Nederlandse ambassadeur weer terug naar Indonesië gestuurd
Gepubliceerd: 05 februari 2015 16:17
Laatste update: 05 februari 2015 16:50
De Nederlandse ambassadeur in Indonesië, Rob Swartbol, is weer terug op zijn post in Jakarta.
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft hem teruggestuurd, nadat hij hem half januari naar Nederland had gehaald na de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei.
Nederland is principieel tegen de doodstraf en zet in op het afschaffen ervan in Indonesië, aldus Koenders. Het kabinet probeert uit alle macht te voorkomen dat opnieuw mensen worden geëxecuteerd.
''Juist nu mogelijke nieuwe executies zijn aangekondigd, acht ik het van groot belang dat Nederland op het niveau van ambassadeur is vertegenwoordigd in Jakarta.''
Nederland probeert rechtstreeks en in samenwerking met andere EU-landen invloed uit te oefenen op de Indonesische regering, in de hoop dat de doodstraf daar wordt afgeschaft dan wel wordt opgeschort.
Australiër
Een 32-jarige Indonesische gevangene heeft in een bewogen brief president Joko Widodo aangeboden de plaats in te nemen van de ter dood veroordeelde Australiër Andrew Chan.
De gedetineerde Rico Richardo schrijft dat Chan hem heeft geholpen en zijn leven heeft gered toen hij in de gevangenis bijna stierf. Zo meldt The Sydney Morning Herald donderdag.
Chan stond de plotseling aan verlammingsverschijnselen lijdende Richardo onmiddellijk bij op de dag dat hij had gehoord dat zijn gratieverzoek was afgewezen. Volgens Richardo is Chan een gewetensvolle man die nooit aan zichzelf denkt. Het doodvonnis wegens drugssmokkel zou niet rechtvaardig zijn.
Chan en een andere Australiër, Myuran Sukumaran, staan bovenaan de lijst van acht veroordeelden die snel worden geëxecuteerd. De executies zouden binnen twee weken uitgevoerd kunnen worden. De zes anderen komen uit Brazilië, Ghana, Frankrijk, Nigeria, de Filipijnen en Indonesië.
Ang Kiem Soei
Op 18 januari werd de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië geëxecuteerd. Hij kreeg in 2003 de doodstraf voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc.
Hij werd samen met vijf anderen door een vuurpeloton gedood. Een andere Nederlander, Siegfried Mets, is in Indonesië ter dood veroordeeld, maar hij vraagt deze maand herziening van zijn zaak aan.
Door: ANP
Nu.nl