Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Bijzondere onthulling in strandvondstenmuseum 18-02-'14

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Bijzondere onthulling in strandvondstenmuseum 18-02-'14   di 28 jan 2014 - 11:28Bijzondere onthulling in strandvondstenmuseum

REGIO | 28 januari 2014 | Door de dichtbijredactie (Nieuwsblad voor Castricum)CASTRICUM - Filmmaakster en historica Pauline van Vliet houdt dinsdagavond 18 februari een lezing in het strandvondstenmuseum. Haar korte film 'Merdeka, De oorlog na de oorlog' wordt deze avond opnieuw vertoond. Maar ook voor mensen die de film over Indiëgangers al hebben gezien, is deze bijeenkomst interessant: Menno Twisk, eigenaar van het museum, onthult deze avond geheime stukken uit Indië.


Tien Castricumse Indiëgangers werden, onder leiding van Van Vliet, geïnterviewd door leerlingen van het Bonhoeffer college. Dit resulteerde in een waardevol historisch document dat in samenwerking met de Werkgroep Oud Castricum en het strandvondstenmuseum tot stand is gekomen. De film is de derde in een reeks van inmiddels vijf films, die allemaal verkrijgbaar zijn bij het museum.


Geheime stukken

Vorig jaar heeft mevrouw Leeuwerik-Wilson uit Castricum, weduwe van oud-Indiëganger J.J. Leeuwerik, diverse originele geheime stukken van de Inlichtingendienst van de Generale staf van West Java aan het museum geschonken. Leeuwerik was in Nederlands Indië onderofficier bij de inlichtingendiensten en heeft diverse interessante stukken altijd bewaard. Onder de tientallen originele documenten bevinden zich territoriale inlichtingendienstrapporten, analyses en rapportages over de politieke krachten met hun leiders uit die tijd, gevechtsinstructies, weekberichten, verslagen aan de generale staf over het tanende moreel van de troep, geheime bevelen, een onderzoek naar het verschil tussen de landmachtsoldaat en de marineman enz. Het museum heeft inmiddels contact gezocht met het NIOD om deze (mogelijk nieuwe) informatie te delen. Op de avond van de filmvertoning zullen deze stukken voor belangstellenden ter inzage gelegd worden.


De aanvang is 19.30 uur en de toegangprijs is € 4,00 inclusief een kopje koffie/thee. Aanmelden is niet verplicht maar wel handig. Dat kan via www.caleidoscoopfilm.nl , info@strandvondstenmuseum.nl of 06-22923226

dichtbij
Terug naar boven Ga naar beneden
http://indonesie.actieforum.com
 
Bijzondere onthulling in strandvondstenmuseum 18-02-'14
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Apenheul toont bijzondere neusapen
» Bijzondere Indonesische kerstviering in Goes - 1 dec. '12
» Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: