Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Pieter Scharroo - de Olympische Spelen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Pieter Scharroo - de Olympische Spelen Empty
BerichtOnderwerp: Pieter Scharroo - de Olympische Spelen   Pieter Scharroo - de Olympische Spelen Icon_minitimedi 13 jan 2015 - 11:29


Pieter Scharroo maakte Nederland (en de kolonie) warm voor de Olympische Spelen
Door Jurryt van de Vooren 11-1-2015

In 1923 verscheen het boekje Nederland en de Olympische Spelen van P.W. Scharroo. De schrijver wilde hiermee zijn land warm maken voor Amsterdam 1928. Tot in Nederlands-Indië reageerden lezers positief. Dit werk staat nu online.


Pieter Scharroo - de Olympische Spelen 01_sch10


Nederlandsch-Indië

Tot in Nederlands-Indië kreeg het werk van Scharroo weerklank. De Sumatra Post schreef als reactie:

‘Waar het belang van de Olympische spelen een zoo verstrekkend, nationaal als internationaal karakter heeft, is het onze meening, dat ook Nederlandsch Indië in dezen niet mag achterblijven. Uit den aard der zaak zal het deelnemen aan de spelen, op sportief gebied vele bezwaren mede brengen, alhoewel er gelukkig reeds plannen bestaan, een vertegenwoordigend voetbalelftal af te vaardigen, doch juist daarom achten wij een blijk van belangstelling, door een financieele steunverleening, zoowel van particulieren als van de verschillende sportvereenigingen en bonden, zeer gewenscht.

Terwijl voorts door, tijdens de spelen met verlof in Holland vertoevende personen, die op sportgebied iets presteeren, waarschijnlijk wel een soort vertegenwoordigende Indische groep kan worden gemaakt, al was het alleen maar bij wijze van vlagvertoon.’

Van die Indische sporters met een eigen vlag zou uiteindelijk niets terechtkomen, want de Nederlandse regering zat niet te wachten op een groeiend zelfbewustzijn van de kolonie. Het zou zomaar kunnen leiden tot de behoefte aan meer onafhankelijkheid, dus daar kwam niets van in.

De kolonie zou wél veel geld ophalen voor de organisatie van de Spelen van 1928 - misschien wel door dit boekske van Scharroo uit 1923.


het hele artikel op Sportgeschiedenis
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Pieter Scharroo - de Olympische Spelen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: