-Indische Leger (KNIL) bij de Topografische Dienst. Tijdens een verlof in Nederland krijgt hij onverwacht het verzoek in Indië te gaan filmen. De opdracht komt van het zojuist opgericht Koloniaal Instituut, het latere Koninklijk Instituut voor de Tropen, dat kennis over de koloniën wil verzamelen en verspreiden. In 1912 gaat Lamster terug naar Batavia en reist met een 35mm-camera door Java, Bali en Madura, waar hij in totaal 56 films maakt.
De dvd bevat een ruime selectie van de bewaard gebleven films van Lamster die in het kader van het project Beelden voor de Toekomst door conservering en digitalisering nu voor een groot publiek toegankelijk zijn. Ook het boek bevat de dvd met Lamsters films.
Auteur Nico de Klerk schrijft over de filmopnamen en wat het Koloniaal Instituut na voltooiing met de films heeft gedaan.

De films
Met veel aandacht voor detail laten de films alle aspecten zien van het leven van zowel de Europeanen als de Indonesiërs in die tijd. Vanaf statief, op ooghoogte, registreert Lamster overwegend in zogenaamde 'totalen', al dan niet rijdend vanuit treinen of auto's ('phantom rides'). Soms is er duidelijk sprake van enscenering, bijvoorbeeld in de film 'Het leven der Europeanen in Indië', waarin waarschijnlijk vrienden en familie figureren.
Soms lijkt Lamster individuen voor de camera met grapjes op te vrolijken, of juist verlegen te maken, zoals in 'Inlandsche nijverheid'. De meest ambitieuze enscenering – en de film die tijdens een bezoek van de secretaris van de Vereniging Koloniaal Instituut op grote weerstand stuitte – was zijn reconstructie van een gebeurtenis uit de Acehoorlog, in een film gewijd aan het KNIL.

De filmografie van de films op de dvd is gebaseerd op drie bronnen: het filmmateriaal (de nitraatfilms in de collectie van EYE Filminstituut Nederland), drie catalogi met filmtitels (de Catalogus van kinematografische opnamen van de Koninklijke Vereeniging Koloniaal Instituut te Amsterdam uit respectievelijk 1914, 1918 en 1923), en door het Koloniaal Instituut uitgebrachte toelichtingen uit 1918-1923. Behalve een overzicht van de titels geeft de filmografie door de variaties in titels en lengtes te vermelden ook aan hoe de films in de loop der tijd gewijzigd zijn door hermontage en toevoeging van ander filmmateriaal en ‘stilstaande taferelen’ (stills, foto’s en tekeningen).


Boek inclusief dvd
J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië
Janneke van Dijk, Jaap de Jonge en Nico de Klerk
Paperback, 148 pagina’s
ISBN 978 94 6022 105 7
€ 24,50
verkrijgbaar in boekhandel en via internet www.kitpublishers.nl

Dvd
J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië
€ 14,95 verkrijgbaar via Filmfreak




Beelden voor de Toekomst is een project van het EYE Film Instituut Nederland, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Centrale Discotheek Rotterdam, Nationaal Archief, Vereniging van Openbare Bibliotheken en Stichting Nederland Kennisland. In het project redden zes instellingen een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en publiek. In 2010 staat het thema Indonesië centraal. Beelden voor de Toekomst is aanwezig op de Tong Tong Fair, 19 t/m 30 mei in Den Haag. Meer informatie op www.beeldenvoordetoekomst.nl

persbericht KIT
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië Empty
BerichtOnderwerp: Re: J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië   J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië Icon_minitimeza 29 mei 2010 - 22:10

Unieke Indië-films gepresenteerd
Toegevoegd: zaterdag 22 mei 2010, 15:31
Update: zaterdag 29 mei 2010, 09:39

Door verslaggever Pauline Broekema

Ooit lag het verstoft in een archief, nu behoort het tot een van de belangrijkste historische filmcollecties over Nederlands-Indië. De films van Johann Lamster.

Lamster, kapitein bij de topografische dienst, ontving op verlof in Nederland een ongewone opdracht: het pas opgerichte Koloniaal Instituut wil dat hij Indië in beeld brengt. Met een betrekkelijk nieuw medium: film.

In Parijs krijgt hij een stoomcursus. Het project wordt betaald door het ministerie van Koloniën en kost ruim twintigduizend gulden.

In februari 1912 vertrekt de kersverse filmer, met gezin en assistent en in zijn bagage een filmcamera, lenzen, een statief, blikken nitraatfilm, ontwikkelbakken, rekken om zijn films te spannen, een fotocamera en glasnegatieven.

Donkere kamergeschiedenis
Sukabumi op Java wordt zijn uitvalsbasis. Daar ook richt Lamster zijn atelier in. In Nederland had men liever gezien dat Lamster de archipel zou doorkruisen, maar hij houdt zijn actieradius noodgedwongen klein. Een bezoeker die hem aan het werk ziet, meldt dat Lemster vanwege de temperatuur alleen 's nachts kan ontwikkelen.

Een hele onderneming, "zoodat er practisch geen sprake is die heele donkere kamergeschiedenis op reis mee te slepen en ter plaatse te ontwikkelen."

Koninklijk publiek
Lamster filmt een jaar, acht uur materiaal is het resultaat. Daaruit zijn 56 films gemonteerd over de meest uiteenlopende onderwerpen: een autotocht door Bandoeng, gezichten op Bali, de inlandse veeartsenschool, de koffiecultuur, de strafgevangenis in Batavia, de zending. Zo komen de meeste aspecten van het koloniale leven aan bod.

Soms ensceneert hij scenes. Zo maakt hij een reconstructie van een gebeurtenis uit de Atjehoorlog.

In april 1915 worden de films voor het eerst getoond, voor de Haagse elite en de koninklijke familie. Het zijn educatieve films. Niet bestemd voor bioscopen, maar voor onderwijzers en anderen die de aspecten van het Indische leven moet worden bijgebracht.

Tijdens de voorstelling worden de films van commentaar voorzien. Wat improviseren bij deze "kinematografische opnames" is er niet bij. Iedere film heeft een standaard tekst. Bij 'Het leven van den Inlander in de desa' luidt een tekst: "De kinderen doen zich bij deze gelegenheid levendiger voor dan men in het algemeen van het schuchtere inlandsche kind gewend is."

Vernietigen
De films van Lamster raken na de oorlog in de vergetelheid. In de jaren zeventig wordt zelfs overwogen ze te vernietigen.

Inmiddels zijn ze geconserveerd en gerestaureerd. En is iedereen doordrongen van de grote historische waarde van het materiaal. Lamster filmt met een goed oog voor detail. Al is hij niet te horen, aan de losse manier van filmen is te merken dat hij het land en de mensen goed kent.

In het kader van de viering van 100 jaar Koninklijk Instituut voor de Tropen wordt een boek over Lamster uitgegeven en een dvd met zijn werk. In samenwerking met Eye Film Instituut Nederland.


J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië - Janneke van Dijk e.a. - KIT publishers - ISBN: 9789460221057


bekijk de video
NOS Nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» J.C. Lamster, een vroege filmer in Nederlands-Indië
» "Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945 - 1962 ".
» Limburgse jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945-1962
» DVD: Nederlands Indie
» NSB in Nederlands-Indië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: