Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Spoelt lading van Titanic aan op Europese kusten?

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Spoelt lading van Titanic aan op Europese kusten?    wo 16 apr 2014 - 15:25

Suspect 

Spoelt lading van Titanic aan op Europese kusten?

ma 14/04/2014 - 17:18 Gianni Paelinck


Facebook // Tjipetir Mystery

Sinds meer dan een jaar spoelen mysterieuze tegels aan op Europese stranden. Op de tegels staat “Tjipetir” geschreven. Vermoedelijk komen ze uit de vrachtlading van een gezonken schip en dan duikt algauw de naam “Titanic” op.

De tegels zijn 30 op 50 centimeter groot en hebben de vreemde inscriptie "Tjipetir". Een eerste vondst werd gemeld in 2011. Sindsdien hebben strandwandelaars van Spanje tot Zweden al honderden dergelijke platen gevonden.

Via sociale media zoals Twitter (@TJIPETIR) en Facebook (Tjipetir Mystery) posten mensen geregeld een foto van hun ontdekking. Waar komen die vreemde tegels plots vandaan? Er is al snel sprake van een waar "Tjipetir-mysterie".


Indonesië

De naam Tjipetir leidt ons naar het Indonesische eiland Java en blijkt daar een dorp te zijn. Tjipetir op Java specialiseerde zich begin vorige eeuw in platen van guttapercha, een natuurlijk rubber dat vroeger onder andere diende als isolatiemateriaal. Met de komst van kunststoffen echter verloor de fabriek in Tjipetir haar bestaansreden en sloot de deuren in 1920. Toch spoelen meer dan 80 jaar na datum plots tegels uit de fabriek aan langs de Atlantische kusten in Europa.


Titanic

De meest voor de hand liggende uitleg is dat de tegels komen uit de lading van een schip dat begin 20ste eeuw gezonken is. Volgens oceanografen is het best mogelijk dat de tegels vele jaren bewaard zijn gebleven in een scheepswrak, vrijgekomen zijn door het verval van het wrak en daarna door de stroming uiteindelijk aanspoelden op de stranden van Spanje tot Zweden. De wijde verspreiding wijst er volgens experts bovendien op dat de tegels van een verre plaats komen. Komen de tegels misschien uit het ruim van de Titanic?


Belga

In de nacht van 14 op 15 april 1912, deze nacht 102 jaar geleden dus, zonk het "onzinkbare" lijnschip in de Atlantische Oceaan, nadat het op een ijsberg was gevaren. Een onderzoek naar de lading van het schip is duidelijk: de Titanic had effectief drie kisten met Tjipetir-tegels aan boord. Kenners zeggen dat het niet onmogelijk is dat de tegels die nu aanspoelen, afkomstig zijn van de Titanic zelf.


Voor schattenjagers is het evenwel voorlopig nog geen zaak om onze stranden af te schuimen, op zoek naar een souvenir van de Titanic. Het bekende en betreurde schip was niet het enige dat de Tjipetir-tegels vervoerde. Bovendien zou het wrak, dat op 3.800 meter diepte ligt, nog niet dermate vervallen zijn, dat de lading het ruime sop kan kiezen. Toch komt tot nu toe geen ander schip in aanmerking als bron van de aanspoelende tegels. In 1904 zonk een Nederlands vrachtschip in het Kanaal, maar in dat geval zouden de tegels niet tot in Spanje aanspoelen, klinkt het bij experts.

Voorlopig gaat het mysterie dus nog even voort. Van een Belgische vondst is overigens nog steeds geen sprake. Misschien een idee voor strandjutters deze paasvakantie.

deredactie.be
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
 
Spoelt lading van Titanic aan op Europese kusten?
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: