Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 De vlag uit op 15 augustus

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

De vlag uit op 15 augustus Empty
BerichtOnderwerp: De vlag uit op 15 augustus   De vlag uit op 15 augustus Icon_minitimewo 3 aug 2011 - 16:02



De vlag uit op 15 augustus


woensdag 03 augustus 2011 | 06:54


EPE - "Het zou mooi zijn als iedereen in de gemeente Epe op 15 augustus 2011 de vlag uitsteekt voor de bevrijding.
Die oproep wil ik graag doen," zegt Wiko Lamain van de Stichting Japanse Ereschulden, die momenteel in het Kulturhus in Epe een tentoonstelling heeft staan met de titel 'Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening'.

De tentoonstelling gaat over Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog. De expositie opent vandaag. Onderdeel van de tentoonstelling is dat er tot 19 augustus elke dag Indische activiteiten gehouden worden in het Kulturhus.

Zo ook een officiële herdenkingsplechtigheid van de bevrijding op 15 augustus. Die wordt gehouden voor voor het Kulturhus aan de Stationsstraat, vanaf 14 uur. Burgemeester Hans van der Hoeve is daarbij aanwezig.

"Officieel is Nederland tot 15 augustus 1945 in oorlog geweest," zegt Lamain. "Dat zijn veel mensen vergeten." Er wordt tijdens de herdenkingsplechtigheid op 15 augustus een gedicht gelezen door Siënna Hernandez (15) uit Oene, een leerling van het RSG die dit gedicht op 4 mei heeft voorgedragen in Kamp Vught. Verder zal er een verhaal worden verteld door iemand die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Indië in een Jappenkamp heeft gezeten. En er komt een spreker die een blik in de toekomst werpt, in samenhang met de geschiedenis van de Nederlandse Indiërs. Bij de plechtigheid zullen ook antieke legervoertuigen van de vereniging Keep Them Rolling aanwezig zijn, minimaal drie. Er wordt een minuut stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen.

Bij het beeldje in de voortuin van het Kulturhus van een jongetje met voetbal worden bloemen gelegd. "Het jongetje staat symbool voor de leeftijd die wij hadden toen we in Indië woonden," zegt Wiko Lamain.

deStentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

De vlag uit op 15 augustus Empty
BerichtOnderwerp: Re: De vlag uit op 15 augustus   De vlag uit op 15 augustus Icon_minitimewo 3 aug 2011 - 18:01

ElEl schreef:


"Officieel is Nederland tot 15 augustus 1945 in oorlog geweest," zegt Lamain. "Dat zijn veel mensen vergeten."


Nou... dat is Néderland vergeten.. Hoeveel gemeentehuizen of andere overheidsgebouwen vergeten te vlaggen???

Ik kreeg ooit de vraag of mijn kind geslaagd was omdat de vlag uithing..
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

De vlag uit op 15 augustus Empty
BerichtOnderwerp: Re: De vlag uit op 15 augustus   De vlag uit op 15 augustus Icon_minitimevr 12 aug 2011 - 9:09

Oproep: 'Steek vlag uit op 15 augustus'

donderdag 11 augustus 2011 | 19:13 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 11 augustus 2011 | 20:03




EPE - Bestuurslid Wiko Lamain van de Stichting Japanse Ereschulden deed het vorige week al een keer in de Stentor, maar hij herhaalt zijn oproep graag nog een keer: "Ik zou willen vragen of inwoners van de gemeente Epe op 15 augustus de vlag willen uitsteken voor de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog." "Ik denk dat veel Nederlanders niet beseffen hoe belangrijk het voor oud-inwoners van Indië is dat we samen het einde van de oorlog gedenken," zegt Lamain. "Ik hoop dat de plechtigheid in Epe door veel mensen bezocht gaat worden en dat mensen in de gemeente Epe de vlag uitsteken.
Op 15 augustus 1945 bij de capitulatie van Japan was de oorlog voor Nederland voorbij, niet eerder. Veel Nederlanders die in kampen gevangen zaten in Indië zijn pas op 15 augustus vrij gekomen."

In de voortuin van het Kulturhus EGW aan de Stationsstraat 25 in Epe vindt op maandag 15 augustus vanaf 14 uur een plechtigheid plaats in het teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Iedereen is uitgenodigd deze plechtigheid mee te beleven.

De ceremonie is in samenhang met de reizende tentoonstelling 'Nederlanders uit Nederlands-Indië' en wordt georganiseerd door Stichting Japanse Ereschulden in samenwerking met het Kulturhus EGW.

Burgemeester Hans van der Hoeve van Epe heeft toegezegd dat hij bij de plechtigheid aanwezig zal zijn.

Bij de herdenking gaat een inwoner van Epe de geschiedenis van zijn ouders memoreren. Scholier Siënna Hernandez draagt een gedicht voor. Na een korte terugblik wordt het vizier op het heden en de toekomst gericht.

Na deze bijdragen wordt twee minuten stilte gehouden, om de slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië te herdenken. Na twee coupletten van het Wilhelmus volgt een vlaggenritueel. Omdat er bij het Kulturhus geen vlaggenmast stond, is er speciaal een geregeld.

Tot slot kunnen de deelnemers aan de herdenking bloemen leggen onder leiding van Generaal Ben Bouman, oud-voorzitter van de Stichting Japanse Ereschulden. Ook de muziek in deze ceremonie zal een beeld schetsen van herdenken en de blijheid over de bevrijding. De muziek wordt verzorgd door het Reünie Orkest van de Artillerie (ROA), onder leiding van dirigent Nico van Opheusden.

Na afloop krijgen bezoekers een kop koffie aangeboden door de Stichting Japanse Ereschulden en het Kulturhus.

Meer informatie is te vinden op www.kulturhusepe.nl

deStentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

De vlag uit op 15 augustus Empty
BerichtOnderwerp: Re: De vlag uit op 15 augustus   De vlag uit op 15 augustus Icon_minitimewo 17 aug 2011 - 8:31

Bevrijding van Indië waardig herdacht
dinsdag 16 augustus 2011 | 07:00

De vlag uit op 15 augustus St_15511 Eerst toespraken, daarna twee minuten stilte, dan het Wilhelmus en als laatste mocht de vlag in top van de mast worden gehesen. Een amfibievoertuig van Keep Them Rolling maakte de ambiance compleet. De vlaggenmast was speciaal voor deze herdenking geplaatst bij het Kulturhus Epe. foto Cees Baars


EPE - Bij het Kulturhus in Epe is gistermiddag om 14 uur op een waardige manier de capitulatie van Japan in 1945 herdacht.
De ceremonie is voor Epe een niet-alledaagse gebeurtenis. Normaliter wordt in Epe op 15 augustus geen herdenking gehouden, zoals dat wel gebeurt op 4 en 5 mei.

Maar dit jaar is anders, omdat er in het Kulturhus de reizende tentoonstelling 'Na 65 jaar nog altijd kinderen van de rekening' is te zien. Deze tentoonstelling gaat over Nederlanders uit Nederlands-Indië ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Rond de tentoonstelling zijn twee weken lang uiteenlopende Indische activiteiten. De herdenking op 15 augustus hoort daarbij.

Burgemeester Hans van der Hoeve legde bloemen namens de gemeente Epe bij het beeld van een spelend kind in de voortuin van het Kulturhus. Na hem legden alle aanwezigen een rode, een witte of een blauwe bloem, die samen de Nederlandse driekleur verbeeldden.

Wiko Lamain van de Stichting Japanse Ereschulden verwelkomde de gasten en leidde de herdenking. Hij deed vorige week een oproep in de Stentor aan inwoners van de gemeente Epe om de vlag buiten te hangen, maar aan die oproep hebben maar weinig mensen gehoor gegeven.

De herdenkingsplechtigheid werd enigszins verstoord door langsrijdende auto's over de Stationsstraat. Toen het moment was aangebroken voor twee minuten stilte, werd duidelijk hoeveel auto's er door de Stationsstraat rijden. In de plechtige stilte hoorden de aanwezigen achttien auto's, een motorfiets en een brommer passeren.

Maar de langsrijdende bestuurders wisten niet wat er gaande was; het was niet uit respectloosheid dat ze doorreden. Sommige automobilisten gingen stapvoets rijden.

De ceremonie had een waardig karakter. Er werd 'U zij de Glorie' gespeeld door het Reünie Orkest van de Artillerie (ROA), onder leiding van dirigent Nico van Opheusden. En natuurlijk twee coupletten van het Wilhelmus, die door veel mensen werden meegezongen.

George van Hoogeveen las fragmenten voor uit de dagboeken van zijn ouders, die allebei in Japanse krijgsgevangenschap zaten op het moment dat op 15 augustus 1945 de bevrijding kwam. Voor de vader van George van Hoogeveen kwam de bevrijding maar net op tijd. Hij was, toen 34 jaar oud, als dwangarbeider aan het werk geweest op Sumatra bij de aanleg van de 'dodenspoorweg'. Precies een dag voor de bevrijding was de spoorweg klaar. Maar de vader van Van Hoogeveen leed aan dysenterie. "Dankzij de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima heeft mijn vader de oorlog overleefd," weet Van Hoogeveen.


deStentor
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud





De vlag uit op 15 augustus Empty
BerichtOnderwerp: Re: De vlag uit op 15 augustus   De vlag uit op 15 augustus Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
De vlag uit op 15 augustus
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Met een Molukse vlag onderweg naar Gio
» Eibergenaar steekt na 60 jaar vlag uit
» Sta hijsen van vlag in Papoea en de Molukken toe
» Protest in Atjeh om separatistische vlag
» 'Japanse vlag doet ons pijn'

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: