dinsdag 02 juni 2009
Het persoonlijke verhaal van Indië-veteraan Wim Balijon
Vertrek uit Nederland
In Nederlands-Indië
Leven in Batavia
Politionele actie - Akkoord van Renville
Bersiap, verraad, voetbal en kerst
Afscheid
Pagina 1 van 7
Wim BalijonWim Balijon was lid van de Eerste Divisie "7 December" die in 1946 naar Nederlands-Indië werd gestuurd om daar de rust, orde en veiligheid te herstellen. De Indië-veteraan heeft zijn herinneringen aan die tijd op papier gezet.
In dit artikel is zijn verhaal te lezen.
Het verhaal van Wim Balijon:
De Nederlandse regering in ballingschap heeft besloten om na beëindiging van de Tweede wereldoorlog de koloniale verhouding met de koloniën, waaronder ook Ned. Indië om te zetten in een federale regeringsvorm. Koningin Wilhelmina heeft dat standpunt wereldkundig gemaakt met haar bekende rede van 7 december 1942. Citaat uit de rede van Koningin Wilhelmina in Londen op 7 december 1942:
"Ik stel mij voor, zonder vooruit te loopen op de adviezen der rijksconferentie, dat zij zich richten zullen op een Rijksverband, waarin Nederland, Indonesië, Suriname en Curaçao te zamen deel zullen hebben, terwijl zij ieder op zichzelf, de eigen inwendige aangelegenheden in zelfstandigheid en steunend op eigen kracht, doch met den wil elkander bij te staan, zullen behartigen. Daarbij zal voor verschil van behandeling op grond van ras of landaard geen plaats zijn, doch zullen slechts de persoonlijke bekwaamheid der burgers en de behoeften van de verschillende bevolkingsgroepen den doorslag geven voor het beleid der Regering."
Dit was het mandaat, waarop wij als dienstplichtigen van de 7 December Divisie naar Nederlands-Indië werden gezonden. Dus niet koloniseren, zoals de communisten propageerden en die de dienstplichtigen tot desertie aanspoorden, maar de koloniën zelfstandigheid verlenen. Rassendiscriminatie opheffen! Binnen het grote Koninkrijk der Nederlanden waren dan alle burgers gelijk. Soekarno wilde één grote communistische staat. De mensen van de sterk verschillende bevolkingsgroepen wilden dit niet. Zij wilden zelfbeheer.
Lees verder op Historiek Net