Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Dreigend tekort aan Aziatische koks

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Dreigend tekort aan Aziatische koks   do 27 maa 2014 - 12:13


Tekort aan Chinese koks

Alex Ringeling: 27-03-2014 08:35 uur


Er dreigt een ramp voor honderden Chinese restaurants in ons land. Tussen de 800 en 1000 koks uit landen als China, Indonesië en Thailand moeten dit jaar wegens veranderde vreemdelingenwetgeving terug naar hun land van herkomst, schat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

Uitkeringsinstantie UWV wil dat werkloze Nederlanders aan de slag gaan bij de restaurants, maar dit blijkt tot dusver geen succes.


thepostonline.nl
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

avatar

Aantal berichten : 2327
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   do 27 maa 2014 - 18:14

....werkloze Nederlanders aan de slag gaan bij de restaurants,......

Klant tegen ober: Mag ik van u een porti sayur lodeh maar dan wel door de Nederlandse kok gemaakt aub.

Ober: Wilt u het bereid hebben met santen? Met labu siam erin? Kacang panjang?

Klant: Ik zei toch op zijn Nederlands bereid. Dus geen santen maar melk, geen labu siam maar selderijknol, geen kacang panjang maar sperziebonen.

Ober: Rijst erbij?

Klant: Neen, doe maar gekookte aardappelen.

Ober: Krupuk vooraf? Schaaltje tempe goreng?

Klant: Neen, chips met uiensmaak van Lays een schaaltje met plakjes President Brie.
Klant: En stuur de rekening maar naar het UWV.
Terug naar boven Go down
http://www.imexbo.nl
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   za 29 maa 2014 - 11:30


Gratis oosterse lunch in vooruitzicht in hartje Den Haag

29-03-2014 | 12:10


DEN HAAG - Wie dinsdag de binnenstad van Den Haag bezoekt, kan zichzelf trakteren op een gratis Aziatische lunch. De Oosterse restaurantsector demonstreert voor versoepeling van de werkvergunning van koks uit het verre oosten.


Tientallen koks van Aziatische restaurants richten op het Plein een veldkeuken in. Parlementariërs zijn uitgenodigd om te komen proeven. ‘Nu kunt u nog van onze Aziatische gerechten genieten, maar als het huidige strengere beleid doorgaat, zijn er straks geen Aziatische restaurants meer in Nederland om u nog authentieke gerechten te serveren’, waarschuwen de ondernemers.

De Tweede Kamer praat dinsdag over het plan om Aziatische restauranthouders te verplichten werkloze Nederlandse koks om te scholen voor hun keukens. De Thaise, Chinese, Indonesische en Japanse restanthouders willen met het straatbuffet hun eis kracht bijzetten om dan ook gewoon de import van koks uit het verre oosten toe te laten staan.

De restauranthouders willen dat Aziatische koks zeker drie jaar de kans krijgen om in Nederland te mogen werken. Ze roepen uitkeringsinstantie UWV op te stoppen met het frustreren van ondernemers.


Omroep West
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   za 29 maa 2014 - 11:36


Tweede Kamer beslist dinsdag over Aziatische koks



Dinsdag 1 april besluit de Tweede Kamer over de motie van D66 die minister Asscher oproept om specialistische koks uit Azië tewerkstellingsvergunningen (TWV) te blijven verlenen. De Aziatische horeca grijpt dit moment aan om zijn culinaire kwaliteiten te tonen aan leden van de Tweede Kamers.

De Aziatische horeca wil daarmee benadrukken hoe groot het belang is van de ambachtelijke en authentieke waarde van chef-koks. Die kan ook worden ingezet voor kennisoverdracht als de periode van tewerkstelling 3 jaren is.

Het Aziatisch buffet is dinsdag 1 april van 12:30u tot 14:00 uur geopend op het Plein, voor de Tweede Kamer. De Aziatische horeca nodigt Kamerleden, ambtenaren van SZW, medewerkers, het publiek en journalisten van harte uit om gratis te genieten van culinaire hoogstandjes. De Aziatische horeca zal daarbij zijn hoop uitspreken dat zij de gerechten kunnen blijven maken, dankzij hun specialistische Aziatische koks.

De Aziatische sector is met een jaarlijkse omzet van driekwart miljard euro en 20.000 werknemers van grote betekenis voor de Nederlandse economie, zo laten de Chinese, Thaise, Indonesische en Japanse horeca, Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO), Thai Restaurant Association (TRA) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten in een gezamenlijk persbericht. Elke gespecialiseerde Aziatische kok die een TWV krijgt, creëert bovendien tussen 7 en 10 extra banen.

Door de nieuwe Wet Arbeidsvreemdelingen (Wav) - uit Rutte 1 – krijgen arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie door oneigenlijke administratieve voorschriften als diploma's die in het thuisland niet worden afgegeven, geen tewerkstellingsvergunningen meer, of bij uitzondering voor een jaar, terwijl 3 jaren nodig is. Daarnaast dreigen zo'n 800 koks die bijna 3 jaar in Nederland werkzaam zijn het land uitgezet te worden. In oktober 2013 zegde minister Asscher aan de Eerste Kamer toe dat cultuur, authenticiteit, taal en afkomst zullen worden meegewogen in de beoordeling bij het verlenen van TWV's in de Aziatische horeca. Inmiddels heeft het Ministerie van SZW en het UWV eenzijdig besloten dat ook deze aspecten geen rol zullen spelen bij de toekenning van TWV's.

Op 26 maart diende D66-Kamerlid van Weyenberg daarom een motie in waarin hij minister Asscher opriep zijn toezeggingen na te komen en daarover met de sector afspraken te maken. De wet- en regelgeving is gebaseerd op 'onderzoek' onder slechts Chinese 5 restaurants. Vervolgens zijn de conclusies door vertaald naar de hele Aziatische horeca. Vooral de conclusie dat Nederlanders binnen 3 tot 9 maanden 'geschikt gemaakt' kunnen worden tot 'chef'*, welke door het ministerie van SZW in de discussies steeds opnieuw wordt gebruikt, is op geen enkele manier met inhoudelijke argumenten onderbouwd, ook niet als rekening wordt gehouden met de blijvende aspecten van cultuur, authenticiteit, taal en afkomst worden meegewogen.

door Richard Kok 28 mrt 2014
MissetHoreca.nl
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   za 29 maa 2014 - 11:50


27 maart 2014

Nederlandse kok achter de wok: hoe moeilijk is Chinees koken?


Een kokstekort dreigt voor honderen Aziatische restaurants in Nederland. Importkoks uit China zijn door strenge wetgeving niet meer zo makkelijk naar hier te halen. Dus moet de Nederlandse kok aan de bak. Kunnen wij eigenlijk Chinees koken?

Het UWV stuurt graag werklozen naar de Chinese restaurants die een kok zoeken. Maar de restaurants klagen dat die de Chinees-Indonesische keuken niet goed in de vingers hebben. Ze kennen de Chinese eetcultuur niet en zouden bovendien zelf ook liever niet willen werken in een Chinees restaurant.

Zijn de klachten terecht? Verslaggever Sander Paulus zet zelf zijn koksmuts op en zoekt het uit. Onder begeleiding van een echte Chinese kok maakt hij Kip Kung Pao en Bami. Bekijk hier of zijn gerechten eetbaar zijn:


 Rolling Eyes bekijk het filmpje op de rtlnieuws-site
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   di 8 apr 2014 - 9:47

heb niks gehoord over wat er is gebeurd met de motie van D66 over de TWV van Aziatische koks.
Dat zou zijn geweest op 1 april  Rolling Eyes 
Hieronder een ingezonden brief in de VK van even geleden alweer.....



Chinese koks

Als gepensioneerd rechercheur Vreemdelingenzaken heb ik geïnteresseerd het artikel gelezen over het tekort aan Chinese koks (Ten Eerste, 27 mrt.). De klacht is echter voornamelijk een façade om familie naar Nederland te kunnen halen.
Als op een advertentie wordt gesolliciteerd, ook door zeer ervaren Chinese koks, krijgt men te horen dat al in de behoefte is voorzien. Ik heb verschillende Chinese vrienden die in de horeca werken en met wie ik inmiddels een vertrouwensrelatie heb opgebouwd. Zij hebben voor mij gesolliciteerd en kregen telkens te horen dat de vacature al was vervuld. De week daarop stonden dezelfde advertenties er weer. Deze vrienden zijn meer dan gekwalificeerd voor de Chinese keuken.
Met die advertenties proberen restaurants aan te tonen dat ze niet aan gekwalificeerd personeel kunnen komen en dus wel gedwongen zijn om dat te laten komen vanuit China. Dit blijkt dan vrijwel altijd ‘toevallig’ een familielid of een aanstaand familielid te zijn, dat voor 14 tot 16 uur moet werken en voor de helft van die uren wordt betaald.
Ik heb hiervan diverse malen melding gemaakt bij UWV, sociaal rechercheurs en IND, maar dit heeft hen er kennelijk niet toe doen bewegen hierop actie te ondernemen.

C. v. R., O&D, 29-03-2014.
Uit de Volkskrant
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
Duinkonijn

avatar

Aantal berichten : 1142
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 73
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   di 8 apr 2014 - 23:40

---heb niks gehoord over wat er is gebeurd met de motie van D66 over de TWV van Aziatische koks.
Dat zou zijn geweest op 1 april ---


Zeker een 1 april grap van D66?

DK
Terug naar boven Go down
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ol' Kesas

avatar

Aantal berichten : 1355
Registratiedatum : 05-12-13
Woonplaats : Bungaville-Down Under

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   wo 9 apr 2014 - 2:36





Ha dat K'nijntje, nee hoor besilst geen te kort aan Aziatische koks, importeren van honderden chinezen die naar Europa willen komen geen gebrek, maar kunnen ze koken? dat is een andere vraag!, soep aka sloot-water met wat selderij en een schapekop er in of een bordje kleffe rijst met stukjes half gare kip met de beentjes er nog in en wat kerupuk die in te hete olie gebakken is, niet voor mij deze hap! Ouwe vriend Henri, deze ouwe knul en anderen die zich geroepen voelen zullen de armen maar uit de mouwen steken en hier een handje helpen, Zo op weg broeder K'nijn, naar een restaurant in de buurt waar je woont en je expertise aan bieden, ik ben er zeker van dat je gauw een celebrty gaat worden
Groetjes maar weer,

siK.
Terug naar boven Go down
Duinkonijn

avatar

Aantal berichten : 1142
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 73
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   wo 9 apr 2014 - 21:52

Ach beste Ol'Kesas, dank voor de lieve opmerking, maar ik eet liever iets lekkers wat een ander voor mij klaarmaakt. Een beetje lui eigenlijk, maar ja als het moet kook ik ook graag kan ik beetje snoepen (dat heet eigenlijk proeven, toch?).

DK

Terug naar boven Go down
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7761
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   ma 19 mei 2014 - 20:59

Maandag 19 mei 2014 18:32

Er is een tekort aan Aziatische koks in de stad. Reden voor het ROC om een nieuwe opleiding voor de Aziatische keuken op te zetten.

Het tekort zou zijn ontstaan door het strengere immigratiebeleid, voorheen haalden de restaurants hun koks nog vaak uit het land van herkomst. Maar over een jaar of drie moeten de eerste Nederlandse specialisten in de Aziatische keuken dus aan de slag gaan.

Filmpje bij AT5

Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   di 1 jul 2014 - 16:53


Akkoord over Aziatische koks in de maak


Er lijkt een doorbraak te zijn in het verschil van inzicht om Aziatische koks naar Nederland te halen. Minister Asscher van Sociale Zaken werkt aan een plan om het toch mogelijk te maken om talentvolle koks uit Azië te laten werken in Aziatische restaurants in ons land.


Al geruime tijd schreeuwen Aziatische restaurants om hulp. Ze hebben een tekort aan vakkundig wokpersoneel en willen het liefst koks over laten komen uit China, Indonesië en Thailand. Uitkeringsinstantie UWV vindt echter dat de restaurants eerst Nederlands personeel moeten aannemen.

Minister Asscher werkt nu aan een plan om het mogelijk te maken dat bij aantoonbare kookkwaliteiten koks uit Aziatische landen mogen overkomen. Niet voor een periode van drie jaar maar voor twaalf maanden. Verwacht wordt dat op korte termijn de aangescherpte vergunningseisen bekend zijn.

Intussen maakt D66 werk van de situatie. De partij wil de kwestie in de Tweede Kamer onder de aandacht brengen. 'Meer dan vijftig restaurants hebben de deuren al moeten sluiten. Er moet echt snel een oplossing komen. Asscher moet snel met concrete afspraken komen', aldus D66-Kamerlid Van Weyenberg in De Telegraaf.

Eerder dit jaar protesteerden de Chinese restaurants in Den Haag. Ze zeggen niet meer goed te kunnen werken nu het in hun ogen te moeilijk is om koks uit eigen land over te laten komen.


door Richard Kok 1 juli 2014
Misset Horeca
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud




BerichtOnderwerp: Re: Dreigend tekort aan Aziatische koks   

Terug naar boven Go down
 
Dreigend tekort aan Aziatische koks
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Aziatische wedijver bij aanleg spoorwegen

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: