Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Aurora: Gemiste kennis van het "verleden"

Ga naar beneden 
AuteurBericht
cybercop0

avatar

Aantal berichten : 29
Registratiedatum : 26-01-09
Woonplaats : arnhem

BerichtOnderwerp: Aurora: Gemiste kennis van het "verleden"   do 7 mei 2009 - 14:31

Zoals jullie jaloers zijn op mensen die nog veel kunnen doen, ben ik jaloers op de tijd dat jullie van Indië hier zijn. Het was voor jullie een moeilijke tijd, met aanpassen van alles en nog wat.

Die tijd probeer ik in te halen. Bij het Indisch Familie Archief lees ik veel b.v. over Westerling. De gedeelten dat niet gepubliceerd mogen worden in Indonesia. Kiyai Ronggowarsito, die voorspellingen deed over de Japanse periode en het vertrek van de Belanda's, over Soekarno, wie hij in werkelijkheid was. Dat alles vind je nergens in Indonesia. Van de boeken van die Kiyai had ik met veel moeite (en geld onder de tafel....foei ja) slechts één kunnen bemachtigen.

Pelita doet veel voor de Indische en Molukse ouderen. Hun verhalen over toen vroeher vind ik heel spannend. Over een tijd die ik totaal niet ken. De Europese vrouwen met kain kebaya. Ik heb zo'n kebaya gekocht. Op bijna alle evenementen van Pelita sta ik achter een stand. Soms bij de "Masoek Sadja" in Rijswijk ook.

In het Holland van weleer: maandag wasdag, dinsdag strijkdag, woensdag gehaktbal, donderdag schoonmaakdag, vrijdag visdag, zaterdag klussendag en zondag visite. Dit had ik overgenomen uit de Telegraaf. Ik heb een soort dictaat gemaakt van allerlei soorten weetjes van Nederland voor mijn Indonesische kennissen die hier pas in Nederland komen wonen.

Nu ben ik bezig met overleg en voorbereidingen van een Indonesische dag voor de Zomerschool van Welzijn Voorburg-Leidschendam, waarvan ik de Coördinator word.

Misschien zie ik mijn Rootsvrienden op de Pasar Malam. Ik zou daar werken als gastvrouw.
Ach, zo krijg je ervaring. Dan kan ik tenminste in Indonesia zeggen dat ik goede ervaringen heb opgedaan in Nederland.

Mijn jongere zus was nog te klein voor ervaringen in de achtertuin waar Opa Londong zijn groenten verbouwde. Die biawaks deden zich te goed aan de groenten en de kippen van Opa Londong. Mijn moeder hield haar angstvallig afzijdig van al die avonturen.
De krokodil waar ik eerder over had was inderdaad tot onze achtertuin geweest, tenminste volgens de kebon (tuinman). Van onze put wist ik, dat hadden de bedienden gewaarschuwd. Zo ook over de bijgebouwen rondom de put.

Uit: memoires van Aurora
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Aurora: Gemiste kennis van het "verleden"
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Verhalen-
Ga naar: