Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Gebaar voorkomt leren van gebarentaal

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Gebaar voorkomt leren van gebarentaal Empty
BerichtOnderwerp: Gebaar voorkomt leren van gebarentaal   Gebaar voorkomt leren van gebarentaal Icon_minitimema 6 sep 2010 - 8:38

Gebaar voorkomt leren van gebarentaal
Redactie - 6 september 2010

ALPHEN - Oor kapot? Lastig, maar niet onoverkomelijk. Als je in Nederland woont tenminste. Syta Plantinga kent de problemen van kinderen met een gehoorprobleem in Indonesië. Haar doel: minimaal 500 gehoorapparaten inzamelen voor de kinderen in Denpasar.

ALPHEN - De meeste Alphenaren kennen Syta Plantinga wel, bijvoorbeeld van het Rode truien-project, de presentatie van de film Karibu Kenya van Stichting Studiebol of als organisator van de vele activiteiten in winkelcentrum de Herenhof. Het lijkt stil rondom deze markante Alphense, niets is echter minder waar. Plantinga zet zich nog steeds in voor de kinderen in ontwikkelingslanden. Zo bezocht zij in 2010 het Swara Swari Institute in Denpasar (Indonesië), een voorschool waar kleine kinderen met een hoorstoornis spraakles krijgen en startte de eerste inzamelingsactie van gehoorapparaten.

Gehoorproblemen komen in ontwikkelingslanden niet meer voor dan in de rijkere landen, minder echter ook niet. Gemiddeld komt 5 procent van de kinderen met een hoorstoornis ter wereld. Maar ook daarna kan er een defect optreden door bijvoorbeeld hersenvliesontsteking. De oplossing van een gehoorprobleem is in Nederland stukken beter dan bijvoorbeeld in Indonesië. Een tweedehands gehoorapparaat kost daar al snel 350 euro, terwijl het gemiddelde salaris van een ouder slechts 85 euro bedraagt. Ouders ervaren het als een enorme gok zoveel geld te investeren in iets wat ze niet kennen.

Voor de jonge kinderen zelf is een gehoorapparaat de enige weg die kan leiden naar een normaal bestaan. Wanneer zij de gehoorapparaten aangemeten krijgen zodra ze beginnen met praten, zal het hen lukken intonatie in hun stemgeluid te krijgen en worden zij niet afhankelijk van liplezen of gebarentaal. Op het. Swara Swari Insitute krijgen op dit moment al 35 kinderen dagelijks spraakles, nadat hen gehoorapparaten werden aangemeten.

Stichting Kolewa verzamelt alle soorten en maten gehoorapparaten in en levert ze persoonlijk af op Bali bij dokter Eka, de kno-arts. Een audioloog, Narno Supangat, test, repareert ze en stelt de gehoorapparaten af. Inmiddels zijn tweehonderd 200 kinderen getest die op de wachtlijst staan.

Eind september vertrekt Plantinga weer naar Indonesië en haar doel is om minimaal 500 gehoorapparaten en toebehoren mee te nemen. In Nederland en Alphen zijn genoeg mensen die een oud apparaat ergens in een laatje hebben liggen. Winkels hebben bakken vol van die oude apparaten en nabestaanden weten niet wat te doen met de gehoorapparaten van opa of oma. Via Plantinga krijgen de gehoorapparaten een tweede leven.

Het inleveren van de gehoorapparaten is mogelijk bij de Stichting Kolewa aan de Raadhuisstraat 110. De bijbehorende batterijtjes zijn evenzeer welkom. Als er audiciens zijn die apparatuur, gereedschap of andere zaken vernieuwen, het oude spul is ook welkom. Iets wat in Nederland vervangen wordt, kan in Indonesië nog prima dienst doen.

Meer informatie: http://www.kolewa.com of volg de de verhalen van Syta Plantinga op http://www.ibusyta.blogspot.com..

Echo.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Gebaar voorkomt leren van gebarentaal
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» "Leren over anderen is leren over jezelf"
» Marechaussee voorkomt kindontvoering Schiphol
» In dit dorp op Bali spreekt iedereen gebarentaal
» Na het vasten een gebaar
» Democratie moet je leren

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: