12 mei 2015, 03:00
Tilly Dodds
Stroom bootvluchtelingen in AziëEen groep migranten uit Birma en Bangladesh is tijdelijk opgevangen in een sporthal in Lhoksukon in de Indonesische provincie Atjeh. Afgelopen dagen hebben duizenden mensen de oversteek per boot naar Maleisië en Indonesië gewaagd. Mogelijk zijn er ook nog duizenden vluchtelingen op zee. | beeld afp / Reza
Kuala Lumpur – JakartaBijna tweeduizend bootvluchtelingen zijn de afgelopen dagen aangekomen in Maleisië en Indonesië. Het gaat om islamitische Rohingya uit Birma en Bangladesh.
Op het Maleisische eiland Langkawi kwamen maandag meer dan duizend vluchtelingen aan. Volgens Jamil Ahmed, de hulpchef van politie op het eiland, brachten mensensmokkelaars de vluchtelingen – meest mannen, maar ook vrouwen en kinderen – in drie boten tot vlak voor de kust en dwongen hen toen van boord te gaan. Zwemmend of wadend bereikten zij het strand, waar ze werden aangehouden. De mensensmokkelaars vertrokken met achterlating van een van de boten, die was vastgelopen.
Aan de westkust van Indonesië kwam maandag een boot met ruim vierhonderd migranten uit Birma en Bangladesh aan. Zondag waren voor de kust van de Indonesische provincie Atjeh bijna zeshonderd mensen gered van twee houten boten die op zee dreven. Zij werden opgevangen door hulporganisaties. Sommigen moesten naar het ziekenhuis omdat ze ondervoed of uitgedroogd waren.
De autoriteiten van Atjeh denken dat er nog veel meer migranten op zee in gevaar verkeren. Zij hebben vissers verzocht te helpen met reddingspatrouilles langs de kust.
vervolgdDe Rohingya zijn een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Birma. Daar worden ze al jarenlang onderdrukt en vervolgd. Hoewel veel Rohingya-families al tientallen jaren in Birma wonen, worden ze daar gezien als illegale indringers uit Bangladesh. In 2012 kwam het in de Birmese provincie Rakhine tot een geweldsuitbarsting tussen boeddhisten en Rohingya, waarbij moslimwijken werden geplunderd en in brand gestoken.
De Verenigde Naties beschouwen de Rohingya als een van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Vorig jaar waarschuwde een Amerikaanse onderzoeksmissie dat er tekenen waren van een dreigende genocide. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat sinds begin dit jaar al zeker 25.000 migranten uit Birma en Bangladesh met boten naar het buitenland zijn gesmokkeld. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) gelooft dat nog zeker achtduizend vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden vastzitten op smokkelaarsboten, maar dat de smokkelaars hen niet aan land durven brengen nu vooral Thailand en Maleisië hard tegen mensensmokkel zijn gaan optreden.
kampenVolgens Jeff Labovitz van IOM Asia Pacific heeft de recente ontdekking van tientallen lijken van – vermoedelijk – Rohingya in tientallen graven in verlaten kampen in het zuiden van Thailand geleid tot de hardere aanpak van de mensensmokkel.
Rohingya die uit Birma weg willen, reizen vaak eerst naar Thailand, nadat ze van mensensmokkelaars de belofte hebben gekregen dat zij hen vandaar naar Maleisië zullen brengen. De vondst van de lijken heeft inmiddels geleid tot de arrestatie in Thailand van drie Thais en een Birmees. Zij worden verdacht van mensensmokkel.
ND