Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Nieuwe reactie op Geringe aandacht voor Indische Holocaust. Zie link hieronder.

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Nieuwe reactie op Geringe aandacht voor Indische Holocaust. Zie link hieronder. Empty
BerichtOnderwerp: Nieuwe reactie op Geringe aandacht voor Indische Holocaust. Zie link hieronder.   Nieuwe reactie op Geringe aandacht voor Indische Holocaust. Zie link hieronder. Icon_minitimema 8 aug 2011 - 10:18

Ik weet niet meer waar precies op dit forum het draadje staat over:

http://www.hpdetijd.nl/2010-08-30/geringe-aandacht-voor-indische-holocaust-schandalig

en daarom maar een nieuw hoofdstukje gemaakt.... WM's, alvast sorry dan, indien het hoofstukje dubbel is.

Maar er is een nieuwe reactie geplaatst op het artikel van HPdeTijd en geplaatst door Eliza Thomson en gericht aan Herman. (??)




=====
edit door wujud:
dat andere topic waar naar verwezen is, is hier te lezen:
https://indonesie.actieforum.com/t3292-geringe-aandacht-voor-indische-holocaust-schandalig

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Boeroeng

Boeroeng


Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Nieuwe reactie op Geringe aandacht voor Indische Holocaust. Zie link hieronder. Empty
BerichtOnderwerp: Re: Nieuwe reactie op Geringe aandacht voor Indische Holocaust. Zie link hieronder.   Nieuwe reactie op Geringe aandacht voor Indische Holocaust. Zie link hieronder. Icon_minitimema 8 aug 2011 - 11:46

hahaha..
ik heb die verwittiging ook gehad in mijn mailbox..
wel leuk na al die tijd.

Dit was mijn pikirans:

Citaat :

quote : "......De onbekende Indische Holocaust uit WO2 krijgt na 70 jaar eindelijk wat meer aandacht. In 1943-44 ontstond in Nederlands-Indië door de oorlog en ernstig wanbeheer van de Japanse bezetters een enorme hongersnood. Daarbij stierven tussen 2,5 en 4 miljoen mensen - burgers van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is de onbekende 'Indische Holocaust'. De gegevens worden bevestigd door een bron als Dr Lou de Jong, schrijver van 'Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog' 'Het is de meest onbegrijpelijk verwaarloosde episode uit onze gehele geschiedenis', zegt auteur Arthur Graaff, die erover publiceert in HP/deTijd van morgen, vrijdag 27 augustus 2010......."

Lees meer van dit artikel: Tekst van het artikel in HP/ de Tijd



Het artikel in de HP/de Tijd besluit met deze paragraaf:
Al met al is het waarschijnlijk dat de meeste Indische Nederlanders nooit hebben geweten op welke schaal de Japanners hongersnood hadden veroorzaakt en hoeveel doden dat heeft gekost. Aldus hebben zij het Indonesische oorlogsleed kunnen monopoliseren. Uit onwetendheid enerzijds, en vanuit het koloniale superioriteitsgevoel dat toen vanzelf sprak maar ons nu als pijnlijk en verkeerd toeschijnt, anderzijds.


De kop boven het artikel was al ongelukkig en dan ga je denken dat alweer een journalist het verschil tussen Indisch en Indonesisch niet kent... Een aspect van een cultureel onvermogen die je vaker tegenkomt.
Het moet zijn "Indonesische holocaust" zodat direct duidelijk wordt dat het om Indonesiërs gaat. Een ander uiting van dat onvermogen is in de laatste paragraaf beweren dat dit Nederlands falen, wbt de kennis en aandacht voor Indonesische slachtoffers, de schuld is van Indische mensen.
Indische mensen claimen niet dat hun leed "hét Indonesische oorlogsleed" is... het is Indisch leed van Indische mensen. Het is het eigen leed, het leed van familie en vrienden ... niet meer en niet minder dan dat . Zoals Nederlanders in het algemeen op 4 mei ook vooral het Nederlands leed te Europa herdenken... zo doen Indische Nederlanders dat ook: vooral het Nederlands leed herdenken.


Herdenken, rouwen... feesten, journalistiek en geschiedschrijving is altijd centristisch, dwz bekeken vanuit de eigen persoon en de eigen groep of volk.
Wordt op 4 mei de gruwelijkheden in oostelijk europa van 40-45 niet slechts in de marge besproken in de media ? Ook op 4 mei is er nauwelijks aandacht voor de verschrikkingen in zuidoostazie.... niet de Indonesische hongerdoden, niet de romusha's. En wat is er op de Philippijnen en te China gebeurd ?

Het is niet te vermijden.... Tot zover de menselijke imperfectie: op macro-niveau is etno-centrisme een sociologische wet.


De schrijver van het artikel legt de schuld van het falen van de Nederlandse cultuur eenzijdig bij een bepaalde groep: "de Indische mensen" Nogal zondebokachtig... om niet te zeggen: dat riekt naar etnische discriminatie.
Terecht kun je de vraag stellen dat dat het niet alleen een kwestie is van de menselijke imperfect ver-van-mijn-bed-psyche... ..is het ook een zaak van "koloniale superioriteitsgevoel"...?
Legt die vraag dan neer bij de hele Nederlandse cultuur en wentel het daderschap niet af op één etnische groep.
Het meerendeel van de Indische mensen (=het meerendeel van de Nederlanders) verbleef niet in het kamp en was een geminachte groep die ook de buitenkampse hongersnood heeft meegemaakt. De verhalen zijn gewoon doorverteld in de familiekring. Had Nederland wel interesse in hun verhalen ? Het zijn de kampslachtoffers die het meest georganiseerd hun verhaal publiek brachten en het meest aandacht kregen van Nederland, zij het mondjesmaat. Laat nu minder dan de helft van die 140.000 kampslachtoffers die genoemde Indische mensen zijn. Een meerderheid was niet van gemengde afkomst en niet cultureel geworteld in Indonesië. En die groep was voor het grootste deel wat het CBS nu noemt 'autochtone Nederlanders'. Ergens maakt de journalist de fout om `Indische mensen` en geinterneerden als dezelfde groep te zien. Dat is ook een deel van het cultureel onvermogen, ... dit stukje eigen geschiedenis niet te kennen of te willen erkennen.

Hij lijkt te denken dat de eerstvolgende `politionele actie` direct na 15 augustus '45 was. Een schrijnende leemte in de kennis. Die eerstvolgende oorlog was de bersiaptijd waarin vooral Europese burgers werden bedreigd, beroofd, mishandeld en vermoord en Engelse troepen vertwijfeld probeerden de orde te herstellen met daardoor ook vele Indonesische doden.

De schrijver van het artikel moet het daderschap van kolonialisme en superioriteitsgevoelens eerst bij de eigen groep zoeken = de Nederlandse cultuur in zijn geheel.



http://indisch4ever.web-log.nl/indisch4ever/2010/08/zondebok.html
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Nieuwe reactie op Geringe aandacht voor Indische Holocaust. Zie link hieronder.
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 'Geringe aandacht voor Indische holocaust schandalig’
» Aandacht voor Ned.-Indië tijdens oorlog (o.a. reisgids, Indische kamparchieven)
» 8 oktober 2013: aandacht voor 'Buitenkampers' bij Tijd voor Max
» Aandacht voor 55 jaar Bintangs met Top 55
» Ook buitenlandse aandacht voor Elfstedentocht

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: