Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 ‘Misschien maar stoppen met export palmolie naar EU’

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

‘Misschien maar stoppen met export palmolie naar EU’ Empty
BerichtOnderwerp: ‘Misschien maar stoppen met export palmolie naar EU’   ‘Misschien maar stoppen met export palmolie naar EU’ Icon_minitimedi 10 jun 2014 - 21:52


Indonesië dreigt: ‘Misschien maar stoppen met export palmolie naar EU’

5 juni 2014 | Maurice de Jong


Indonesië bejegent de Westerse voedingsbedrijven en de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) kritisch. De viceminister van Handel en de EU-ambassadeur deden provocerende uitspraken tijdens een RSPO-bijeenkomst in Londen.

Duurzaamheid is belangrijk maar economische ontwikkeling staat voorop, maakte Dr. Bayu Krisnamurthi, de Indonesische viceminister van Handel duidelijk tijdens de Europese RSPO-bijeenkomst in Londen.


Handel in palmolie

Het bereiken van 100% duurzaam geteelde palmolie in Indonesië vergeleek de bewindsman met het kopen van een vliegtuig “terwijl we vliegen.” Krisnamurthi: “We kunnen niet stoppen met de handel in palmolie, we moeten geld verdienen.”

Voor Indonesië is palmolie essentieel, het haalt duizenden mensen uit de armoede. Per hectare levert palmolie vijf keer zoveel op als het verbouwen van rijst, benadrukt de viceminister. De Westerse kritiek dat het verbouwen van palmolie een negatieve impact kan hebben op het milieu wuift hij weg. “Ook andere sectoren vervuilen of zijn slecht voor het milieu.”


Concurrentie zonnebloemolie en raapzaadolie

Natuurlijk willen we meer duurzaamheid en is ontbossing slecht. “We moeten een balans vinden tussen groei en duurzaamheid”, vult EU-ambassadeur Arif Havas Oegroseno aan. “Maar het punt is dat de EU aan ons wil verdienen. Ze willen geen concurrentie van zonnebloemolie en raapzaadolie. Daarom betalen we importtarieven van €178 per ton palmolie, wat resulteert in een lagere export.”


Synergie in certificering

De ambassadeur vraagt zich af of het dan om het product gaat of om duurzaamheid. “Misschien moeten we de palmolie-export naar de EU maar stoppen. Er zijn genoeg andere (opkomende) markten zoals China, India en Afrika.”

Viceminister Krisnamurthi zegt dat Indonesië ook zijn eigen standaard heeft voor duurzame palmolie: ISPO, het Indonesische equivalent van RSPO. Op zestien variabelen (van de 140, red.) na verschillen de twee nauwelijks van elkaar, aldus de bewindsman."Niet alle duurzame palmolie hoeft RSPO te zijn. We moeten synergie met elkaar zoeken.”


Kleine boeren

De palmoliesector kent veel kleine boeren (42% in Indonesië, red.), waarvan velen nog nooit van RSPO hebben gehoord. Krisnamurthi realiseert zich ook wel dat de manier van landbouw bedrijven, dient te veranderen. Maar dat gaat niet van vandaag op morgen. “Daarom moeten we winst maken om met dat geld een verandering te bewerkstelligen.”

De RSPO belooft zich meer dan voorheen in te spannen om al die kleine en middelgrote boeren te helpen in hun verduurzaming. Iedereen is het er over eens dat de RSPO als verbindende partij van de stakeholders in de palmolieketen de juiste partij is om dit te doen.

VMT
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
‘Misschien maar stoppen met export palmolie naar EU’
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Aziatisch landen kunnen export van visproducten naar de EU uitbreiden
» Nederlandse export naar Indonesië groeit richting 1 miljard euro
» Weg naar duurzame palmolie uit Indonesië is lang
» Naar huis gestuurd, maar niet ontslagen
» Rem op 'export' uitkering

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: