KRUIT! Gedeeld verleden Nederland en haar koloniën
Vrijdag 30 januari 2015 | Redactie Wereldjournalisten
Het gedeelde verleden tussen Nederland en haar voormalige koloniën zoals de Molukken, is nog steeds pijnlijk actueel. Onbegrip en boosheid verhitten vaak de publieke discussie, terwijl kennis over het verleden ontbreekt. Muziekvoorstelling KRUIT! legt een voor velen onbekende geschiedenis bloot en maakt duidelijk waar de onvrede met de koloniale overheersers vandaan kwam: de meedogenloze jacht op specerijen, vooral op de kruidnagel, dat het ‘zwarte goud’ werd genoemd.
Op zaterdag 28 februari 2015 gaat de muziektheatervoorstelling KRUIT! van DeltaDua in première. KRUIT! is het vergeten verhaal uit de gedeelde geschiedenis van Nederland en de Molukken: de Molukse opstand in 1817 geleid door volksheld Pattimura. Hierbij werd het Nederlandse gezin Van den Bergh in Fort Duurstede afgeslacht. Alleen de kleine Jean Lubbert overleefde de nachtmerrie. Deze Jean Lubbert voegde op zijn 63 e levensjaar de naam ‘Van Saparoea’ toe achter zijn achternaam ‘Van den Bergh’. Dit gebaar en de roman van de Nederlandse schrijver Johan Fabricius over het leven van deze jongen vormen de inspiratiebronnen voor KRUIT!
KRUIT! Het vergeten verhaal
16 mei 1817: Honderden goed bewapende opstandelingen bestormen onder leiding van de Molukse volksheld Pattimura het Nederlandse fort Duurstede op het eiland Saparoea, waar de Resident Van den Bergh met zijn familie bescherming heeft gezocht. De rebellen slachten op gruwelijke wijze iedereen af. Alleen Jean Lubbert, de zesjarige zoon van de Resident, overleeft de nachtmerrie. KRUIT! begint geruime tijd na de moord op het gezin. De historische figuren komen samen op de plek des onheils. In het fort dat nooit is opgehouden met huilen, wordt het verleden ontrafeld.
Is Pattimura een volksheld, nationalist of volksmenner? En waarom voegde Jean Lubbert op zijn 63e levensjaar ‘Van Saparoea’ toe achter zijn Nederlandse achternaam? Alle personages worstelen met de vraag of verzoening uiteindelijk mogelijk is.
De roman De schreeuw van de witte kakatoe van Johan Fabricius is inspiratiebron voor KRUIT!. In KRUIT! komen Molukse traditionele rituele zang, Tifa-Totobuangklanken, klassieke muziek en hedendaagse
westerse muziek samen.
Speeldata 2015
do 26 feb 20:00 Amsterdam
Theater de Cameleon www.decameleon.nl try-out
vr 27 feb 20:00Amsterdam
Theater de Cameleon www.decameleon.nl try-out
za 28 feb 20:30
Zaantheater Zaandam www.zaantheater.nl première
vr 6 mrt 20:15
Theater de Tamboer Hoogeveen www.detamboer.nl
za 7 mrt 20:30 Alphen a/d Rijn
Theater Castellum www.theatercastellum.nl
za 14 mrt 20:30 Amsterdam
Theater de Cameleon www.decameleon.nl
vr 27 mrt 20:00 Middelburg
Stadsschouwburg www.zeelandtheaters.nl/schouwburg-middelburg
vr 3 apr 20:00 Woerden
Het Klooster www.kloosterwoerden.nl
za 4 apr 20:00 Amsterdam
Bijlmer Parktheater www.bijlmerparktheater.nl
do 9 apr 20:30 Zwolle
Odeon De Spiegel www.odeondespiegel.nl
vr 10 apr 20:30 Deventer
Deventer Schouwburg www.deventerschouwburg.nl
za 11 apr 20:15 Almelo
Theater Hof 88 www.hof88.nl
zo 9 apr n.n.b. Arnhem
Museum Bronbeek o.v.b.
za 16 mei n.n.b. Indonesië
Pattimura Park Ambon o.v.b.
za 23 mei n.n.b. Indonesië
Erasmushuis Jakarta o.v.b.
wo 3 jun n.n.b. Den Haag
Tong Tong Fair www.tongtongfair.nl
zo 7 jun n.n.b.Den Haag
Tong Tong Fair www.tongtongfair.nl
Wereldjournalisten