Binnenstad: Indische gerechten, Indische verhalenGeplaatst op: 19 november 2014
Wo 19 nov: Indische verhalen en Indisch eten. Hedy Grünewald speelt met haar broer Roy zaterdag in De NWE Vorst een vertelvoorstelling over haar Indische roots en haar familie. Zelf kookt ze op de bühne en na afloop kan het publiek aan tafel.
door Joost Goutziers
Hedy Grünewald uit Tilburg is opgegroeid in de naoorlogse indocultuur in Nederland. Ze schreef het boek ‘Kumpulan Orang Tua’ met verhalen en recepten van Indische en Molukse ouderen en lanceerde al enkele Indische pop-up restaurantjes.
Zo serveerde ze haar maaltijden in De NWE Vorst, in een tijdelijk eethuisje bij bloemenzaak Rozemarijn, en in januari strijkt ze met ‘Bij Hedy’ enkele avonden neer in de Polygonale loods in de Spoorzone.
Grünewald verdiende haar sporen in de theaterwereld, onder meer bij Drieons. En omdat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, staat ze weer op het podium. Met haar broer Roy speelt ze ‘Selamat Makan’. De voorstelling ging in première in Gorinchem en is zaterdag te zien bij De NWE Vorst.
Jeugd„Mijn broers zijn geboren in Indië, ik als enige in Nederland. In de voorstelling vertellen we over onze jeugd in Uden. Hoe de mensen hun neus optrokken voor ons en onze geurtjes. Het verhaal van onze ouders komt voorbij en mijn broer vertelt over zijn reis naar Indonesië. Hij voelde zich er niet helemaal thuis.” Ook in het stuk: de verhalen van oma Wiesje en tante Prullie en over de sfeer tijdens typische familiebijeenkomsten.
Kleindochter De twee stellen zich de vraag in hoeverre hun cultuur aan het verdwijnen is. ”We zijn getrouwd met Nederlandse mannen en vrouwen, onze kinderen zijn hier opgegroeid. De jongste kleindochter van Roy heeft blonde haren en haar herkomst is niet meer te zien. We komen natuurlijk wel bij elkaar en koken Indisch.”
Fornuis In ‘Selamat Makan’ is ook aandacht voor de historische context. Grünewald: „We merken dat het publiek dat op prijs stelt.”
Een Indisch feestje zonder maaltijd is onvoorstelbaar. Hedy Grünewald staat op het podium achter het fornuis en bereidt een authentieke maaltijd: sambal tomaat, atjar, rijst...” Na afloop kan het publiek aanschuiven. En daar is vraag naar, de zaal zit al vol, de kaartjes zijn op. Dat vraagt om een reprise in De NWE Vorst.
Er zijn nog wel voorstellingen in Leerdam, Papendrecht en enkele Zeeuwse theaters.
Brabants Dagblad