Indonesische moeder in cel symbool tegen censuur
Michel Maas
Gepubliceerd op 18 juni 2009 19:58, bijgewerkt op 19 juni 2009 09:02
JAKARTA -
Een boze email kan in Indonesië zware gevolgen hebben, dankzij een nieuwe internetwet met oude trekjes. Huisvrouw Prita Mulyasari ondervond dat aan den lijve. Zij klaagde in een email aan haar vriendinnen over een fout gelopen behandeling in een ziekenhuis, en belandde daarvoor in een cel. Haar opsluiting heeft in Indonesië een storm van verontwaardiging opgewekt.
Prita mailde haar vriendinnen dat ze met hoge koorts naar het Omni International Hospital in Tanggerang was gegaan. De arts concludeerde na een bloedonderzoek dat zij dengue (knokkelkoorts) had, legde haar aan een infuus en gaf haar injecties. Maar Prita werd steeds zieker, en een nieuw bloedonderzoek werd door de artsen genegeerd. Na vijf dagen bracht haar familie haar naar een ander ziekenhuis. Daar werd een virus gevonden, en drie dagen later was Prita – zonder infuus en zonder injecties – weer beter.
Het Omni International Hospital kreeg lucht van de email en klaagde Prita aan op grond van de nieuwe ‘wet op de verspreiding van elektronische gegevens’. Die nieuwe wet verbiedt ‘smaad’, ook op het internet, en lijkt erg op oude wetten die werden gebruikt om kritische media de mond te snoeren.
Een civiele rechtbank gaf het ziekenhuis gelijk, en veroordeelde de 32-jarige Prita tot zo’n 20 duizend euro schadevergoeding. Het ziekenhuis zette daarna ook een strafzaak in gang, en nu hangt de vrouw nog eens zes jaar celstraf boven het hoofd. Omdat zij de eerste 20 duizend euro niet kon betalen, stopte een overijverige officier van justitie Prita vast in een cel, nog voor de strafzaak was begonnen.
De arrestatie van de moeder van twee jonge kinderen heeft meer protesten teweeggebracht dan alle andere acties voor vrijheid van meningsuiting samen. Via de netwerksite Facebook zijn 40 duizend steunbetuigingen verzameld, de nationale commissie voor de mensenrechten stelt een onderzoek in, en de drie kandidaten in de aanstaande presidentsverkiezingen, inclusief de zittende president Susilo Bambang Yudhoyono, steunen haar. Na drie weken is het voorarrest van Prita omgezet in een ‘stadsarrest’ en mag de vrouw het verdere verloop van haar zaak thuis afwachten.
De zaak tegen Prita Mulyasari is daarmee uitgegroeid tot een principieel gevecht voor vrijheid van meningsuiting, tegen intimidatie, tegen onduidelijke wetgeving, tegen misbruik van justitie en tegen corruptie.
De media raken er niet over uitgeschreven. Zo publiceerde de toonaangevende krant Kompas een lange lijst van zaken waarin machtige bedrijven, tycoons en banken hun internetcritici via de rechter te grazen namen: emails, web-logs en ingezonden brieven worden niet zelden bestraft met een of twee jaar gevangenisstraf.
De procureur-generaal laat een onderzoek instellen naar de officier die Prita’s zaak behandelt. Met de presidentskandidaten, het parlement, de procureur-generaal, de media en de halve bevolking achter zich, kan de vrouw deze rechtszaak niet meer verliezen. De vraag is alleen of de Indonesische justitie er een les uit trekt.
Volkskrant