Een Sneeuw is door humor perfect in balans26 mrt 2015
Door: Hélène Ouwerkerk
Hoe pijnlijk kan de stilte zijn als je of niet kan praten of wel kan praten maar niet het vermogen hebt om te spreken of datgene waar het werkelijk om gaat. In Een sneeuw draait alles om stilte en het niet kunnen praten.
De kleurrijke familie Quist viert feest voor de jarige Panda.
Foto: Leo van VelzenHet toneelstuk Een sneeuw is een echte hedendaagse toneelklassieker die Willem-Jan Otten in 1983 schreef. Hij ontving in 2014 de PC Hooftprijs voor zijn essays maar wordt zeker ook geroemd voor zijn toneelstukken waarvan Een Sneeuw een hele bekende is.
In Een Sneeuw draait alles om Panda en zijn familie. De bejaarde man is terminaal ziek, kan door een operatie niet meer praten en is jarig. Zijn vrouw doet alsof er niets aan de hand is en is druk om een cruise te organiseren. Ondertussen druppelen één voor één de kinderen van Panda binnen. Een bont gezelschap.
Zo is er de sociale dochter Mia die met haar zoon en zwangere schoondochter komt. Maar ook zoon Frederik die gescheiden is en met zijn nieuwe vriendin en zijn zoon naar het familiefeest komt. Maar ook zijn ex verschijnt ten tonele. Duidelijk is dat er in deze familie veel onverwerkt leed zit. Er zijn heel veel zaken waar niet over gesproken mag worden. Zo praat niemand over de ziekte en de naderende dood van Panda. Maar ook durft niemand te praten over de oorlog in Nederlands-Indië en het jappenkamp. Kortom een familie die niet bepaald het hart op tafel legt.
Een Sneeuw wordt gespeeld in een prachtig decor. Panda zit zwijgend in een glazen serre en kijkt naar een besneeuwd landschap. Prachtig is hoe rust en chaos elkaar afwisselen. Panda verbeeldt in zijn stoel de rust en kalmte terwijl zijn binnenvallende familieleden een en al chaos uitstralen.
Joop Keesmaat die de rol van Panda op zich neemt, zet een uitstekende acteerprestatie neer. Juist zijn zwijgen komt dubbelhard aan. Hij speelt zonder woorden zijn tragiek maar laat ook zien hoe sterk hij is. Ook de familieleden die wel praten maar niet over de dingen die ertoe doen geven het zwijgen een extra betekenis. Zwijgen krijgt hierdoor meerdere lagen. Ook heel sterk is Carine Crutzen die de hysterische ex-echtgenote Bibi speelt. Zij is enerzijds gek en hysterisch maar anderzijds is zij de enige die Panda echt begrijpt en door zijn stilte heen weet te dringen.
Hoewel Een Sneeuw de tragiek van een familie blootlegt die niet het vermogen heeft om echt met elkaar te praten, is de voorstelling niet alleen maar somber en zwaar. Er zit voldoende humor in de voorstelling die hierdoor perfect in balans is. Een mooi stuk dat zeer de moeite waard is.
dé Weekkrant.
voor de speellijst: https://www.hettoneelspeelt.nl/