Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Prins Hendrik Legpenning voor Indonesische marine

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7865
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Prins Hendrik Legpenning voor Indonesische marine   ma 24 feb 2014 - 20:02

Prins Hendrik Legpenning voor Indonesische marine
Redactie DHA | 24-02-2014 13:15Den Helder - Vice-admiraal Matthieu Borsboom, Commandant Zeestrijdkrachten, heeft tijdens zijn werkbezoek aan Indonesië de Prins Hendrik Legpenning uitgereikt aan de Indonesische Marine. De legpenning wordt namens de Koninklijke Marine uitgereikt als dank voor de goede samenwerking tussen de beide zeemachten.

De Nederlandse marine heeft vanuit het verleden een nauwe band met haar Indonesische counterpart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten en sneuvelden vele Indische en inheemse marinemensen aan boord van Nederlandse marineschepen.

Na de Tweede Wereldoorlog volgden veel Indonesische marineofficieren een opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Daarnaast zijn sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een groot aantal voormalige Nederlandse marine-, maar vooral ook nieuwbouwschepen (korvetten) aan Indonesië verkocht. Deze verkooptrajecten gaan altijd gepaard met een intensief begeleidingstraject vanuit de Nederlandse marine. Vandaag de dag volgen Indonesische officieren een opleiding tot Commando Centrale Officier in Den Helder.

Taalgebruik
Naast deze militaire samenwerking worden in het dagelijks taalgebruik van de Nederlandse marine ook nog steeds veel Indonesische woorden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn het ‘Atjeh’-jasje bij het dagelijkse uniform van de vloot, maar ook ‘barang’ (plunje), ‘tjetten’ (verven), ‘Baru’ (nieuw) en ‘katje’ (salaris) zijn veelgebruikte woorden. Ook wordt nog ieder week op woensdag bij de marine een Indonesische maaltijd (Blauwe hap) gegeten.

Admiraal Borsboom is deze week in Indonesië uitgenodigd om de banden tussen beide marines verder te versterken. Naast diverse gesprekken en bezoeken zal hij op donderdag 27 februari, samen met zijn Indonesische counterpart Admiraal dr. Marsetio, een krans leggen op het ereveld Kembang Kuning te Surabaya bij de herdenking van de Slag in de Javazee. Ruim negenhonderd marinemannen verloren bij deze zeeslag in 1942 het leven aan boord van Nederlandse marineschepen, waaronder Eskadercommandant Schout-bij-nacht Karel Doorman.

Legpenning
De Prins Hendrik legpenning wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de Koninklijke Marine. Eerder ontving bijvoorbeeld ook de commandant van de Britse Marine en het Nederlandse Comité Nabestaanden Onderzeeboten deze legpenning.


Laatste update: 24-02-2014 13:33
denhelderactueel.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

avatar

Aantal berichten : 2327
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: Prins Hendrik Legpenning voor Indonesische marine   ma 24 feb 2014 - 20:18

De Nederlandse marine heeft vanuit het verleden een nauwe band met haar Indonesische counterpart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten en sneuvelden vele Indische en inheemse marinemensen aan boord van Nederlandse marineschepen....

Het had mooier geweest van de auteur/journalist/voorlichter, als de diepere achtergrond belicht werd, waarom er veel Indische en Inheemse Marinemensen in die periode in dienst waren van de Nederlandse Marine. Ik verwijs naar het jaartal 1938, waarin werd besloten dat de Nederlandse Marine "blauw" gekleurd mocht zijn... Let wel: ik schrijf De Nederlandse Marine....

Meer weten: Zoek het maar op in de historische kranten van www.kb.nl

Voor het overige: Deze herdenking vindt plaats op lokatie waar HM de Ruyter zonk.Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
Prins Hendrik Legpenning voor Indonesische marine
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Aardbeving met kracht van 6,5 voor Indonesische kust
» Indonesische geschiedvervalsing in 2005
» 8 november 2009: Utrecht - Taxatiedag Indonesische kunst of kitsch
» Benefiet voor Bali
» Indonesische zangeres dood na levensgevaarlijke slangenact

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: