18 februari 2015, 16:59
#BoycottBali: ook online gespannen sfeer tussen Australië en Indonesië
door Frank Huiskamp
Nee, Julie Bishop, de Australische minister van Buitenlandse Zaken zei het in een opmerkelijk interview met Buzzfeed in emoji’s wel zo’n beetje. Hoe gaat het met Indonesië? Duimpje omhoog, vinkjes, zielig gezicht. De broze diplomatieke banden tussen de twee landen hebben een flinke deuk gekregen vanwege de dreigende executie van twee Australiërs voor drugssmokkel. Australië probeert wanhopig Indonesië op andere gedachten te brengen. Vakantie-eiland Bali boycotten dan maar, klinkt het al enige tijd op sociale media. Maar haal je daarmee wat uit?
Binnen afzienbare tijd worden de 33-jarige Myuran Sukumaran en de 31-jarige Andrew Chan, samen met mogelijk negen anderen, geëxecuteerd. De twee waren onderdeel van de zogenoemde ‘Bali Nine’ (de negen van Bali), de kopstukken van een plan om heroïne uit Indonesië te smokkelen. Ze werden in 2005 veroordeeld.
In Indonesië wordt drugssmokkel zwaar gestraft. Sinds 2013 voert het land weer de doodstraf uit, nadat het de vijf jaar ervoor niet gebeurde. Vorige maand werd de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd vanwege de productie van xtc. De nieuwe Indonesische president Joko Widjojo heeft elk verzoek de gevangenen te sparen tot nu toe afgewezen.
Australië heeft de druk opgevoerd, maar dat lijkt allerminst het gewenste effect te hebben. Vandaag zei de Australische premier Tony Abbott dat Indonesië het Australië verschuldigd is de twee Australiërs te sparen, omdat het altijd voor Indonesië klaar heeft gestaan. Als concreet voorbeeld haalde hij de ongeveer 700 miljoen euro aan noodhulp na de verwoestende tsunami in 2004 aan. Dat viel helemaal verkeerd. Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het een “dreigement”, en dreigementen “zijn geen onderdeel van diplomatieke taal”.
De boycot
Dan die boycot van vakantieoord Bali, een oproep die vooral door mensen op sociale media veel werd gedeeld: wij willen niet op vakantie in een land waar de doodstraf geldt.
Lees verder bij NRC