Home » Watuzegt » Stelling van de Dag
ma 17 aug 2015, 10:09
Uitslag Stelling: Hoogste tijd voor erkenning
door Martine de Vente
De ’Indische kwestie’ moet nu maar eens geregeld worden, vinden de stemmers op de Stelling van de Dag. Slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië willen genoegdoening en erkenning, maar hebben die van de Nederlandse regering nooit gekregen.
Opvallend veel deelnemers (40 procent) aan de Stelling hebben familieleden (gehad) die de oorlog in voormalig Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Veel stemmers reageren dan ook met een verslag van de ervaringen van hun familie in de jappenkampen en bij terugkeer in Nederland. Een ervan: ,,De verhalen over de kampen werden afgekapt. Het was in Indië immers altijd mooi weer.”
Het zou voor de slachtoffers een mooi moment zijn om zeventig jaar na de Japanse capitulatie erkenning en genoegdoening te krijgen. Vandaag wordt de oorlog in Nederlands-Indië herdacht bij het Indië-monument in Den Haag, in het bijzijn van de Koning en de Koningin en premier Rutte. De meeste stemmers vinden dat de slachtoffers op deze manier wel voldoende aandacht krijgen van de regering.
Vertegenwoordigers van Indische organisaties strijden al jaren voor achterstallige soldij en ambtenarensalarissen voor de tijd dat de slachtoffers in de jappenkampen geïnterneerd waren. Een meerderheid van de stemmers vindt het terecht dat zij nog steeds denken recht te hebben op dit geld. Een stemmer vindt dat het niet aan de Nederlandse regering is om over de brug te komen. ''Niet de regering, maar de Japanners moeten betalen.''
Het bedrag van de tegemoetkoming zou nu 135 miljoen euro bedragen. Het kabinet zou dat voor deze mensen over moeten hebben, vindt een kleine meerderheid van de stemmers. Een aantal vindt het dan ook belachelijk dat het kabinet wel geld stort aan ’Brussel’, maar de Indische Nederlanders in de kou laat staan.
De Indische organisaties willen behalve financiële genoegdoening ook volmondige excuses van de Nederlandse regering, allebei even belangrijk, zeggen de stemmers. Uiteindelijk denkt een meerderheid niet dat de kwestie tot ieders volle tevredenheid geregeld kan worden.
Stoppen
Iemand die familieleden had in het jappenkamp schrijft echter: ''Nederland moet eens stoppen met het uitdelen van geld.'' Een stemmer wiens vader is overleden in het kamp: ''Wat willen ze nu nog: een zakcentje?'' Anderen wijzen erop dat veel van de slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië inmiddels te oud zijn, of overleden.
''Sluit dit hoofdstuk en ga verder met de toekomst.''
De respondenten vinden dat de kwestie veel eerder geregeld had moeten worden. De vraag of het nu te laat is, verdeelt de stemmers. Iets meer mensen vinden dat het nu nog wel kan. Bij het regelen van de Indische kwestie speelt volgens een meerderheid mee, dat de slachtoffers niet spraken over de gebeurtenissen in de jappenkampen in de oorlog. Een van de stemmers: ''Ze zwegen omdat ze bij aankomst in Nederland te horen kregen dat men het hier ook zwaar heeft gehad.''
Iemand schrijft dat de Indische kwestie verder gaat dan alleen de jappenkampen. ''Ons koloniale verleden is erger dan de overheid ons wil laten geloven. De politionele acties waren van beide kanten wreed.'' Deze stemmer zegt: ''Luister nu eens een keer écht naar de Indiëveteranen.''
Telegraaf