Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Stop ontbossing Indonesië

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Stop ontbossing Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Stop ontbossing Indonesië   Stop ontbossing Indonesië Icon_minitimedo 24 mei 2012 - 9:40

Asia Pulp and Paper zet nieuwe standaard bosbescherming en verplicht zich tot hout legitimiteit en verificatie systeem (SVLK)


De Indonesische Pulp en Papier Associatie (APKI) verwelkomt de aankondiging van het nieuwe beleid - gericht op de bescherming van de wouden - van de Asia Pulp and Paper Group (APP).

Misbahul Huda, voorzitter van de APKI zei: "Het beleid van APP inzake de bescherming van de bossen is een nieuw gebaar van de Indonesische pulp- & papierindustrie die daarmee een productie-, handels- en milieustandaard van wereldniveau wil bereiken."

"Slecht een paar weken geleden heeft de pulp- en papierindustrie via de APKI aan zijn internationale handelspartners laten weten dat het zich inzet voor de implementatie van het Indonesische nieuwe Wood Legality & Verification System (SVLK). SVLK, ontworpen door het ministerie van Bosbouw, is gebaseerd op regulatie."

"Deze verplichting wordt omschreven in 'The Petition of Indonesian pulp & paper industry to achieve world-class production, trade and environmental standards' die op 20 april 2012 door zeven associaties is getekend waaronder het APKI."

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.


Contact:

APKI
Amelia M. Niken, Manajer Program dan Operasional
+62 21 31926084
info@apki.net

of

APP
Redita Soumi, APP Indonesia
E: redita_soumi@app.co.id



Uitgegeven op Maandag 21 mei 2012 om 19:33:53
nieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Stop ontbossing Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stop ontbossing Indonesië   Stop ontbossing Indonesië Icon_minitimedo 24 mei 2012 - 9:40

Indonesië voert moratorium op ontbossing slecht uit


JAKARTA, WO 23 MEI 2012 (IPS) - Milieuorganisaties willen dat het moratorium op ontbossing in Indonesië strenger wordt nageleefd. De regering stelde het moratorium precies een jaar geleden in na een schenking van 783 miljoen euro van Noorwegen.


Het moratorium, dat voor twee jaar is afgekondigd, houdt alleen nieuwe licenties tegen, terwijl bestaande licenties niet worden heroverwogen, meldt Greenpeace Zuidoost-Azië. Samen met andere milieuorganisaties uit binnen- en buitenland vroeg Greenpeace de president deze week om het moratorium te versterken.

Volgens de organisaties wordt het moratorium ondermijnd door zwakke wetgeving en dito handhaving. Het biedt bovendien weinig extra bescherming voor de bossen en veenlanden die veel CO2 bevatten, en doet niets aan de bescherming van inheemse gemeenschappen die hun land zien verdwijnen in de handen van bedrijven.

Als de ontbossing zo doorgaat, met een snelheid van een miljoen hectare per jaar, zijn er over vijftig jaar geen bossen meer, aldus de organisaties. Daarnaast komt er een enorme hoeveelheid CO2 vrij zodra de veengronden worden afgewaterd, verbrand en vervangen door plantages. Het Indonesische veen heeft naar schatting 35 miljard ton CO2 opgeslagen. Het land stoot nu al, naast de VS en China, de meeste CO2 uit ter wereld uit.

De Indonesische oerwouden huisvesten zo'n 15 procent van alle bekende soorten planten, zoogdieren en vogels. Sommige daarvan worden bedreigd door de activiteiten van de palmolie-, mijnbouw- en papierindustrie. Eerder deze maand meldden de milieuorganisaties dat sommige bedrijven gewoon doorgaan met kappen, ondanks het verbod. Van de 71 miljoen hectare zou het afgelopen jaar 5 miljoen hectare gekapt zijn.

Eén van de bedrijven die door de milieubeweging wordt bekritiseerd, papierfabrikant Asia Pulp & Paper, kondigde aan vanaf 1 juni de boskap op te zullen schorten en betere milieuprocedures toe te passen. Greenpeace neemt deze aankondiging niet serieus, omdat uit luchtfoto's blijkt dat juist dit bedrijf nog actief bossen kapt op heel Sumatra.



ravagedigitaal.org

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Stop ontbossing Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stop ontbossing Indonesië   Stop ontbossing Indonesië Icon_minitimedo 24 mei 2012 - 9:42

Wegwerpverpakkingen van KFC vernielen regenwoud


Utrecht - Greenpeace is sinds woensdag 23 mei bezig met een internationale campagne tegen KFC met een actie in Kentucky (VS). De organisatie presenteert het rapport 'How KFC is junking the Jungle'. Dit rapport toont aan hoe een deel van de verpakkingen van de fastfoodketen KFC wordt gemaakt van bomen uit Indonesische regenwouden, de thuishaven van bedreigde diersoorten, zoals de Sumatraanse tijger. KFC neemt het papier af van Asia Pulp and Paper (APP), een bedrijf dat berucht is vanwege het kappen van Indonesische regenwouden. Greenpeace roept KFC en haar moedermaatschappij Yum! op om onmiddellijk te stoppen met het kopen van papier van APP.


Onderzoek van Greenpeace bevestigde de aanwezigheid van regenwoudvezels in verschillende verpakkingen van KFC, waaronder de beroemde emmer. Het onderzoek laat ook zien dat KFC en het moederbedrijf Yum!, het grootste fastfoodbedrijf ter wereld, niets doen om te voorkomen dat zij betrokken zijn bij ontbossing. De onderzoekers van Greenpeace combineerden forensisch onderzoek met onderzoek naar de keten (van het Indonesische oerwoud naar de fastfoodrestaurants) om aan te tonen waar de verpakking van KFC vandaan komt en waaruit de verpakking bestaat. Sommige geteste verpakkingen bevatten meer dan 50 procent regenwoudvezels. APP, leverancier van de verpakkingen van KFC, gaat nog steeds door met het kappen van regenwouden. In maart kwam aan het licht dat APP illegaal opereert door een beschermde houtsoort als ramin te verwerken in haar pulpfabriek op Sumatra.


Kees Kodde, bossencampaigner van Greenpeace: ‘KFC is mede verantwoordelijk voor het vernietigen van regenwouden en daarmee het uitsterven van bedreigde diersoorten, zoals de Sumatraanse tijger. KFC klanten wereldwijd zullen geschokt zijn als ze horen dat verpakkingen die bestemd zijn voor de afvalbak, gemaakt zijn van regenwoud'.


Actievoerders van Greenpeace hebben in Louisville, Kentucky een reusachtig spandoek opgehangen aan de zuilen van het hoofdkantoor van KFC met daarop een Sumatraanse tijger en de tekst ‘KFC Stop Trashing My Home'. De actie is het begin van een wereldwijde campagne van Greenpeace om KFC en Yum! er van te overtuigen te stoppen met het vernietigen van het regenwoud. Onderdeel van de campagne is een KFC parodie website (www.greenpeace.nl/kfc) waarin de KFC verpakkingen in opstand komen tegen het bedrijf.


Indonesië is een van 's werelds grootste uitstoters van broeikasgassen, voornamelijk als gevolg van ontbossing. Deze ontbossing wordt voornamelijk veroorzaakt door papier en door palmolie. APP is het grootste papier- en pulpbedrijf van Indonesië.
Meer dan 60 bedrijven over de hele wereld hebben inmiddels hun banden met APP verbroken, onder andere Adidas, Mattel, Staples, Unilever, Nestle, ING bank, uitgeverij Noordhoff en nog vele anderen.


Uitgegeven op Donderdag 24 mei 2012 om 09:15:00
Nieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Stop ontbossing Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stop ontbossing Indonesië   Stop ontbossing Indonesië Icon_minitimewo 30 mei 2012 - 14:52

Gekapt regenwoud pas na 120 jaar weer de oude

Geschreven op 30 mei 2012 om 14:25 uur door Caroline Kraaijvanger


Een gekapt regenwoud krijgt in Indonesië 35 jaar de tijd om zich te herstellen. Veel te kort, zo blijkt nu: het regenwoud heeft zeker 120 jaar nodig.
Dat schrijft onderzoeker Tyas Basuki van de universiteit Twente. Ze promoveerde vorige week op haar studie naar duurzaam bosbeheer.


CO2
Indonesië wil hout blijven kappen, zonder dat daarbij de hoeveelheid bomen in het land afneemt. Om dat te bewerkstelligen, moeten houthakkers een gekapt regenwoud 35 jaar de tijd geven om zich te herstellen. Die regel is er ook om de hoeveelheid CO2 die bomen in Indonesië opnemen stabiel te houden. Een boom haalt CO2 uit de lucht, maar wanneer een boom gekapt wordt, komt deze CO2 weer vrij. De Indonesische regering verwachtte dat een bos na 35 jaar weer evenveel koolstof zou opnemen als bij de kap was vrijgekomen. Maar Basuki laat zien dat dat niet helemaal klopt.


Onderzoek
Ze baseert die conclusie onder meer op metingen van satellieten en metingen die ze zelf in het Indonesische bos uitvoerde. Tijdens het kapseizoen trok ze bijvoorbeeld de bossen in om te achterhalen hoeveel CO2 er vrijkwam.

Na 35 jaar is het bos weliswaar hersteld, maar de bomen nemen dan lang nog niet zoveel CO2 op. Basuki ontdekte dat de opslag van CO2 veel trager verloopt dan gedacht. Een bos blijkt pas na 120 jaar evenveel koolstof op te nemen als bij de kap is vrijgekomen.


scientias.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 79
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Stop ontbossing Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stop ontbossing Indonesië   Stop ontbossing Indonesië Icon_minitimedo 31 mei 2012 - 1:28

Waarschijnlijk is de 35 jaar gebaseerd op de meest traag groeiende boom, die veel geld op levert: Jati, of te wel teak hout.
Dat is voor veel bosbeheerders in zuid Sumatera de norm.

Maar mag dat ook gelden voor een "oerbos" ?
Ik weet niet hoe de balans van CO2 opname en uitstoot zit: een groeiende plant/boom neemt zowel CO2 op, maar staat in de groei periode ook CO2 af.
Hopelijk klopt de berekening, hoewel ik mijn twijfels heb.
Is dit onderzoek misschien "politiek" getint?

DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Stop ontbossing Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stop ontbossing Indonesië   Stop ontbossing Indonesië Icon_minitimevr 15 jun 2012 - 9:07

Reactie KFC Nederland: wíj doen niets fout

Nieuwsartikel - 13 juni, 2012


Wereldwijd is er deze weken geprotesteerd bij vestigingen van Kentucky Fried Chicken (KFC). De fastfoodketen koopt papier van Asian Pulp and Paper (APP) om zijn kippetjes in te verpakken. APP verwoest daarvoor op grote schaal de Indonesische regenwouden. In een publiek statement ontkent KFC Nederland dat het zaken doet met APP.


In het statement verklaart de Nederlandse kipverkoper dat 100 procent van al zijn verpakkingen afkomstig is van duurzame bronnen en dat Asia Pulp and Paper geen toeleverancier is. KFC Nederland wil niet toelichten wie de duurzame bronnen zijn en wat precies met duurzaam bedoeld wordt. KFC is een van de grootste fastfoodketens ter wereld. De Nederlandse tak gaat voor het gemak voorbij aan het feit dat KFC-vestigingen in Indonesië, China en Engeland wel degelijk onlangs nog papier gebruikten dat bij regenwoudverwoester APP is gekocht.

lees verder op greenpeace.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud





Stop ontbossing Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Re: Stop ontbossing Indonesië   Stop ontbossing Indonesië Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Stop ontbossing Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Garuda Indonesië vliegt non-stop naar Indonesië (va. 30 mei '14)
» Pulpproducent APP stopt ontbossing Indonesië
» Babyvoeding Nutrilon [van Nutricia] veroorzaakt ontbossing in Indonesië
» Indonesië krijgt 1 miljard voor stoppen ontbossing
» Indonesië en Australië gaan ontbossing tegen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: