Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Bijzonder portret Wilhelmina teruggevonden

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Bijzonder portret Wilhelmina teruggevonden   do 12 dec 2013 - 15:58

Parool

Bijzonder portret Wilhelmina teruggevonden
12-12-13   14:35 uur  - Bron: ANP


Het Teylers Museum in Haarlem heeft een bijzonder portret teruggevonden van koningin Wilhelmina. Het gaat om de enige overgebleven voorstudie van een verloren gegaan schilderij dat kunstenaar Willem Hofker (1902-1981) eind jaren 30 maakte van de vorstin.

De Japanners hebben het schilderij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in het openbaar verbrand. Het hing in het hoofdkantoor van de Koninklijke Paketvaart Maatschappij in het toenmalige Batavia.

In het Teylers Museum is vanaf zaterdag een tentoonstelling te zien over Hofker, die opgroeide in kringen rond schilders als Isaac Israels en George Hendrik Breitner. Hij is vooral bekend om zijn Indische oeuvre, maar maakte ook staatsieportretten. De eigenaar van de voorstudie nam contact op met het museum toen hij over de expositie hoorde. Het portret van Wilhelmina, 120 bij 80 centimeter groot, krijgt een ereplek op de tentoonstelling.


Parool
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Bijzonder portret Wilhelmina teruggevonden   di 17 dec 2013 - 13:19Door Frenk Klein Arfman 15 december 2013 14:09

’Je proeft de sfeer van Indonesië in zijn schilderwerk’

HAARLEM - ,,Zo’n vakman’’, bewondert de tachtigjarige Rietje Duinmar-Van Twist de voorstudie van schilder Willem Hofker op het portret van koningin Wilhelmina. Deze zaterdag is het doek voor het eerst te zien in het Teylersmuseum. Het originele schilderij werd tijdens de oorlog in Indonesië verbrand door de Japanners. Pas onlangs kwam de voorstudie boven water.


'Zijn techniek is geweldig'

Rietje kwam er speciaal voor uit Hilversum. ,,Zijn techniek is geweldig’’, gooit ze nog maar eens een duit in het zakje vol lof.

Achter haar lopen wat familieleden rond van Hofker. Natuurlijk zijn ook zij vandaag ter plekke om de publieke ’onthulling’ van de voorstudie bij te wonen. Zoals ook Gianni Orsini, samen met Seline Hofker auteur van een boek over de kunstenaar aanwezig is. Gianni is van Italiaanse afkomt maar met roots in Indonesië, waar zijn vader werd geboren. ,,Ik heb veel met de Indonesische cultuur en mijn moeder nam me vroeger altijd mee naar veilingen, dus ook de liefde voor kunst zat er al jong in.’’ Ruim vier jaar werkte hij aan het boek. Driekwart jaar terug hoorde hij dat de voorstudie boven water was gekomen. ,,Het hing in een huis of kantoor van de KPM, de voornaamste opdrachtgever van Hofker. Nadat hij hoorde dat het origineel verbrand was, heeft hij de voorstudie zo mooi mogelijk afgemaakt en cadeau gegeven aan de KPM. Voor ons was het geweldig dat het schilderij gevonden was. In het kroningsjaar ook nog eens.’’

In de kantine zit Frits Hofker, de 83-jarige neef van Willem. Vanwege het leeftijdsverschil noemde hij hem oom. En zijn ’oom’ zag hij eens per jaar tijdens zijn jeugd in Indonesië. Vandaag geniet hij. ,,Fantastisch om hier met mijn gezin te zijn. Een belangrijke dag ook voor ons. En trots zijn we ook.’’ Het echte schilderij heeft hij nooit gezien. ,,Wel heb ik later het Ubud in Jakarta museum bezocht, waar veel van Willems werk hangt. We arriveerden kort na sluitingstijd, maar toen ze hoorden dat hij mijn neef was, hebben ze alles alsnog speciaal voor mij geopend.’’ Zijn zoon Jan-Kees bezocht nog niet zo lang geleden Indonesië samen met zijn vrouw Rosemarie. ,,Je proeft dan meteen de sfeer van de schilderijen van Willem. Mooi om te ervaren.’’ Ze wisten altijd dat de voorstudie bestond, maar nooit waar het hing.

Frits kijkt tevreden om zich heen. ,,De officiële opening gisteravond, dat durfde ik niet aan. Ik ben 83, dat was te zwaar voor me. Maar ik ben blij er vandaag wel te zijn.’’


Haarlems Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
 
Bijzonder portret Wilhelmina teruggevonden
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: