Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld Empty
BerichtOnderwerp: t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld   t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld Icon_minitimedi 12 apr 2011 - 13:47

Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld
door redactie
11/04/2011

Wajang Foxtrot belicht de geschiedenis van Nederlands-Indië door middel van bladmuziek, prenten, tekeningen en affiches. Een tentoonstelling voor kenners en liefhebbers!

t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld 1302599775-980
Wajangvoorstelling. Nijlands schoolplaat van Nederlands Oost-Indië, litho, 1897. Atlas van Stolk, inv. 46210.

Het verhaal over Nederlands-Indië is één van de meest fascinerende hoofdstukken van onze geschiedenis. Vanaf de VOC-tijd is zij bezongen en verklankt in zeemans- en soldatenliederen, amusementsmuziek, cabaret, liedjes van heimwee en verlangen en klassieke composities. Met de expositie Wajang Foxtrot laat de Atlas van Stolk in het Rotterdamse Schielandshuis de geschiedenis van Nederlands-Indië voor het eerst zien en horen vanuit het oogpunt van de muziek. Tot en met 26 juni 2011.

Bijzondere aanwinst
De aanleiding voor de tentoonstelling Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld is een bijzondere aanwinst van zo'n honderd exemplaren van Indische bladmuziek voor de Atlas Van Stolk in Rotterdam. De composities weerspiegelen verrassende tot noten gestolde (Nederlandse) getuigenissen van ervaringen met de Gordel van Smaragd. De kleurrijke muziekomslagen geven een gevarieerd en indringend beeldverhaal van de Nederlandse aanwezigheid in Indië vanaf de strijd in Atjeh tot de politionele acties en onafhankelijkheid van Indonesië in 1949.

Heimwee
Behalve strijdlustige marsmuziek zijn er ook muzikale composities gemaakt over de gevoelens van heimwee van zowel de militairen (Meisjelief ik zal je schrijven) als van de geliefde thuis (Als ik zo je foto zie). Maar pas echt schrijnend is het levenslied van Willy Derby, Hallo Bandoeng!, over de eerste telefoonverbinding naar de Oost: een oma in Den Haag die voor het eerst de stem van haar kleinkind hoort om vervolgens overmand door emoties te bezwijken.

Bladmuziek
De bladmuziek, die als een rode draad door de tentoonstelling loopt, is thematisch ingericht en aangevuld met prenten, tekeningen en affiches van kunstenaars als J.C. Rappard, Menno van Meeteren Brouwer, J. Frank Niemantsverdriet en Eppo Doeve. Ook schitterende afdrukken van belangrijke Javaanse fotografen als Céphas en Kurkdjian zijn te bewonderen. Spotprenten van tekenaars als Braakensiek, Hahn, Jordaan en Behrendt brengen hier en daar de politieke context in beeld.

Publicatie
Bij de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie verschenen: Wajang Foxtrot – Indië in klank en beeld. De inleiding is van de hand van Henk Mak van Dijk, de verdere bijdragen zijn van Carl Nix. De uitgave is voorzien van een CD met muziekstukken en liedjes die onder meer door het Nederlands Theater Instituut ter beschikking zijn gesteld. Te horen zijn onder andere het pianostuk Saïdjah van Richard Holl uitgevoerd door Henk Mak van Dijk, en de liederen Nou tabé dan van Louis Davids en Hallo! Dandoeng! van Willy Derby. (Uitgeverij Scriptum, € 24.95, ISBN 9789055947843)

Symposium
Ter gelegenheid van de tentoonstelling Wajang Foxtrot organiseerde de Atlas van Stolk ook een symposium op 25 maart 2011. Onder de titel Indië in klank en beeld konden kenners en liefhebbers zich nog verder in de materie verdiepen. Henk Mak van Dijk, pianist en auteur van het boek De oostenwind waait naar het westen gaf een toelichting over Indische componisten en Indische composities en David Prins, regisseur en cellist, vertelde over de heropvoering onder zijn regie van Attima, een Javaanse liefdestragedie, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in 2008. Pauljac Verhoeven, hoofd Museum Bronbeek, vertelde over de nieuwe vaste opstelling van het museum Het verhaal van Indië en de overwegingen die daarbij een rol speelden. Onder de titel ‘Indisch is een gevoel. De tweede en derde generatie Indische Nederlanders’ ging sociologe Marlene de Vries en auteur van het gelijknamige boek nader in op de betekenis van het Indisch-zijn bij de verschillende generaties. Na een toelichting op de tentoonstelling van Carl Nix, hoofd Atlas van Stolk, volgde gelegenheid tot bezichtiging.

De tentoonstelling Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld is te zien tot en met 26 juni 2011 in de Atlas van Stolk in het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam, tel. 010 - 217 67 67. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


Geschiedenis.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld Empty
BerichtOnderwerp: Re: t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld   t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld Icon_minitimedo 26 mei 2011 - 7:33

Wajang Foxtrot: heimwee en weemoed van 'ons' Indië
donderdag 26 mei 2011 | 08:30 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 26 mei 2011 | 08:33



t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld _1922910 Kunsthistoricus Carl Nix bij de poster die de laatste door hem verzorgde expositie aankondigt. foto Rinze Brandsma

Ook Carl Nix was zich bewust van de Indische sentimenten. "We waren bezorgd voor reacties in de geest van 'Wat moet ik met dat tempo-doeloegedoe? Van: Indië, dat is een gevoel; dat begrijpen wij alleen die er gezeten hebben'. Maar realiseer je wel dat dat Indische gevoel in veel families nog héél sterk is. Dat werkt generaties lang door.
Uit onderzoek is gebleken dat een op de tien Nederlanders wat met het vroegere Nederlands-Indië hebben. Omdat iemand van de vorige generaties daar gezeten heeft. Of omdat vader of grootvader uitgezonden is geweest."

Bredanaar Carl Nix is samensteller van een expositie bij de Atlas van Stolk in het historische Schielandshuis in hartje Rotterdam. Die warmbloedige, tropisch bonte tentoonstelling is er tot en met 26 juni te zien.

Het was de laatste grote klus voor Nix (65), hoofd Atlas van Stolk. Zijn afscheidstentoonstelling. De Bredase kunsthistoricus had er onlangs zijn laatste werkweek. Na ruim 36 jaar in dienst bij de fameuze Rotterdamse geschiedenisverzameling gaat hij met pensioen.

Zelf is hij ook sterk betrokken bij 'de Oost', met generaties (groot)ouders in Indië; zijn vader is er geboren. Het verhaal van Indië is natuurlijk al talloze malen verteld, realiseert Nix zich. Zijn Atlas van Stolk ('de geschiedenis in beeld') heeft, als historische verzamelplaats van affiches en ander beeldmateriaal, heel veel drukwerk uit de tijd dat Indonesië onze kolonie was, de vrijheidsstrijd en de periode kort daarna.

Maar de aanleiding was dat 'de Atlas' meer dan honderd exemplaren van Indische bladmuziek met composities verwierf: vanaf 1860 (vlak na Multatuli) tot 1949. De kleurrijke omslagen van de bladmuziek zijn grafische juweeltjes. Exotische affiches, blikvangers uit 'onze' tropen, completeren de collectie. Zowel foto's, vaak van Indische fotografen, en grafische ontwerpen en drukwerk uit Indië zelf, zijn van opvallend goede kwaliteit.

De tentoongestelde verzameling geeft een gevarieerd, indringend beeldverhaal van de Nederlandse aanwezigheid in Indië vanaf de bloedige onderwerpingsstrijd in Atjeh tot en met de politionele acties en de onafhankelijkheid van Indonesië. Het zijn 'tot muzieknoten gestolde Nederlandse getuigenissen van ervaringen met de Gordel van Smaragd'.

Veel van de muziek – te horen op een cd die bij de begeleidende, uitgebreide catalogus/boek hoort – staat bol van heimwee.

- Weemoed, verlangen, tempo doeloe. Wordt zo'n Indische expositie niet snel over-sentimenteel?

Carl Nix: "Zeker. Maar het is intussen wel pure muziek. Heel interessant, met componisten die geïnspireerd waren door de exotische muziek en instrumenten van daar. Zoals de gamelan en de krontjongmuziek. Maar dan met piano, cello en westerse orkesten, of door de Kilima Hawaiians. Liederen die gaan over de njai, de huishoudster/minnares daar, bootreizen, vliegtochten, radioverbindingen. Jazeker, het ook bij ons beroemde Hallo! Bandoeng! van Willy Derby zit er ook bij."

- Op wie mikken jullie?

"Mensen uit de Indische gemeenschap zijn natuurlijk blij met alle aandacht en onverzadigbaar. Maar onze drijfveer, behalve het 'laten zien', is dat we nu wat meer afstand kunnen nemen van Indië. Het blijft een intrigerend onderwerp, ook voor de jongere generaties die er niet mee zijn opgegroeid. Uit alle gedoe rondom dat Nationaal Historisch Museum bleek wel dat de gemiddelde Nederlander echt niet genoeg weet van de geschiedenis."

- Voor de jongere generaties is het best schokkend, zo'n bordspel bijvoorbeeld, van de bloederige onderdrukking in Atjeh. Met je pionnetje, via schietende KNIL-legers en in de pan gehakte kampongs, naar het zegevierend wapperende rood-wit-blauw.

"In die tijd van voor de tv en de computer deden veel gezinnen enorm veel aan spellen om de tafel. Zoals dat Nederlands-Indisch Oorlogsspel. Er zitten ook veel kinderprenten bij, in het Maleis of tweetalig. Het Indisch ABC. Maar ook een sjabloon-affiche over de Indonesische vrijheidsstrijd. En het Indonesische volkslied Indonesia Raja – gedrukt in Amsterdam."

De Atlas van Stolk omvat de in 1830 door de rijke Rotterdamse houthandelaar Abraham van Stolk begonnen beeldverzameling: eigentijds materiaal vanaf 1550.

Het is een mooie aanleiding ook om dat fraaie Schielandshuis eens te bezoeken. Midden tussen de omhoog torenende reuzen van het Rotterdamse centrum staat het stadspaleis als enige bewaard gebleven gebouw uit de rijke 17e eeuw in de stad. Het schuilt nu in de schaduw van spiegelende bankgebouwen, achter de 'koopgoot' en WTC in het winkelcentrum. Neem dan ook de tijd om in de tuin, bij het museumcafé te gaan zitten: een aangenaam, verstild geheim in die verder versteende, bruisende binnenstad.

Wajang Foxtrot, Indië in Klank en Beeld. Museum Rotterdam, Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31. T/m 26 juni.

Verder in het Schielandshuis: Rituelen, t/m 26 februari 2012, en vernieuwde permanente tentoonstelling Stad Van Rotterdammers. Open di t/m zo 11 - 17 uur.

Daar ook te koop: uitgebreide catalogus/boek 'Wajang Foxtrot', door Henk Mak van Dijk en Carl Nix, incl. cd Indische muziek van 1860-1948.

€ 24,95.
www.atlasvanstolk.nl


bndestem.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
t/m 26 juni 2011: Wajang Foxtrot - Indië in klank en beeld
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Wajang foxtrot - H. Mak van Dijk
» Indië was ons paradijs, 6 mei - 19 juni 2011 in Gorcums Museum
» 18 juni t/m 23 juli 2011: Expo in hal bibliotheek over Nederlands-Indië in Roosendaal
» 10 t/m 14 juni 2009: Het Beeld voor Beeld documentaire filmfestival
» Vanaf 3 juni 2011: Louis Couperus Museum Den Haag reist opnieuw naar Nederlands-Indië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: