Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Hoornaar Abe Agema haalt fel uit naar kamervoorzitter Van Miltenburg

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Hoornaar Abe Agema haalt fel uit naar kamervoorzitter Van Miltenburg Empty
BerichtOnderwerp: Hoornaar Abe Agema haalt fel uit naar kamervoorzitter Van Miltenburg   Hoornaar Abe Agema haalt fel uit naar kamervoorzitter Van Miltenburg Icon_minitimevr 4 sep 2015 - 11:52Hoornaar Abe Agema haalt fel uit naar kamervoorzitter Van Miltenburg
REGIO | 29 augustus 2015 | Door FJAM van der Helm, Dichtbijmeeschrijver


HOORN - Op de 42e en tevens laatste reünie van de Indiëgangers van 4-10-RI werd Kamervoorzitter Van Miltenburg stevig van repliek gediend over haar gebrekkige kennis van de Oud Indië-veteranen, die van 1946 tot 1949 in de archipel hebben gestreden voor koningin en vaderland.

"De strijd in Indië was een politieke miskleun die werd doodgezwegen. De doofpot werkt nog steeds kan ik uit eigen ervaring bevestigen", aldus de 88-jarige Abe Agema in zijn herdenkingstoepspraak. De afgelopen jaren heeft hij in zo'n 20 plaatsen in Noord-Holland lezingen gehouden over zijn ervaringen als Indiëstrijder. Schrikbarend was de onwetendheid van jong tot oud bij deze koloniale oorlog die totaal is verdwenen uit de geschiedenisboekjes. En toch zijn er 6229 Nederlandse soldaten gesneuveld!


Schande

Voor de immer aimabele Agema moet de waarheid zoveel mogelijk boven tafel komen. En als Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg meent dat de Indiëgangers bij thuiskomst wat "uit te leggen hadden", merkt Agema furieus op: "Nee, de politiek heeft wat uit te leggen! Aanvankelijk ging het nauwelijks getrainde leger van naïeve dienstplichtige soldaten voor één jaar naar Indië om de rust te herstellen. Uiteindelijk heeft de Nederlandse politiek er drie jaar van gemaakt. Onder grote buitenlandse druk moest Nederland zijn politieke beleid wijzigen en de onafhankelijkheid van Indië accepteren. De 140.000 grotendeels dienstplichtige soldaten hebben in de tropen gestreden voor koningin en vaderland. Pas na 40 jaar soebatten kwam er een soort van Veteranenbeleid.


Westerling

En passant memoreert de Penningmeester/Secretaris van 4-10-RI nog de wandaden en excessen die door kapitein Westerling en zijn kornuit Vermeulen zijn gepleegd, maar vreemd genoeg daarvoor nooit zijn berecht. In totaal zijn er in die periode 42 vonnissen tegen Nederlandse militairen geveld, maar niet een betrof een officier. "Hadden die officieren niet voor de Krijgsraad moeten verschijnen?" Er is een uitermate vreemde politiek gevoerd door de opeenvolgende ministers van defensie.


Voor Abe Agema is het duidelijk: de soldaat telt niet in Den Haag. Evenals de Indische oud-strijders die Den Haag wenst te vergeten. In een paginagrote advertentie op Veteranendag werden de veteranen bedankt. Alle landen waar gevochten was, werden met name genoemd, behalve Indië! Uitermate bizar.


Herdenking

Op de laatste reünie waren ruim 170 mensen aanwezig, waarvan nog 34 veteranen die allemaal rond de 90 zijn. De 42e reünie was een dankbaar weerzien. De herdenking van de gesneuvelde kameraden blijft doorgaan maar zonder reünie; dat is qua mobiliteit te moeilijk geworden voor de meesten.Dichtbij-West-Friesland

Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Hoornaar Abe Agema haalt fel uit naar kamervoorzitter Van Miltenburg
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Toko Neba haalt € 16.000 op
» WNF haalt twee ton op in Concertgebouw
» Jakarta haalt apenshow van straat
» Starwood haalt haaienvin van de kaart
» Apeldoorn haalt banden met Indonesië aan

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Geschiedenis-
Ga naar: