Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7869
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist   di 14 jan 2014 - 16:45

Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist


De burgemeester van Heerlen zei afgelopen week dat zijn gemeente zelf wiet wil gaan telen. Gaan oude tijden herleven? Nederland was in Nederlands-Indië ooit een drugsbaron: het had het monopolie op de productie en verkoop van opium.

In Batavia stond een eigen fabriek, waar wel duizend werknemers ruwe opium geschikt maakten voor consumptie. De fabrieksdirecteur rapporteerde rechtstreeks aan het ministerie van Financiën. De inval van de Japanners in 1942 maakte een einde aan die zogeheten opiumregie.

Van staatsopium naar gelegaliseerde wietteelt?

De regering was indertijd uiterst pragmatisch: de opiumconsumptie bleek uiterst hardnekkig. In plaats van een totaalverbod en een jacht op criminelen koos men voor reguleren én belasten. Dat nam het illegale circuit de wind uit de zeilen.

De tijd lijkt wereldwijd rijp om die inzichten van toen opnieuw toe te passen. Om te beginnen met softdrugs (opium is volgens de huidige indeling een harddrug). De strijd tegen drugshandel blijkt hopeloos. En de gezondheidsrisico’s van cannabis zijn vergelijkbaar met die van alcohol en sigaretten.

Uruguay is sinds december vorig jaar het eerste land ter wereld dat de productie, verkoop en bezit van marihuana niet langer strafbaar stelt.

Zelfs in de Verenigde Staten teert het tij. In Colorado bestaan sinds 1 januari dit jaar legale marihuanawinkels. Ook de staat Washington acht marihuana niet langer illegaal. Twintig Amerikaanse staten staan het gebruik van cannabis voor medisch gebruik inmiddels toe. Soms zeer ruimhartig.

Nederland geen gidsland

Nederland loopt dus inmiddels niet meer voorop. Wij hebben een bizar systeem: wij verbieden én gedogen de verkoop van cannabis via coffeeshop voor persoonlijk gebruik. Tegelijkertijd verbieden én vervolgen we de productie.

Dat leidt tot gekke toestanden: coffeeshops moeten zich in bochten wringen om hun aanvoer veilig te stellen, met kansen voor criminelen en wisselende productkwaliteit.

Justitie strijdt inmiddels een verloren strijd tegen de wietteelt: alleen in Heerlen werden vorig jaar 130 illegale wietplantages opgerold. Vaak gewoon in woonhuizen.

Wiet voor beginners

- Cannabis is de verzamelnaam voor wiet en hasj.
- Wiet (ook wel marihuana) wordt gemaakt van de gedroogde en gemalen bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant.
- Hasj wordt gemaakt van de hars van diezelfde hennepplant.
- Cannabis is een genotmiddel. Hoe meer THC (de actieve stof) het bevat, hoe sterker het effect.
- Cannabis kent ook talloze medische toepassingen, zoals bij pijnbestrijding.
- Cannabis kan, net als sigaretten, bij herhaaldelijk gebruik verslavend werken. Bij een joint krijg je meer teer binnen dan bij een sigaret.
- Mannelijke hennepplanten bevatten nauwelijks THC. Ze zijn niet illegaal; ze leveren producten op als hennepolie en vezels.
- Cannabis is wereldwijd populair. Het gebruik in Nederland is fors lager dan het Europese gemiddelde.Legalisatie bespaart geld

Het legaliseren van drugs, om te beginnen met softdrugs, kan Nederland veel geld opleveren. Ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben al eens berekend dat accijnzen en andere belastingen de schatkist met zo’n kwart miljard kunnen spekken, ontdekte het KRO-programma Reporter in 2012.

De besparingen op politie en openbaar ministerie zouden bij legalisering al gauw 150 miljoen euro opleveren, berekende econoom Martijn Boermans drie jaar terug. De totale opbrengst bij legalisering schat hij zelfs op 650 miljoen à 1,05 miljard euro dankzij accijns, winstbelasting en bestedingen van buitenlandse toeristen.

Legalisering zou een bestaande bedrijfstak waar nu al minstens 500 miljoen euro onbelast in omgaat dus een extra impuls geven. Tuinders krijgen nieuwe kansen op een interessant gewas, met talloze interessante nicheproducten.

De pakweg 700 Nederlandse coffeeshops zijn verzekerd van probleemloze aanvoer. Ze kunnen btw gaan innen en verrekenen tegen hun investeringen. Hun klanten (onder wie 1 miljoen Nederlanders) krijgen waar voor hun geld: constante kwaliteit tegen mogelijk lagere prijzen: de lagere inkoopkosten compenseren de accijns en de btw.

Als de regering de prijzen te laag vindt, kan ze – net als met sigaretten – gewoon de accijns verhogen. Dan daalt de consumptie. Dat wisten ze een eeuw geleden al in Nederlands-Indië.

Opstelten ligt dwars

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil niets van legalisering weten. Eind december schreef hij nog aan de Tweede Kamer, dat internationale verdragen dat onmogelijk maken. Europees recht zou verbieden om belastingen te innen rond hennepteelt.

In de VS speelt overigens iets vergelijkbaars: marihuana is volgens federale wetgeving nog altijd illegaal. Uruguay is in ieder geval zijn eigen weg gegaan.

Misschien moet Opstelten toch eens een jointje opsteken met minister Dijsselbloem van Financiën. Die weet de weg in Europa. En die heeft als schatkistbewaarder het meest te winnen bij een witte status van een verborgen bedrijfstak.

De regeringspartijen hoeven niet te zoeken naar gedoogsteun: GroenLinks, SP, D66 en Partij voor de Dieren steunen legalisering van softdrugs.

RTL Z
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

avatar

Aantal berichten : 2327
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist   wo 15 jan 2014 - 5:50

Da's niet leuk, vind ik, dat die Heerlense bestuurder groen licht geeft voor de teelt.

Ik heb namelijk een paar sawa's daar in dat tropenland, die geënt zijn op de productie voor dit Limburgse durpie en nu ben ik verplicht om concurerende prijzen aan te houden. Heb ik net een deal afgesloten met de lokale Pak Lurah, dat ie een oogje dicht knijpt, omdat ik nu ook de bermen langs de kant van de weg laat bewerken voor de teelt, komt dit bericht nu op mijn dak vallen.

(Is goedkoop om daar te telen:... Altijd zon en warmte, scheelt electriciteit. En de onderste bladeren van de plant laat ik altijd gebruiken voor sayur WietKiepiet en exporteer dit naar Nederland onder een andere noemer, beetje bumbu erdoor heen en geen haan kraait ernaar. Ga maar 's rondkijken in de winkels: Blikjes zijn rood-wit-blauw gekleurd met grote letters Sayur WIN en een plaatje van een idyllisch sawah panorama vol met wietplantjes ipv rijst en op de achtergrond natuurlijk de bergen en wat bebeks die daar rond waggelen.)

 drunken drunken drunken 
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7869
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist   wo 15 jan 2014 - 14:12

jump jump jump 
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Duinkonijn

avatar

Aantal berichten : 1142
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 73
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

BerichtOnderwerp: Re: Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist   do 16 jan 2014 - 0:17

Voor WO II had de USA al marihuana belasting, zie:
Wiet belasting 1937

en zijn de Amerikanen nu hypocriet?


DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Henri R. Cingoor

avatar

Aantal berichten : 2327
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist   do 16 jan 2014 - 5:28

.....en zijn de Amerikanen nu hypocriet? ...


Altijd. Als er maar olie is en wiet, staan ze vooraan in de rij. cheers 
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Indonesië zorgt goed voor Nederlandse begraafplaats Peutjoet, Atjeh
» Benefiet voor Bali
» Indonesië geeft onroerend goed vrij voor buitenlanders
» Interview – Geen schaamte voor geestelijk gehandicapten op Bali
» Komodo National Park in race voor nieuw natuurwereldwonder

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: