Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Neef Ruud en nicht Yvonne na 92 jaar weer samen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Neef Ruud en nicht Yvonne na 92 jaar weer samen Empty
BerichtOnderwerp: Neef Ruud en nicht Yvonne na 92 jaar weer samen   Neef Ruud en nicht Yvonne na 92 jaar weer samen Icon_minitimeza 20 jun 2015 - 13:01

Neef Ruud en nicht Yvonne na 92 jaar weer samenDominique Elshout
19-6-15 - 07:13

Neef Ruud en nicht Yvonne na 92 jaar weer samen 2uzxc2u
Ruud en Yvonne © Meulenhof.

Het was al eventjes geleden dat ze elkaar voor het laatst hadden gezien, Ruud de Poortere en zijn nicht Yvonne de Puscher-Scheringa. Bijna 92 jaar, om precies te zijn. Gisteren troffen neef en nicht - beiden 95 inmiddels - elkaar weer in zorgcomplex Fleuriade in Eindhoven.


Als kleuters woonden ze in Nederlands-Indië onder één dak, bij opa Frits en oma Elisabeth De Poortere. Dat moest, want hun zoon, de vader van Ruud, vond Ruuds moeder een ongeschikt meisje van nederige komaf. Hij had haar meteen na Ruuds geboorte teruggestuurd naar haar kampong in Karanganyar. Omdat Yvonnes moeder 4 maanden na de geboorte van haar dochter, zorgden opa en oma ook voor Yvonne. Zodoende leefden de neef en nicht toen al samen.

Na enkele jaren verandert alles. Yvonnes vader hertrouwt en neemt de opvoeding van zijn dochter weer over. De kleutervrienden nemen afscheid. Ze zijn dan net 4 jaar oud. Ouders, opa's en oma's laten het er verder bij. Net als veel andere bewoners van Indië verhuizen Ruud en Yvonne later naar Nederland. Ruud gaat aan de slag als monteur, Yvonne werkt in de accountancy.

Indisch4Ever
De senioren jagen hun verleden niet na, maar Ruuds schoonzoon Henk de Wert verdiept zich in de familiegeschiedenis en zet de hereniging op touw. Via een oproep op de website Indisch4Ever komt hij Yvonne op het spoor. Ze blijkt in Den Haag te wonen en een dochter te hebben. Ruud en zijn echtgenote Louise Heckenbucker, met wie hij in het zorgcentrum in Eindhoven woont, kregen vijf kinderen.

De neef en nicht komen tijdens deze ontmoeting niet toe aan oude verhalen. Ze weten van elkaars bestaan, maar de herinneringen aan hun allerprilste jeugd zijn vervaagd. ,,Je moet ook niet te veel nadenken over het verleden,'' vindt Ruud. ,,Daar word je tipsy van.''

Yvonne meldt dat haar verstand nog goed is, 'en mijn herinnering ook'. Net als Ruud spreekt ze niet veel over vroeger. Veel kinderen van oudere Indonesische mensen kennen die zwijgzaamheid. ,,Mijn vader is een vreemde voor mij,'' zegt Ruuds dochter Inge de Wert-De Poortere. En dat maakt deze kleine ontmoeting des te specialer.

AD
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Neef Ruud en nicht Yvonne na 92 jaar weer samen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Prehistorische neef van Komodovaraan is wellicht nieuwe soort
» Schrikkeltweeling samen veertig jaar
» Echtpaar Alfons-Nunumete 65 jaar samen
» Echtpaar Nauta uit Middelburg zestig jaar samen
» Echtpaar Mooiman-de Vos zestig jaar samen, van Indië tot Den Bosch-Oost

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: