Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Themazondag 'Soerabaja/Surabaya' op 18 maart 2012, Bronbeek

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Themazondag 'Soerabaja/Surabaya' op 18 maart 2012, Bronbeek Empty
BerichtOnderwerp: Themazondag 'Soerabaja/Surabaya' op 18 maart 2012, Bronbeek   Themazondag 'Soerabaja/Surabaya' op 18 maart 2012, Bronbeek Icon_minitimedo 8 maa 2012 - 10:11

Themazondag 'Soerabaja/Surabaya' op 18 maart 2012

zaterdag, 03 maart 2012 12:39

De themazondag 'Soerabaja/Surabaya' is de laatste in een reeks van vier themadagen dit seizoen.

Historici, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers belichten in deze reeks de historie, cultuur en literatuur van het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië.

Sinds 1743 was Soerabaja een belangrijke havenplaats van de VOC met toegang tot de Javazee. Tegenwoordig is Surabaya de hoofdstad van Java-Timor. Er zijn universitaire opleidingen waaronder Akademi Angkatan Laut Surabaya. Volgens overlevering dankte de stad haar naam aan het gevecht tussen een haai (sura) en een krokodil ( baya), die tot 1950 het stadswapen sierden. Begin vorige eeuw trok Soerabaja veel nieuwe inwoners waarvoor de architecten Cosman Citroen en Bruno Nobile de Vistarini huizen, scholen, instellingen en een stratenplan ontwierpen. Tot 1942 groeide dit marine-etablissement uit van kleine binnenhaven tot een volledige basis met dokken en torpedoateliers, en met eigen kantoren, kazernes, woningen, scholen en hospitaal. Ze was de thuishaven van o.a. ‘De Ruyter’. In najaar 1945 was de stad drie weken lang het strijdtoneel tussen de geallieerden en Indonesiërs; 10 november wordt herdacht als Hari Pahlawan. Te midden van het huidige stadsgewoel is de uit 1847 daterende begraafplaats (makan) Peneleh met de gelijknamige kampong een ware oase.

Sprekers
In hun bijdragen belichten Pauline van Roosmalen, Anselm van der Peet, Hans Versnel diverse invalshoeken, waarbij het centrale thema is de omgang met het koloniale erfgoed.

Plaats en tijd
De themadag vindt plaats in het Reünie- en congrescentrum Kumpulan op het landgoed Bronbeek, Velperweg 147 Arnhem. Honden zijn niet toegestaan.
Ontvangst met koffie/thee en spekkoek is vanaf 10:00 uur. Het programma duurt van 11:00 uur tot 15:00 uur, inclusief pauze met een Indisch lunchbuffet.

Voorinschrijving
Vooraf inschrijven is vereist; er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor het dagprogramma à € 23,50 is alleen mogelijk via een inschrijfformulier dat onderaan deze pagina te downloaden is. Inschrijven kan tot één week voor de datum van het dagprogramma. Annuleren leidt niet tot teruggave. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.

Organisatie
De themadagen worden georganiseerd door een samenwerkingsverband van de Stichting Indisch Erfgoed, Museum Bronbeek en de Stichting Klein Bronbeek.

Inschrijfformulier 'Soerabaja/Surabaya' 18 maart 2012 op de site van Indisch Erfgoed te downloaden.


Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Themazondag 'Soerabaja/Surabaya' op 18 maart 2012, Bronbeek
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 21 maart 2010: Themazondag 'Bersiap' op landgoed Bronbeek
» 20 maart 2011 Bronbeek: Themazondag 'De Japanse inval en bezetting van Nederlands-Indië'
» 15 januari 2012: Themazondag Bronbeek - 'De VOC in Oost-Indië'
» 17 maart 2012: Foto-identificatiedag Nederlands-Indië en KNIL in Bronbeek
» Themazondag 'Bandoeng/Bandung' op Bronbeek op 20 januari 2013 gaat niet door.

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: