Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Empty
BerichtOnderwerp: 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)   'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Icon_minitimewo 3 dec 2014 - 11:34


Museum Bronbeek komt met expositie over dekolonisatie

  Geschiedenisnieuws
  Museumnieuws
  Nederlands-Indië

Redactie 3 december 2014

'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) 12_med10

Medicijnkist, gebruikt door luitenant Spier, commandant van de ‘Speciale Troepen Groep Spier’, een groep geworven Indonesische vrijwilligers, die zuiveringsacties uitvoerde in West-Java en de kist inzette als middel om in contact te komen met de lokale bevolking. Voor het uitschakelen van de ‘Soebangse benden’ kreeg Spier de Militaire Willemsorde (Collectie Museum Bronbeek). Medicijnkist, gebruikt door luitenant Spier, commandant van de ‘Speciale Troepen Groep Spier’, een groep geworven Indonesische vrijwilligers, die zuiveringsacties uitvoerde in West-Java en de kist inzette als middel om in contact te komen met de lokale bevolking. Voor het uitschakelen van de ‘Soebangse benden’ kreeg Spier de Militaire Willemsorde (Collectie Museum Bronbeek).


‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945/1950’.


In augustus 1945 riepen de Indonesische leiders de onafhankelijke Republik Indonesia uit. Nederland erkende deze onafhankelijkheid niet en raakte daardoor – direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië – verwikkeld in een nieuw gewelddadig conflict. In 1950 was de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië beslecht en werd het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) ontbonden.


De tentoonstelling ‘Oorlog!’ zet zeventig jaar na dato de dekolonisatieperiode vanaf 1945 in een historisch en internationaal perspectief en wil het complexe verhaal en de positie van het KNIL daarin verduidelijken.

De expositie is samengesteld rond objecten uit de collectie van Museum Bronbeek en bruiklenen uit het Rijksmuseum en mogelijk uit Indonesische collecties. Daarbij geeft een chronologische weergave van feiten de bezoeker volgens het museum een overzicht en brengen persoonlijke verhalen de gebeurtenissen van toen dichterbij. Museum Bronbeek:

  “De periode 1945-1950 was er een van aanhoudend geweld tussen partijen die intern verdeeld waren en met de internationale opinie te maken kregen. De expositie belicht de idealen van beide kanten. Ze vertelt wie er aan de touwtjes trokken en maakt duidelijk hoe de strijdkrachten waren georganiseerd. De tentoonstelling laat ook zien hoe een generatie Nederlandse oorlogsvrijwilligers en dienstplichtige militairen, die meende de orde en rust in Indië te gaan herstellen en bedreigde burgers te gaan beschermen, in een ‘vechtmissie’ terecht kwamen om de politieke en bestuurlijke verhoudingen van voor de Tweede Wereldoorlog te herstellen.”

Volgens het museum had het conflict ook de kenmerken van een burgeroorlog, waarin Indische KNIL- en Republikeinse militairen soms hun eigen familieleden bevochten.

De tentoonstelling zal te zien zijn van 19 februari 2015 tot en met 3 januari 2016

Historiek
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)   'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Icon_minitimema 26 jan 2015 - 12:44


‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945/1950’

Geplaatst op:26 januari 2015

Arnhem - Tentoonstelling 19 februari 2015 t/m 3 januari 2016.

In de tentoonstelling ‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945/1950’ belicht Museum Bronbeek de periode, waarin op gewelddadige wijze een eind kwam aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië. De officiële opening is op 19 februari 2015 om 15.00 uur.

In augustus 1945 riepen de Indonesische leiders de onafhankelijke Republik Indonesia uit. Nederland erkende deze onafhankelijkheid niet en raakte daardoor - direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië – verwikkeld in een nieuw gewelddadig conflict. In 1950 was de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië beslecht en werd het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) ontbonden. De tentoonstelling ‘Oorlog!’ zet zeventig jaar na dato de dekolonisatieperiode vanaf 1945 in een historisch en internationaal perspectief en wil het complexe verhaal en de positie van het KNIL daarin verduidelijken. De expositie is samengesteld rond objecten uit de collectie van Museum Bronbeek en bruiklenen uit het Rijksmuseum en mogelijk uit Indonesische collecties. Daarbij geeft een chronologische weergave van feiten de bezoeker overzicht en brengen persoonlijke verhalen de gebeurtenissen van toen dichterbij.

De periode 1945-1950 was er een van aanhoudend geweld tussen partijen die intern verdeeld waren en met de internationale opinie te maken kregen. De expositie belicht de idealen van beide kanten. Ze vertelt wie er aan de touwtjes trokken en maakt duidelijk hoe de strijdkrachten waren georganiseerd. De tentoonstelling laat ook zien hoe een generatie Nederlandse oorlogsvrijwilligers en dienstplichtige militairen, die meende de orde en rust in Indië te gaan herstellen en bedreigde burgers te gaan beschermen, in een ‘vechtmissie’ terecht kwamen om de politieke en bestuurlijke verhoudingen van voor WO II te herstellen. Een conflict dat ook de kenmerken van een burgeroorlog had, waarin Indische KNIL- en Republikeinse militairen soms hun eigen familieleden bevochten. De Nederlandse politici onderkenden de kracht van de nationalistische beweging niet en waren verdeeld over de toekomst van het oude Nederlands-Indië. Hoe kijken Nederlandse en Indonesische veteranen nu op de strijd van toen terug?

Voor bezoekers is er een gratis informatieve tentoonstellingskrant. Deze voorziet behalve in historische achtergronden ook in praktische hulp. Zo vindt degeen die specifieke details zoekt over zijn eigen familie (In welk regiment zat mijn (groot)vader, waar was dat gelegerd, welke taken had het, e.d.) in deze krant adressen waar hij terecht kan. Gedurende het jaar 2015 wordt het onderwerp dekolonisatie verder uitgediept in een activiteitenprogramma, zowel op de locatie Bronbeek als bij partners elders.


Waar?

Museum Bronbeek
Velperweg 147

Wanneer?
19-02-2015
15:00 t/m 17:00 uur
Organisatie:Museum Bronbeek

Arnhemse Koerier
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)   'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Icon_minitimedo 19 feb 2015 - 16:05


Wat deed opa eigenlijk in ‘die andere oorlog’

'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) 02_oor10
Dienstmakkers van de Palmboom Divisie 4-1 RI

19 februari 2015, 12:26

Wat deed opa eigenlijk in Nederlands-Indië tussen 1945 en 1950? Het antwoord op die vraag is vanaf vandaag te vinden op de nieuwe tentoonstelling in Museum Bronbeek in Arnhem. De tentoonstelling ‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950′ gaat over de tijd waarin op gewelddadige wijze een eind kwam aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië.

De officiële opening van de expositie wordt gedaan door historicus en auteur Ad van Liempt en Indiëveteraan Frits Dijkstra.


Republik Indonesia
In augustus 1945 riepen de Indonesische leiders de onafhankelijke Republik Indonesia uit. Nederland erkende deze onafhankelijkheid niet en raakte daardoor, direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog, verwikkeld in een nieuw gewelddadig conflict. In 1950 was de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië voorbij en werd het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) ontbonden.

Complex verhaal
De tentoonstelling wil het complexe verhaal en de positie van het KNIL daarin verduidelijken. Ze is samengesteld rond objecten uit de collectie van Museum Bronbeek en de Indonesische fotocollectie Antara, en bruiklenen van het Rijksmuseum, het Wereldmuseum en het Achterhoeks Museum.

Idealen van beide kanten
De periode 1945-1950 was er een van aanhoudend geweld tussen partijen die intern verdeeld waren en met de internationale opinie te maken kregen. De expositie belicht de idealen van beide kanten. Ze vertelt wie er aan de touwtjes trokken en maakt duidelijk hoe de strijdkrachten waren georganiseerd.

De tentoonstelling laat ook zien hoe een generatie Nederlandse oorlogsvrijwilligers en dienstplichtige militairen, die meende de orde en rust in Indië te gaan herstellen en bedreigde burgers te gaan beschermen, in een ‘vechtmissie’ terecht kwamen om de politieke en bestuurlijke verhoudingen van voor WO II te herstellen.

Burgeroorlog
Een conflict dat ook de kenmerken van een burgeroorlog had, waarin Indische KNIL- en Republikeinse militairen soms hun eigen familieleden bevochten. De Nederlandse politici onderkenden de kracht van de nationalistische beweging niet en waren verdeeld over de toekomst van het oude Nederlands-Indië. Hoe kijken Nederlandse en Indonesische veteranen nu op de strijd van toen terug?

De eigen familie
Bezoekers kunnen via de tentoonstellingskrant uitzoeken hoe het met de eigen familie zit. Zo kan duidelijk worden in welk regiment grootvader zat, waar hij was gelegerd en welke taken hij had.

artikel in Ouderenjournaal
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)   'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Icon_minitimedo 19 feb 2015 - 17:02

Tentoonstelling ‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië'Radio | do 19 feb 2015
Verslaggever Joris Kreugel

Redacteur Simone Tukker

In museum Bronbeek in Arnhem opent vandaag een nieuwe tentoonstelling: ‘Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950.’

In die tentoonstelling speciale aandacht voor de periode waarin op gewelddadige wijze een eind kwam aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië.

Verslaggever Joris Kreugel is in Bronbeek en loopt samen met Indiëveteraan Frits Dijkstra door het museum.

Luister bij EenVandaag
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)   'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Icon_minitimema 2 maa 2015 - 15:02

Tentoonstellingskrant Oorlog
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)   'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16) Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950' in bronbeek (febr.'15 / jan. '16)
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: