Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Minister legt krans op ereveld Soerabaja

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Minister legt krans op ereveld Soerabaja  Empty
BerichtOnderwerp: Minister legt krans op ereveld Soerabaja    Minister legt krans op ereveld Soerabaja  Icon_minitimema 14 okt 2013 - 10:13

Minister legt krans op ereveld Soerabaja
Door Historiek
vrijdag 11 oktober 2013

Minister Hennis van Defensie heeft vrijdag een krans gelegd bij het Karel Doormanmonument op de erebegraafplaats Kembang Kuning in Soerabaja.


Dit monument in Indonesië, herinnert aan de Slag in de Javazee op 27 februari 1942 waarbij meer dan duizend marinemensen om het leven kwamen. Onder leiding van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman trok een geallieerd eskader met schepen uit Amerika, Groot-Brittannië, Nederland en Australië toen ten strijde tegen een Japans eskader. De zogenaamde ABDA-vloot wilde een Japanse invasie van Java voorkomen.

De Japanse schepen en vliegtuigen bleken echter superieur aan de samengestelde vloot. Veel schepen werden door de Japanners tot zinken gebracht, waaronder het vlaggenschip van het eskader: de kruiser Hr. Ms. De Ruyter, waarop ook Karel Doorman voer.

Enkele dagen na de verloren zeeslag op de Javazee capituleerden de Nederlandse strijdkrachten (8 maart 1942). De Japanse bezetting van Nederlands-Indië kostte hierna aan nog eens tienduizenden Europeanen en honderdduizenden Indonesiërs het leven.

Van de slachtoffers die vielen bij de Slag in de Javazee, werd slechts een enkeling op het ereveld begraven. Maar liefst 915 marinemannen vonden een zeemansgraf.

Minister Hennis stond met de kranslegging stil bij de nagedachtenis van zowel de burgerslachtoffers van de kampen op Oost-Java, de slachtoffers van de Bersiap, als militairen van de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Op het ereveld Kembang Kuning liggen meer dan vijfduizend slachtoffers begraven.

Historiek.net
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Minister legt krans op ereveld Soerabaja
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Voor het eerst legt een Molukse Knil-soldaat een krans tijdens de Indië-herdenking
» Op het Nederlandse ereveld in Jakarta zijn de kruisen nog smetteloos wit
» Herdenkingen
» Monument op Ereveld Loenen
» Ereveld Ancol - een luguber moeras

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: