Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Empty
BerichtOnderwerp: Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie   Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Icon_minitimeza 9 aug 2014 - 17:00



Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie
09-08- 2014

Simultaan met de Internationale Dag der Inheemse Volken, 9 augustus, valt de ‘Dag der Javaanse Immigratie’. De komst van de eerste Javaanse contractarbeiders, hoofdzakelijk uit Java, Indonesië, 124 jaren geleden kunnen wij gerust een bijzondere historische ontwikkeling van het fenomeen immigratie, assimilatie en acculturatie noemen.

Door het verbod van de slavenhandel in 1808 in Engeland ontstond er een toenemend tekort aan arbeidskrachten op de Surinaamse plantages. Om dit tekort op te vangen en om het arbeidspotentieel voor de plantages te garanderen, werden in eerste instantie op particulier initiatief, en daarna van overheidswege , Javaanse contractarbeiders uit Indonesië gehaald.
De contractarbeid was eigenlijk een vorm van verkapte slavernij. De mensonwaardige behandeling die deze arbeiders kregen was niet anders als die van de slaven. Naast economische gevolgen had de immigratie ook gevolgen op sociaal, cultureel, demografisch en politiek gebied. Een direct gevolg is dat de bevolking van Suriname in aantal groeide en een multicultureel karakter kreeg.

De eerste “Surinaamse Javanen” zetten op 9 augustus 1890 voet op Surinaamse bodem en brachten een rijke cultuur mee: zang, dans, muziek, voedingsgerechten, klederdracht, omgangsnormen en andere traditionele gebruiken. De immigratie heeft een zeer bijzondere bijdrage geleverd aan de vorming van de Surinaamse multiculturele samenleving.
Reeds 124 jaren deel uitmakende van de Surinaamse samenleving, en zeer bekend om haar cultureel erfgoed, voornamelijk het culinair erfgoed en de Djerang Kepang welke de co-existentie van het verleden met het heden toont, is de Surinamer van Javaanse komaf een niet te verwaarlozen deel van de Surinaamse samenleving.

Onder barre omstandigheden hebben deze voorouders zich met ijver en noeste arbeid ingezet om de plantage economie in Suriname overeind te houden, maar door omstandigheden buiten hun invloedssfeer ging deze steeds meer achteruit.
In 1939, met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, kwam er bovendien een einde aan de immigratie uit Indonesië; op dat moment waren er reeds ongeveer 33000 Javanen in Suriname aangevoerd. Velen keerden terug naar hun vaderland, maar diegenen die verkozen zich hier te vestigen vonden hun bestaan voornamelijk in de landbouw.

De Javaanse voorouders hebben zich veel inspanningen getroost en hebben voor hun nazaten de kiem gelegd opdat deze zich sociaal en maatschappelijk zouden kunnen verheffen. Door zich te scholen, toewijding en discipline heeft onze Javaanse landgenoot de stereotype beeldvorming van “apathische brave burger” weten te logenstraffen.
Onze Javaanse broeders en zusters behoren thans tot mondige en actieve deelnemers aan bestuurs- en ontwikkelingsprocessen van ons land. Ook zijn ze prominent aanwezig in het bedrijfsleven, culturele, politieke en religieuze organisaties.

Onlangs mochten we zelfs de eerste Surinaamse hoogleraar van Javaanse afkomst verwelkomen, hetgeen aangeeft dat de Javaanse bevolkingsgroep bewust en gemotiveerd de opwaartse mobiliteit in onze samenleving doormaakt.
Onze Javaanse broeders en zusters zijn door hun lotsverbondenheid met het vergroten van het welvaarts- en welzijnsniveau van Suriname een onlosmakelijk deel van het proces van de Surinaamse natievorming.

Ik wens de hele natie maar in het bijzonder de Javaanse broeders en zusters een zinvolle herdenking van 124 jaar Javaanse immigratie in Suriname toe.

dbsuriname.com
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie   Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Icon_minitimezo 10 aug 2014 - 8:17



http://www.imexbo.nl/contracten-suriname-1.html
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
OmSid




Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie   Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Icon_minitimezo 10 aug 2014 - 17:33

(mBok) Salimah binti Sondrono, lengte 143,4 cm .
Wadoeh zo klein seh, wong cebol dese .

Veel van de koelkon ("koelie" kontrak) hebben het echt moeilijk, ze moeten elke keer hun contracten verlengen omdat ze niet sparen.
Terug naar boven Ga naar beneden
OmSid




Aantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie   Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Icon_minitimezo 10 aug 2014 - 17:35

OmSid schreef:
(mBok) Salimah binti Sondrono, lengte 143,4 cm .
Wadoeh zo klein seh, wong cebol dese .

Veel van de koelkon ("koelie" kontrak) hebben het echt moeilijk,  ze moeten elke keer hun contracten verlengen omdat ze niet kunnen sparen.
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud





Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie   Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Herdenking 124 jaar Javaanse Immigratie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Sobere herdenking Javaanse Immigratie vanwege Ramadan
» Haagse documentaire over 125 jaar Javaanse immigratie
» Haagse filmmaker naar Suriname voor documentaire 125 Jaar Javaanse Immigratie
» Javaanse vulkaan spuit al vijf jaar modder na fout boormaatschappij
» Herdenking 65 jaar RMS

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Geschiedenis-
Ga naar: