Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7863
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”   vr 14 feb 2014 - 18:56


Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”

Written by Emiel Poelert
Posted on Feb 12, 2014
Daniel Arends

Opvallend vaak worden Indonesiërs getypeerd als ‘goedlachs’ door toeristen die het land bezochten. Het vriendelijke ietwat bescheiden glimlachje lijkt voort te komen uit bescheidenheid. Maar valt er op de eilandenarchipel ook te lachen om cabaret? En bestaat er eigenlijk zoiets als Indonesische humor? En zo ja, wat houdt ´t dan in?

Opspraak

Stand-upcomedian Daniël Arends kent zowel het Nederlandse als het Indonesische gevoel voor humor. Arends werd namelijk geboren in Jakarta maar groeide op bij zijn adoptieouders in Bussum. Zo af en toe keert hij voor een vakantie terug naar zijn vaderland. In het Nederlandse cabaretwereldje heeft hij zijn naam inmiddels gevestigd en zijn huidige show – De zachte heelmeester – oogst veelal lovende kritieken. In zijn geboorteland verwacht hij tegengestelde reacties te ontvangen. “Ik weet zeker dat ik in opspraak zou komen als ik in Indonesië zou optreden”, meent de cabaretier. “Ze zijn daar helemaal niet klaar voor grappen over seks of de regering.”

Onderontwikkeld

Volgens Arends is er een verband tussen het gevoel voor humor en de staat waarin een land zich bevindt. “Indonesische humor is onderontwikkeld. Dat komt simpelweg doordat het land dat ook is. Humor is net als kunst en sport; het is de top van de beschaving. Pas als een land voor zichzelf kan zorgen, is het tijd voor recreatie. Indonesië heeft nog zoveel te doen dat het helemaal niet toekomt aan het kweken van prachtige atleten of goede humoristen. Een bange corrupte regering maakt een verwaarloosd volk.”

‘Je broer’

De humor in Indonesië typeert de stand-upcomedian als ´een André-van-Duin-achtig geluid´. “Het is humor die kinderen grappig vinden en landen met een slechte smaak zoals Duitsland. Ik zal een voorbeeld geven”, vervolgt Arends. “Als ze door de dierentuin lopen en ze zien een aap, dan zullen ze een ‘grap’ maken in de trant van: ‘Hé, daar zit je broer!’. Aan dat niveau moet je denken.”

Stand-upcomedy

De typische cabaretvorm zoals wij die in Nederland kennen – een lange toneelmonoloog met grappen – is in andere landen ongebruikelijk. Wereldwijd wordt er veelal gebruikt gemaakt van stand-upcomedy. Zo ook in Indonesië. “Dat hebben ze gezien en vervolgens overgenomen uit de Verenigde Staten”, weet Arends. “Ze kunnen het in Indonesië echter niet goed uitvoeren want het ontbreekt de comedians aan emotionele en culturele bagage. Dat zorgt voor een raar en leeg gevoel. Wat wij in Nederland de allerflauwste en meest veilige humor vinden, dat is daar he-le-maal hot.”

Onbekend

Als Arends tijdelijk terugkeert naar zijn vaderland, dan merkt hij in de dagelijkse omgang al de verschillen tussen de Nederlandse en Indonesische humor. “Zo begrijpen ze daar sarcasme en cynisme nauwelijks. Dat zit gewoon bijna niet in hun systeem. Dat zorgt weleens voor ongemakkelijke moment als ik daar ben.”

Kinderschoenen

De hoop op een grappige toekomst Indonesische heeft Arends echter nog niet opgegeven. Hij gelooft dat ontwikkeling van een land zal leiden tot aan ander gevoel voor humor. “Er zal in Indonesië echter niet zo snel een welvarend leven ontstaan waardoor het met de humor ook nog wel even zal duren. De hele kunstvorm staat nog in de kinderschoenen en kent een valse start.”

journalisitiekzwolle.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

BerichtOnderwerp: Re: Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”   za 15 feb 2014 - 11:27

ElEl schreef:

Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”

Written by Emiel Poelert
Posted on Feb 12, 2014
Daniel ArendsStand-upcomedian Daniël Arends kent zowel het Nederlandse als het Indonesische gevoel voor humor. Arends werd namelijk geboren in Jakarta maar groeide op bij zijn adoptieouders in Bussum. Zo af en toe keert hij voor een vakantie terug naar zijn vaderland.
Humor is net als kunst en sport; het is de top van de beschaving.
En dat durf zo'n Belanda Hitam( Londho Ireng) te zeggen ?
Spreekt hij vloeibaar Indonesisch of Javaans ?

Volgt hij de ketoprak( geen etenswaar) of volks vermaak zoals Opera van Java ?
Juist  in de humor kan men hun gevoelens , frustraties , ongenoegen etc ventileren .
Het is niet alleen platvoers humor zoals "Andre van Duin" level maar vaak met boodschap over politiek , onregelmatigheden in de maatschappij, corruptie , zedenverval, hypocrisy etc  .

Wat beschaving betreft , Indonesia heeft op zijn minst 2000 jaar beschaving die hoger staat dan de Nederlandse .
Terug naar boven Ga naar beneden
Henri R. Cingoor

avatar

Aantal berichten : 2327
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”   za 15 feb 2014 - 14:36

Sabar Om.... Beliau kan tidak dpt/terima adat asli..... Ing boso Jowo: Nga ro aturané.
(Rustig aan Om Sid, Hij heeft immers niet zijn originele adat meegekregen.... In het Javaans: Hij weet zijn plaats niet.)


Een paar weken geleden was hij te zien in zo'n 24 uurs programma op TV... Ik heb slechts een 10-tal minuten gekeken om mijn oordeel al klaar te hebben. Was niet de moeite waard.....

Update/Nabewerking:

Ik vergat erbij te vermelden, dat hij zijn echte ouders' cultuur/adat een beetje neerbuigend bejegend en hiermee zijn afkomst negeert. Een eigenschap, die een "onderontwikkelde humorist uit Indonesia" nooit zal verloochenen.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”   

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Daniël Arends: “Indonesische humor is onderontwikkeld”
» Indonesische geschiedvervalsing in 2005
» 8 november 2009: Utrecht - Taxatiedag Indonesische kunst of kitsch
» Indonesische zangeres dood na levensgevaarlijke slangenact
» Top 5 Indonesische restaurants Den Haag

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: