We waren al vroeg op het veld, 10.15 uur, maar we waren niet de eersten. Nadat we eerst door de controle waren gegaan, de tassen werden gecontroleerd, bleek de voorste rijen in de vakken waar een ieder mag zitten, al reeds bezet te zijn. Het werd al snel drukker. Drukker dan verleden jaar dus dat betekende, dat er heel veel mensen moesten blijven staan. Met als gevolg, dat voor de mensen die een zitplaats in het 'vrije'vak hadden weten te bemachtigen zelfs het scherm niet meer konden zien.....

Na de intrede vaandel regiment “van Heutsz” werd het programma toegelicht door ceremoniemeester Angelique Jansen
Na de oproep tot herdenken door luiden van de Indische Klok werd de aankomst van Z.M. Koning Willem-Alexander aangekondigd, vervolgens eerbewijs door vaandelwacht regiment “van Heutsz” en Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en een welkomstwoord door Jan Kees Wiebenga, voorzitter Stichting Herdenking 15 Augustus 1945.

De toespraak van premier Rutte, hij betreurde het dat Indische Nederlanders zich sinds de Tweede Wereldoorlog niet erkend hebben gevoeld door de Nederlandse regering. Eerder was al bekend dat de regering met een gebaar van goede wil zou komen in de richting van Indische Nederlanders, maar dat er geen formeel excuus inzit. De nabestaanden hoopten van wel. Na zijn toespraak klonk er nauwelijks applaus.........
De voordracht door Eric Schneider en Beau Schneider oogstte meer waardering. Te lang is er gezwegen over het oorlogsleed in Indië, vindt Eric Schneider. De Haagse acteur sprak over zijn kampverleden. Zijn vader zwoegde aan de Birmaspoorlijn, zelf zat hij als kind met zijn moeder in een vrouwenkamp. Eric Schneider (81), hield hem samen met zijn jongste zoon Beau (27).

Sanne Menken, leerlinge van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum te Den Haag hield een voordracht over haar voorouders, die de oorlog hadden meegemaakt in Nederlands Indië.
Er was toch groen licht gegeven voor het historische vliegtuig de Catalina om over Den Haag te vliegen. Het leek erop dat de vlucht niet door kon gaan, vanwege een vliegverbod boven het Indisch Monument. Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Luchtvaartinspectie heeft na veel gedoe toch een vergunning afgegeven.
Piloot Arjan Dros vloog met de Catalina over de herdenking in het Westerbroekpark , op uitnodiging van de organisatie van de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Vanwege een verbouwing bij het World Forum was er geen ochtendprogramma en het middagprogramma was in het Zuidertheater in Scheveningen. Daar zijn wij niet naar toe gegaan. Wij zijn gaan eten 'op de Fred'.
Meer foto's zijn hier te zien