Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Molukse musical zaterdag uitgevoerd in uitverkocht Bulwijk

Go down 
AuteurBericht
ElEl

avatar

Aantal berichten : 7813
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Molukse musical zaterdag uitgevoerd in uitverkocht Bulwijk   di 29 apr 2014 - 17:37

Molukse musical zaterdag uitgevoerd in uitverkocht Bulwijk
REGIO | 29 april 2014 | reageer | Door WoerdenDichtbij, dichtbijredacteur


WOERDEN - De geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Woerden staat niet in de geschiedenisboeken waar Woerdense kinderen onderwijs uit krijgen. Toch is deze geschiedenis er één die verteld moet worden, vindt de stichting Sinar Maluku. Vorig jaar is een projectplan gemaakt om een musical, een educatief lespakket en een heus bordspel te ontwikkelen. Zaterdag wordt de musical tot uitvoer gebracht in Sporthal Bulwijk. Alle 400 beschikbare kaarten zijn uitverkocht.

De Molukse gemeenschap is de afgelopen maanden langs de scholen geweest met het verhaal hoe zij ruim 60 jaar geleden in Woerden terechtgekomen zijn. In totaal zijn er 34 basisschoolgroepen bezocht in Woerden en Kamerik. Angela Manuputty vertelt dat er maar weinig kinderen op de hoogte zijn dat veel Molukse kinderen vroeger op plaatsen als de Kazerne in Woerden zijn geboren.

"Onze opa's en oma's woonden nog op de Molukken en zouden tijdelijk naar Nederland komen. Dat verhaal over die grote verandering maakt wel indruk op de kinderen. En dat je een kamer met wel 14 familieleden moest delen in plaats van een plek voor jezelf te hebben."


In de musical die 'Vraag het oma Jo' heet, spelen 28 kinderen uit Woerden in de leeftijd van 3 tot 15 jaar het stuk. Het is geschreven door de werkgroep zelf en naar een script vertaald door theatergroep DeltaDua. Door de grote interesse om de voorstelling bij te wonen zal er op zondag 11 mei een extra uitvoering zijn in Het Klooster.

"We hoopten op voldoende interesse voor de musical, maar deze aandacht is overweldigend", zegt Manuputty. "Nu de musical zelf nog goed in uitvoering brengen aanstaande zaterdag."

Omdat er zaterdag veel verkeer wordt verwacht in de woonwijk worden er speciale pendeldiensten ingezet vanaf de parkeerplaatsen Cromwijck en Maranathakerk. Na de musical wordt er gegeten en geborreld bij het wijkcentrum Molenvliet.

Het bordspel 'Vraag het aan oma Jo' is verkrijgbaar bij bloemsierkunst Oosterom in Snel en Polanen en BijPetrus.

Dichtbij.nl
Terug naar boven Go down
http://www.tileng.nl
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Molukse musical zaterdag uitgevoerd in uitverkocht Bulwijk   ma 12 mei 2014 - 13:49


Vraag het oma Jo in Het Klooster

REGIO | 05 mei 2014 | Door Jaap den Ouden


WOERDEN - "Jullie thuis is hier". Het zijn de laatste woorden van de aangrijpende kindermusical 'Vraag het oma Jo' dat zaterdagmiddag in een afgeladen sporthal Bulwijk werd gespeeld. Aanstaande zondag wordt het stuk voorlopig voor de laatste keer gespeeld in het Woerdense Klooster.

Ik had het voorrecht bij deze bijzondere middag aanwezig te zijn. Als Woerdenaar weet je niet beter of er zijn 'Molukkers'. In de straat, in de klas, op de voetbalclub. Met een muziekinstrument in de kerk, met mooie lange haren op de motor en met lekker eten bij een kraampje in de stad.

Maar hoe normaal dat tegenwoordig ook mag zijn, wat is nou eigenlijk het verhaal? Waarom zijn ze hier? En hoe is dat nou eigenlijk gegaan? En nog belangrijker: Hoe is het ervaren?

Naarmate je langer woont in Woerden, leer je over je buren. Je leert dat in 1951 de boten in Rotterdam aanmeerden. Je leert dat er 600 Ambonezen in Woerden kwamen wonen. Je wist misschien ook nog wel dat ze werden 'opgevangen' in De Kazerne.

Maar dat de leefomstandigheden slecht waren. Dat het veel te lang geduurd heeft voordat er fatsoenlijke woningen kwamen voor de vaak grote gezinnen, dat is een niet zo mooie bladzijde van deze Woerdense geschiedenis. Dat de mannen vaak werkloos en depressief waren nadat ze door de Nederlandse Staat eervol ontslag kregen uit de KNIL. Dat die ene belofte nooit ingelost werd. En dat het een grote impact heeft gehad op de Molukse gemeenschap, dat wist je misschien niet.

Dat 'thuis' nog altijd Ambon is, naast Woerden. Dat de hang naar traditie en het respect voor de ouderen en familie hieruit ontstaan is. En dát aangrijpende verhaal wordt verteld in een vrolijke musical door wel 29 kinderen en een werkelijk fantastische oma Jo.

Dichtbij.


als je de foto's wilt zien:
http://www.dichtbij.nl/woerden/regionaal-nieuws/artikel/3504466/vraag-het-oma-jo-in-het-klooster-fotos.aspx#!kalooga-11190/~Woerden%20~%22de%20stad%22^0.75
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Re: Molukse musical zaterdag uitgevoerd in uitverkocht Bulwijk   ma 12 mei 2014 - 13:50


Niets is wat het lijkt, verruim je blik ...

ZAKELIJK | 12 mei 2014 | Door EdwardTuheteru, dichtbij-meeschrijver


WOERDEN - Ervaringen uit het verleden, recent dan wel langer geleden, kunnen je veel leren over het ondernemen in het hier en nu, als je maar bereid bent om je blik te verruimen, er zijn altijd meerdere perspectieven

Het is de dag nadat ik de kindermusical “Vraag het aan oma Jo” in theater Het Klooster heb gezien. Een mijlpaal, aangezien ik mijn zoon de afgelopen zes maanden elke zondag in mijn papa-weekend gedurende een aantal uren kwijt was.

Wanneer ik hem vraag, wat heb je nu geleerd van de musical, over de geschiedenis van de komst van Molukkers naar Nederland, dan blijft het even stil. Een korte opsomming volgt: “Soldaat in het KNIL-leger, de reis met de boot, wonen in een barak en iets met een republiek en een belofte van Nederland?” Het laatste komt er wat benepen uit, maar dat is de oogst van zes maanden repeteren en liedjes oefenen.

Gisteren zijn mijzelf twee momenten bijgebleven, die eigenlijk fundamenteel zijn voor de aanwezigheid van Molukse mensen, maar wat mij betreft ook de Marokkaanse, Surinaamse, Turkse, Poolse, Spaanse enzovoorts. Het was maar een korte scene tussen een vader en zijn zoon. De zoon legt zijn vader uit, dat hij in het leger meer geld kan verdienen en met de goedkeuring van zijn vader volgt ook de belofte om geld op te sturen naar zijn familie, zodat zij het ook beter kunnen hebben. Iets verderop in het stuk, is er de keuze voor de soldaten om terug te keren naar het dorp van herkomst, om zich aan te sluiten bij het Indonesisch leger of bij het KNIL te blijven. Voor 12.500 soldaten en hun gezinnen werd het uiteindelijk het laatste en de rest is geschiedenis.

Keuze
De moraal van het verhaal is dat er meerdere perspectieven bestaan rondom één verhaal en dat er altijd een keuze is. Dat is een leerzame les voor ondernemers. Het ondernemen kent meerdere dimensies. Het belichten van een kant van het verhaal maakt dat je vaak in een tunnel belandt, teveel focus en accent legt op wat er wel of niet mogelijk is voor een klant of vanuit jouw dienstverlening. Zelfs bij verlies van een klant, deal of omzet bestaat er een andere kant, wat je misschien wel winst oplevert, op de langere termijn.

Het verhaal van gisteren leerde me opnieuw, dat niets is wat het lijkt. Er bestaan meerdere kanten en zelfs als het maar van één kant wordt belicht, weet dan in elk geval dat er nog een andere kant bestaat.

Ik wens je een succesvolle ondernemersweek toe, met meerdere perspectieven!

"Waar licht is, is schaduw, dat hoort bij elkaar en kan niet zonder elkaar"
(Marten Toonder)


Dit artikel is voor het laatst aangepast op: 12 mei 2014
Dichtbij - Woerden


(zie ook hier)
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
Gesponsorde inhoud
BerichtOnderwerp: Re: Molukse musical zaterdag uitgevoerd in uitverkocht Bulwijk   

Terug naar boven Go down
 
Molukse musical zaterdag uitgevoerd in uitverkocht Bulwijk
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» t/m 3 oktober 2009: Molukse klederdracht in Huizer Museum
» Twee woningen op het Molukse woonoord Lunetten uitgebrand
» Molukse klederdracht te bewonderen in Huizen - 25 juli / 3 okt. 2009
» ‘De Marokkanen van nu zijn de Molukkers van toen.’
» Wedstrijd Djadjan-djadjan in Museum Maluku

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: