Heel Alphen welkom op Moluks feest! Geplaatst op: 26 juni 2015
Door: Ingrid Halbmeijer
Het organisatiecomité van het Sama Sama FestivalAlphen aan den Rijn - Vijftig jaar geleden kwamen tachtig Molukse gezinnen naar de bomenbuurt in Alphen. Reden voor een feestje: het Sama Sama Festival van 15 tot en met 18 juli, waarop alle Alphenaren welkom zijn.
Elke dag zijn er muziek- en dansoptredens, een pasar sama sama (Molukse markt), sport en spel voor de jeugd en uiteraard lekkere hapjes en drankjes. En alleen voor de versnaperingen hoeft men te betalen, de rest is geheel gratis. Dus ook de optredens van onder andere Danjil, Massada, O’G3NE, Nagasare met Toon Roos, Gazooth, Bad Habit en Evita Tjon A Ten.
De organisatie is in handen van Anne Loupatty, George Harmusical, Jane Latumanuwy, Stanley Hattu en Frangken Tuhumena, die samen het comité Sama Sama vormen. “Sama Sama staat voor verbondenheid en het delen leuke en minder leuke gebeurtenissen”, vertelt Fangken. Het comité wordt bijgestaan door 150 vrijwilligers. De gemeente draagt slechts 1500 euro bij en daar kun je natuurlijk geen feestje mee bouwen. Gelukkig is Alphen een aantal ondernemers rijk, die de stad en haar inwoners een warm hard toedragen en ook na steun aan het Heitinggatoernooi en het Zomerspektakel, opnieuw diep in de buidel tasten.
En dan is er ook een fantastische actie, waarbij je een prachtige 10- daagse strandvakantie voor 2 personen naar Bali kan winnen. Sms ‘Bali’ naar 1008 (1,50 euro per sms).
Ze waren hier slechts tijdelijk. Omdat ze met de Nederlanders tegen de Indonesiërs hadden gevochten en Nederland de strijd had verloren, konden ze niet op de Molukken blijven. De eilanden die samen de Molukken vormen waren in Indonesische handen, maar er zou uiteindelijk een zelfstandige Molukse republiek worden gevestigd. Dat hadden de Nederlanders beloofd. “De Molukkers vochten figuurlijk aan de zijde van de Nederlanders, maar gingen letterlijk voorop in de strijd. Eerst kwamen de Molukkers en daarachter de Nederlandse militairen”, weet Frangken uit de verhalen van zijn opa, die er bij was"
“Molukkers zijn fanatiek en als ze een doel voor ogen hebben, gaan ze er ook helemaal voor.” Dat kwam in de eindjaren veertig Nederland goed uit. Maar toen we onze beloften niet konden nakomen, de Molukken bleven onder Indonesisch gezag en een onafhankelijke republiek voor de Molukkers was definitief van de baan, keerden een aantal Molukkers in ons land zich tegen de Nederlandse staat. Kaping van een trein en bezetting van een school in de jaren zeventig, waren het gevolg van de hoog opgelopen frustratie.
Hoe anders was het in Alphen. “Hier zijn eigenlijk nooit problemen geweest”, vervolgt Frangken. “Zo’n tachtig gezinnen, ongeveer 350 mensen, wonen bij elkaar in één wijk. In totaal wonen er 1.500 mensen van Molukse afkomst in Alphen. Een eigen wijk is heel belangrijk om de Molukse cultuur te bewaren. Koken, samen eten, gastvrijheid en samen muziek maken, zijn heel belangrijk voor Molukkers en dat gaat moeilijk samen met anderen. Dan krijg je al snel klachten over etensluchtjes en geluidsoverlast. Vroeger hadden wij, mijn vader, broers, zus en ik een bandje The Family Song. We repeteerden gewoon thuis en bij mooi weer zelfs buiten. Dat gaf nooit problemen. Integendeel, er kwamen mensen naar luisteren.”
Alphens Nieuwsblad