Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel Empty
BerichtOnderwerp: Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel   Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel Icon_minitimewo 16 sep 2015 - 11:07Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel

Vanavond op televisie
TV | wo 16 sep 2015 Verslag Bart Hettema
Redactie Channah Durlacher


Het geweld van Nederlandse soldaten, tussen 1945 en 1950 gepleegd tegen Indonesische opstandelingen en de Indonesische bevolking, was excessief en niet incidenteel maar structureel. Soldaten die zich misdroegen en misdaden pleegden, maar ook hun meerderen, werden niet gestraft omdat de overheid de misstanden in de doofpot stopten. Dat is de conclusie van een 800 pagina’s tellend promotie-onderzoek van de Zwitsers-Nederlandse onderzoeker Remy Limpach.

Hij promoveerde gisteren in Bern; zijn onderzoek verschijnt komende lente als boek. Hierin vertelt hij over het gedrag van onze Nederlandse militairen in Nederlands-Indie in de jaren 1945-1950, de tijd van de zogenaamde politionele acties.

De historicus Limpach deed uitgebreid onderzoek in overheidsarchieven, putte persoonlijke brieven, dagboeken en getuigenissen uit.

Volgens Limpachs co-promotor, Peter Romijn van het NIOD, is het voor het eerst dat een historicus met de conclusie komt dat het geweld structureel was tegen de bevolking. Het tot nog toe officiële regeringsstandpunt was dat er sprake was van excessen, uitschieters in geweld: ’het is schering en inslag geweest dat er gemoord en gemarteld werd’, aldus Romijn. Volgens hem zal het onderzoek de bakens in kennis over deze periode van oorlog gaan verzetten.

In 1969 kwam de zogenaamde Excessennota uit. Toenmalig ambtenaar Cees Fasseur moest onderzoeken wat er destijds in Indie gebeurd was aan gewelddadigheden. Hij kwam met een summier lijstje met excessen, gruwelijkheden tegen de bevolking. Aanleiding was een interview in het tv-programma Achter het Nieuws waarin oud militair J.Hueting werd geïnterviewd. Deze voormalig dienstplichtig militair gaf toe dat hij mensen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog had gemarteld en vermoord.

Het onderzoek van Limpach wijst nu dus uit dat het moorden en martelen geen uitzonderingen waren maar regel.

In EenVandaag een interview met Peter Romijn, historicus en copromotor van onderzoeker Limpach.

Harke Hibma ging vrijwillig naar Indië en werkte met de kanonnen. Hij ziet niets in nieuw nationaal onderzoek: ’te laat en wat ga je vinden?’ Hij heeft geweld gebruikt maar noemt het niet structureel. Hylke Speerstra, journalist, Fries en schrijver van het boek Op Klompen door de Dessa tekende zijn verhaal en andere verhalen op van Friese boerenjongens die in een wrede oorlog gekatapulteerd werden.

Mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld is blij met het onderzoek van Limpach. Zij denkt dat ze hiermee sterker staat in haar zaken tegen de Staat om financiële genoegdoening te krijgen voor de weduwen en nabestaanden die slachtoffer werden van Nederlands geweld.


eenvandaag.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel Empty
BerichtOnderwerp: Re: Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel   Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel Icon_minitimedo 17 sep 2015 - 5:07

Vraag me af wanneer eindelijk eens dat boek dichtgeklapt gaat worden.

Bijna iedereen schijft er over, lult erover, schreeuwt erover, ouwehoert erover, verdient eraan, komt met zijn porum op TV en kraamt gewichtige praat uit ...... maar diegenen die zwijgen en die het laten rusten zijn veelal de slachtoffers zelf. Wijsheid

Laat het rusten al dat gezeik en geOH. Je krijgt er de overledenen (van beide kanten) niet mee terug.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
Geweld oorlog Indonesië was excessief en structureel
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Kijk- en Luistertips-
Ga naar: