Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexKalenderFAQRegistrerenInloggen

Deel | 
 

 Van kamp tot camping - Laarbrug, een geschiedenis in beeld

Go down 
AuteurBericht
wu

avatar

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

BerichtOnderwerp: Van kamp tot camping - Laarbrug, een geschiedenis in beeld    do 1 mei 2014 - 11:24
Laarbrug, een geschiedenis in beeld
Ommer Nieuws
30 apr 2014


Vilsteren - Landgoedcentrum Vilsteren viert de start van het nieuwe seizoen met de feestelijke opening op vrijdag 2 mei van de expositie “Laarbrug, een geschiedenis in beeld”

De plaats waar nu op Landgoed Vilsteren camping Laarbrug gevestigd is kent een indrukwekkende en bewogen geschiedenis. Voorheen was het een kamp van de Nederlandse Arbeidersdienst (NAD), het werkverschaffingkamp Laarbrug. In de tweede Wereldoorlog werd het gebruikt voor de Arbeitseinsatz, een verplichte werkinzetdienst voor mannen en vrouwen. Vlak na de oorlog heeft het kamp gediend als interneringskamp voor NSB-ers, SS-ers. Van november 1946 tot december 1947 was hier de School voor militaire Lichamelijke Opvoeding gevestigd, ook wel “De Sportschool” geheten. In 1949 kregen zes gezinnen uit kamp Arriën onderdak in kamp Laarbrug.

De staande poeren voor de ingang van het kamp, het Keienpad en een waterput, door de Duitsers aangelegd, en een deel van een servies van het NAD, zijn de overgebleven sporen uit deze woelige periode.

Op 12 mei 1951 kreeg burgemeester C.P. van Reeuwijk bericht dat binnen enkele dagen de aankomst van het schip de Asturias werd verwacht en dat de (Zuidoost) Molukse passagiers van dit schip onder meer in het voormalige werkverschaffingkamp Laarbrug in Ommen ondergebracht moesten worden. Het opvangkamp Laarbrug, later woonoord Laarbrug genoemd, bestond uit houten, tochtige en vochtige barakken. Barakkenkamp Laarbrug is uiteindelijk omgetoverd tot een mooie camping, Camping Laarbrug.Gedurende het zomerseizoen is er in het landgoedcentrum een expositie over deze geschiedenis te zien.

Het landgoedcentrum en de expositie zijn te bezoeken in de maanden mei, juni en september op donderdag- en zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. In de maanden juli en augustus ook op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.

Gekoppeld aan de expositie zullen er gedurende de zomer nog enkele activiteiten georganiseerd worden. Zo zullen er enkele lezingen, een excursie (13 september), een fietstocht (30 augustus) en een workshop batikken/wasschilderen (11 juli) gehouden worden. Daarnaast zijn er educatieve activiteiten voor scholen. Op zaterdag 5 juli is er tijdens het traditionele Dagje Mooi Vilsteren extra aandacht voor Laarbrug.

De expositie en bijhorende activiteiten worden georganiseerd door de eigenares van Camping Laarbrug, enkele voormalige bewoners uit de Molukken, enkele vrijwilligers en Landgoed Vilsteren.
Het landgoedcentrum Vilsteren is gevestigd in de voormalige boerderij Erve Borrink aan de Vilsterse Allee 1D (midden in het dorp naast de kerk waar ook geparkeerd kan worden).

Meer informatie over de activiteiten is te vinden op website van het landgoed: www.landgoedvilsteren.nl


dé Weekkrant
Terug naar boven Go down
http://indonesie.actieforum.com
 
Van kamp tot camping - Laarbrug, een geschiedenis in beeld
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 'Kamp De Wite Peal is toch je geboortegrond..'
» Bewogen geschiedenis van Kamp Westerbork
» Zuidoost Molukken ontmoet Ommen – 29 september onthulling monument door ambassadeur van Indonesië
» Tonke Dragt begon in het kamp met schrijven
» De schat van Nakamura (Batavia 1945)

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: