Was vliegveldbeplanting tijdens WOII verfraaiing of camouflage?17 dec 2014
Door: Marianka Peters
BOSKOOP - Boskoopse kwekers leverden bomen en planten aan Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze werden vooral gebruikt om vliegvelden van de Duitse bezetter te camoufleren. Wisten de kwekers dat ze de bezettende macht eigenlijk hielpen?
Neerlandicus Gé Vaartjes schreef samen met Pim Oxener ‘Tussen Duitsland en Indië’. Het boek is gekoppeld aan een expositie in het Boomkwekersmuseum.
Ne
erlandicus Gé Vaartjes schreef samen
met Pim Oxener ‘Tussen Duitsland en
Indië’. Het boek is gekoppeld aan een
expositie in het Boomkwekersmuseum.
Foto: Marianka Peters De handel tussen Boskoopse kwekers en Duitsland bestond al langer en ging ook tijdens de Tweede Wereldoorlog gewoon door. Dat er bomen en planten om een andere reden werden geleverd is weliswaar bekend, maar bevond zich jarenlang in een taboesfeer. In het derde boekje uit de Florareeks ‘Tussen Duitsland en Indië’ doorbreekt Gé Vaartjes dit taboe. “Deze geschiedenis ligt nog altijd gevoelig in Boskoop,” stelt de Neerlandicus. “Ik heb hiervoor uitvoerig onderzoek gedaan in het dossier in het Centraal Archief Bijzondere Rechtsgeving, want je wilt hierin geen uitglijder maken. Het gaat om de geschiedschrijving, zonder een oordeel te vellen.”
Ten aanzien van de levering van bomen en planten aan de bezetter komt de Boskoopse handelaar Henk van Gelderen van de firma Jan van Gelderen uitgebreid naar voren. Hij zou intensief betrokken zijn bij de levering van bomen en planten voor de camouflage van de vliegvelden in Vlissingen, Ypenburg en Bergen.
Zelf zou van Gelderen altijd volhouden dat de bomen en planten werden geleverd om de vliegvelden te verfraaien. Naar eigen zeggen stopte hij met leveren toen het verzet hoogtij vierde. Na de oorlog moest Van Gelderen zich al snel verantwoorden. Hij werd uitgebreid verhoord, maar uiteindelijk was er te weinig bewijs om hem te veroordelen. Het nieuwe boek is in geen enkel opzicht te vergelijken met het boek dat Sjaak Blazer ooit schreef over de Tweede Wereldoorlog. “In dit boek geen chronologische opsomming van gebeurtenissen, maar echte mensenverhalen.”
Met de samenstelling van het boek, dat Gé samen met Pim Oxener maakte, is hij niet over één nacht ijs gegaan. “In heb ook gecontroleerd of er geen nabestaanden meer zijn, die hier aanstoot aan zouden kunnen nemen.”
Boskopers in IndiëIn het boek wordt bijzonder aandacht besteed aan Boskoopse militairen in Indië. “Dit is nog nooit eerder beschreven,” stelt Gé. “Ik heb brieven mogen inzien, die Boskoopse militairen vanuit Indië naar familie stuurden en daaraan een verhaal gekoppeld. Het gaat dus vooral over mensen. Ik heb nog zoveel materiaal dat de moeite waard is. Ik hoop nog een vervolg op deze geschiedschrijving te kunnen maken.”
de Weekkrant