Weg naar duurzame palmolie uit Indonesië is lang
Vijftig procent van Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo, is de afgelopen dertig jaar overgenomen door de palmolie-industrie. Indonesië is wereldwijd de grootste palmolieproducent. Critici eisen echter dat de weinig duurzame productiemethoden veranderen.
Amantha Perera (IPS) . 18 maart 2015
Mina Setra van de Inheemse Volksalliantie van de Archipel (AMAN), die strijdt voor het behoud van de traditionele manier van leven van de inheemse bevolking, vreest dat de palmoliebedrijven blijven uitbreiden 'tot we in zee gedreven worden.' Productie van palmolie mag volgens haar alleen op duurzame wijze plaatsvinden, want op de huidige manier dreigen de plantages de plaatselijke economie, inheemse gemeenschappen en de Indonesische biodiversiteit te ondermijnen.
Het verbruik van palmolie is de afgelopen 20 jaar jaarlijks gestegen met 7 procent, blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Research and Markets uit Dublin. In 2014 produceerde Indonesië 31 miljoen ton palmolie. Maleisië en Indonesië zijn samen goed voor 85 procent van de wereldwijde palmolieproductie.
Voedselproductie
'De palmoliesector heeft weinig reële waarde voor de Indonesische economie.'
Hoewel de productie naar verwachting dit jaar lager zal zijn dan in 2014, blijft de industrie zich snel uitbreiden. Daarbij worden miljoenen hectares bos gekapt om plaats te maken voor plantages. De Indonesische overheid en woordvoerders uit de industrie wijzen erop dat de sector werkgelegenheid creëert en dat de plaatselijke bevolking ervan profiteert.
Uit een recente studie van het Rights and Resources Initiative (RRI) in Washington, blijkt dat vooral grote investeerders en bedrijven die 80 procent van de wereldmarkt in handen hebben, de sector een warm hart toedragen.
'De palmoliesector heeft weinig reële waarde voor de Indonesische economie. De gemiddelde bijdrage van plantagegewassen, inclusief palmolie en rubber, aan het bruto binnenlands product was ongeveer 2,2 procent per jaar', staat in het rapport.
Lees verder bij MO