JUBILEUMEDITIE BEELD VOOR BEELD FESTIVAL: TWEE DECENNIA CULTURELE DIVERSITEIT IN BEELD
Het Beeld voor Beeld documentaire filmfestival viert haar 20ste jubileum! Dit jaar wederom een boeiend programma met een zeer uiteenlopend aanbod van Nederlandse en wereldpremières.
Vijf dagen lang worden documentaires aangeboden die ons een blik gunnen op werelden die we nog niet kenden of juist een verfrissende kijk geven op werelden die we dachten te kennen. Het festival, dat van 10 t/m 14 juni plaatsvindt in het Tropentheater in Amsterdam, vertoont bijzondere producties in een aantal thema's. Nagenoeg alle films zijn (Nederlandse, internationale of wereld) premières, en alle filmmakers zijn aanwezig voor uitgebreide nagesprekken.
Opening
No More Smoke Signals van Fanny Bräuning is een veelbekroonde film over Kili Radio, de 'stem van de Lakota natie' in Zuid-Dakota. De radiosignalen hebben de oorspronkelijke rooksignalen vervangen. Een film over de veerkracht van een onderdrukt volk.
Het festival zal geopend worden door Funda Müjde, actrice, cabaretière, discussieleider, presentatrice en columniste. Funda is lange tijd uit de roulatie geweest door een ernstig auto-ongeluk.
Slotfilm
Gina's Wedding is een film over interculturele relaties in een dorp in Papoea Nieuw -Guinea, gemaakt door de Papoea regisseur Martin Maden, mede-auteur van de eerste Papoea speelfilm, Tinpis Run, uit 1990.
Hoofdprogramma
Het hoofdprogramma bestaat uit drie onderdelen: de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur, de eerste publieke presentatie van een conserveringsproject van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid over de vergeten Nederlandse filmmaker Peter Creutzberg, en Wereldmuziek in Beeld.
Europa: Na de Val van de Berlijnse Muur
Twintig jaar geleden viel de Berlijnse muur en dat wordt gevierd door vijf bijzondere documentaires te tonen, allen Nederlandse premières. De onderwerpen zijn divers: de gevolgen van de val van de Muur voro een klein Duits dorp, een internet huwelijksbureau in Italië dat vrouwen uit de Oekraïne met Italianen koppelt, de gevolgen van emigratie van Duitsers uit een Roemeens dorp, rituelen rond een voormalig Sovjet -monument in Estland en ten slotte de gevolgen van de val van de Berlijnse muur voor het Letse platteland.
Er zal een presentatie gegeven worden door CAFFE, een samenwerkingsverband van de dertien belangrijkste Europese documentaire filmfestivals op het gebied van culturele diversiteit.
Presentatie conserveringsproject Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid verzorgt de eerste publieke presentatie van het conserveringsproject van de films van de Nederlandse cineast Peter Creutzberg, in het kader van het nationale conserveringsproject Beelden van de toekomst. Creutzberg maakte in de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw films in Suriname en de Nederlandse Antillen. Voor zijn film Corsow, waarvoor de Antilliaanse schrijver Boeli van Leeuwen het scenario schreef, ontving Creutzberg in 1967 de Staatsprijs voor de Film. De toekenning was overigens omstreden. Zo had de vooraanstaande filmcriticus Jan Blokker zware kritiek op de keuze van de jury. Hoewel collega's met grotere faam (Herman van der Horst, John Fernhout) in dezelfde tijd Suriname en de Nederlandse Antillen bezochten, wist Creutzberg zich door zijn langdurig verblijf ter plekke toch een bijzondere positie te verwerven, waardoor hij met recht gezien kan worden als de chroniqueur bij uitstek van de 'West' tussen midden jaren vijftig en midden jaren zeventig. Zijn films die op Beeld voor Beeld vertoond worden zullen worden becommentarieerd door Surinaamse en Antilliaanse filmmakers, die zullen reflecteren op de koloniale geschiedenis van hun land zoals die in beeld gebracht is door Creutzberg.
Wereldmuziek in Beeld
Speciale aandacht zal geschonken worden aan films die muziek in een sociale en culturele context plaatsen. Zo is er de wereldpremière van de film Shigey, mijn vlam van de Nederlandse regisseur Marc Schmidt, een portret van één van de belangrijkste muzikanten uit de Eritrese vrijheidsstrijd, die nu een anoniem bestaan in Nederland leidt. Babylon voorbij - Zap Mama van Frans Bromet en Zap Mama: one planet under one groove van René Daalder portretteren beiden Marie Daulne, de leidster van de band Zap Mama. Frans Bromet en René Daalder monteerden uit het door hen samen gefilmde materiaal twee totaal verschillende versies. Beide versies worden hier voor het eerst tezamen vertoond. Yandé Codou. The griot of Senghor van de Senegalese regisseuse Angèle Diabang Brener is een intiem portret van deze belangrijke Senegalese griot, de persoonlijke troubadour van wijlen president Senghor.
Subthema's
Subthema's zijn onder andere: migratie en identiteit, met de Nederlandse première van de film Transocean van de Braziliaans-Hongaars-joodse filmmaakster Adriana Komives, en Indonesië, met de wereldpremière van Van Indië tot Indonesië. Over leven en werk van de Indonesische dichter Sitor Situmorang, van John Albert Jansen.
Een belangrijk evenement is de Nederlandse première van de nieuwe film van de vermaarde Australische filmmaker David MacDougall, Gandhi's Children, een drie uur durend epos over een opvanghuis voor verwaarloosde kinderen in New Delhi, India.
Uitgebreid aandacht ook voor de ontwikkelingen in China in het themablok Inside China. Het spraakmakende VPRO programma Metropolis TV laat haar correspondent uit Shanghai overkomen om zijn korte films, die een verrassend beeld van binnenuit van het grootstedelijke China geven, toe te lichten. Ook de documentaire Qian men Qian van Olivier Meys toont ons de binnenkant van stedelijk China, in dit geval het veranderende leven in de hutongs van Beijng.
After Parties
Dit jaar zullen de documentaires op vrijdag en zaterdag worden afgesloten met een swingende After Party in de sfeer van de vertoonde films. Onder andere live muziek van de band Zubumba met Braziliaanse forró muziek en verscheidene DJ's.
Side -program
In het kader van het jubileum wordt op dinsdag 9 juni een speciaal programmaonderdeel gestart als prelude op het filmfestival. In Petersburg Project Space, een hedendaagse kunst-project ruimte in de oostelijke binnenstad van Amsterdam, is een filmische installatie met bewerkt archiefmateriaal te zien die de relatie tussen kunst en antropologie exploreert. De tentoonstelling duurt t/m 28 juni, in samenwerking met Petersburg Project Space en het Nederlands Filmmuseum. Voor meer informatie: www.petersburgprojectspace.org
Holland Doc 24
Het digitale documentairekanaal van de Publieke Omroep Holland Doc 24 besteedt onder de titel 'Voer voor Antropologen' van 6 t/m 12 juni uitgebreid aandacht aan het festival. Het kanaal programmeert gedurende een week films die verwant zijn aan Beeld voor Beeld, of op het festival gedraaid hebben. Voor de exacte programmering zie: www.hollanddoc.nl
Waar: Tropentheater, Linneausstraat 2 / Amsterdam. Kaartverkoop: 020 568 8500.
Nieuwsbank