Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Thuis! Een magische huiskamer

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7865
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Thuis! Een magische huiskamer   do 28 nov 2013 - 21:11

Thuis! Een magische huiskamer

In TwentseWelle is de nieuwe presentatie 'Thuis' geopend. Het lijkt een gewone woonkamer in TwentseWelle in een zojuist verlaten huis waarin een deel van de inboedel is blijven staan. Maar als je vanuit de bank op de afstandsbediening drukt, komt de kamer plots tot leven. Opeens ben je in het huis van Vaya, Jesse of zes andere kleurrijke Twentenaren en zit je tegenover de pratende bewoner.

Een lege buffetkast, een boekenkast zonder boeken, een televisie, een bank, een tafel en een fauteuil. Veel meer is het niet. Maar na de druk op de knop gebeurt er van alles in die woonkamer midden in TwentseWelle. Dan zie je wajangpoppen in de kast draaien, zwart-wit foto’s uit het Indonesië van vroeger op de wand schuiven, een fruitmand uit een luikje komen en een boekenkast die zich vanzelf vult. In de muur verschijnt een raam met vensterbank en uitzicht op een straat ergens in Twente. Je hoort een gamelanorkest spelen. Uit de stoel die net nog leeg was, klinkt een vrouwenstem: ‘Hallo, ik ben Vaya’.

Snufjes
Vaya bestaat en praat echt, maar ze zi t niet live in de huiskamer. Het is de magie van de ICT-snufjes die huisleverancier 100%FAT heeft bedacht voor deze bijzondere huiskamer.

Spiegel van de cultuur
Uitgangspunt is het levensverhaal van acht mensen. Zeven van hen zijn in het buitenland geboren, zoals de uit Curaçao afkomstige Jesse Maduro en Vaya uit Indondesië, en vertellen in het op de fauteuil geprojecteerde beeld over hun komst naar Nederland. Integratie en gewoontes uit hun eigen cultuur staan centraal. De huiskamer is de spiegel van die cultuur. Dat geldt ook voor de achtste persoon, een geboren en getogen Twentenaar.

Geboren in Indonesië, thuis in Twente
De in Indonesië geboren Vaya emigreerde in 1967 met haar ouders noodgedwongen naar Nederland. Daar belandde ze als enig buitenlands meisje in een Twentse klas. ‘Ik praatte geen Nederlands en voelde me een buitenstaander’, vertelt Vaya Nijhof in het filmpje in de magische huiskamer. Met haar is het helemaal goed gekomen. Vaya is na opleidingen aan de MTS en de AKI en een baan in Amsterdam teruggekeerd als interieurarchitect in Enschede. Nog altijd
draagt ze haar cultuur met zich mee. ‘Mijn ouders zijn geboren in Nederlands-Indië. We behoren al meer dan 350 jaar tot de Nederlandse geschiedenis. Het is belangrijk dat mensen weten waar wij vandaan komen en wat de oorzaak is dat we niet vrijwillig hiernaartoe zijn gekomen. Dat geldt trouwens voor bijna alle andere culturen.


Indische huiskamer
’Vaya heeft zich intensief bemoeid met de inrichting van haar digitale huiskamer in TwentseWelle. Het uitzicht uit haar raam is echt. De wajangpoppen staan ook bij haar thuis. De foto’s aan de muur komen uit haar familiealbums. En ook het exotische fruit staat bij haar op tafel. ‘Er moest iets met eten in, want eten is heel belangrijk voor ons. Mijn eigen huiskamer is heel Indisch. Dat in tegenstelling tot die van veel Indische mensen die zich heel erg aanpassen en juist meer een Hollandse inrichting hebben.’ Vaya koestert haar Indische achtergrond en draagt die cultuur graag uit. Zo ontwikkelde ze samen met Iris Cousijnsen de expositie ‘Aanpassen!’ (met film en boek), die eerder in TwentseWelle te zien was en nu in de bibliotheek van Amsterdam staat. Het huiskamerconcept sluit daar goed bij aan, vindt ze. ‘Je krijgt als bezoeker van de huiskamer heel veel sfeer en informatie van een cultuur mee. Als slechts de helft blijft hangen, krijg je al een heel ander beeld van de bewoner. Ik heb bij de start van dit project wel even getwijfeld, maar ik heb er mijn eigen invulling aan kunnen geven. Het is een mooie manier om al die verhalen te vertellen.’

 

Twentsewelle
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Thuis! Een magische huiskamer
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nooit voel ik me vanzelfsprekend thuis
» Indonesië hoort thuis bij Briic-landen
» Koffieochtend Indische Huiskamer
» Maarten Hidskes - Thuis gelooft niemand mij
» Molukse huiskamer Zevenaar toe aan uitbreiding

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: