Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 I.M. Herman Bussemaker

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

I.M. Herman Bussemaker Empty
BerichtOnderwerp: I.M. Herman Bussemaker   I.M. Herman Bussemaker Icon_minitimedi 13 okt 2015 - 16:54

13 oktober 2015

I.M. Herman Bussemaker 9r36n8

Vandaag bereikte ons het droeve bericht dat dr ir Herman Bussemaker (Soerabaja 1935) gisteren van ons is heengegaan. Herman had me enkele maanden geleden nog een mailtje gestuurd nadat ik hem had gefeliciteerd met de Gouden Buffel-onderscheiding. In zijn mailtje kondigde hij al aan dat hij nog maar enkele weken of maanden te leven had.
Hij was een zéér betrokken, aimabele, kundige en bijzonder behulpzame persoon die zijn uitgebreide kennis van de Nederlands-Indische geschiedenis graag met ons deelde. Als historicus en personage in m'n documentaire "Buitenkampers" bracht hij de film op een hoger plan. Herman zat ook in het comité van aanbeveling van mijn volgende nog te maken documentaire: "Music never dies." We zullen hem erg missen. Dank Herman voor alles.
Selamat jalan. Tabéh !!!

Hetty Naaijkens-Retel Helmrich op Facebook
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

I.M. Herman Bussemaker Empty
BerichtOnderwerp: Re: I.M. Herman Bussemaker   I.M. Herman Bussemaker Icon_minitimedi 13 okt 2015 - 16:58

Curriculum vitae van de heer H.Th. Bussemaker


Herman Bussemaker is geboren op 3 februari 1935 te Soerabaja in het voormalig Nederlands-Indië. Zijn ouders bezaten een sinaasappelplantage in de bergen boven Batoe (Oost-Java). Zijn vader kwam om als krijgsgevangene tijdens de torpedering van de Junyo Maru op 18 september 1944, evenals de vader van zijn echtgenote, die hij pas in Nederland zou leren kennen.

Herman en zijn familie werden niet geïnterneerd door de Japanners, aangezien zijn moeder een Indisch-Nederlandse was. In oktober 1945 verdween het gezin tijdens de bersiap echter in een Republikeins kamp, om daar pas op 21 maart 1947 uit te komen. Het gezin voegde zich bij de grootouders in Soerabaja. In november 1950 volgde de overtocht naar Nederland, waar het gezin terecht kwam in een contractpension in Vlissingen.

Herman verwierf het diploma HBS-B te Vlissingen, en zette zijn studie voort op de MTS (nu HTS) te Dordrecht, waar hij in 1956 afstudeerde in de Chemische Technologie. Daarna volgde de militaire dienstplicht, welke hij vervult als reserve-officier bij de Munitietechnische Dienst. Hij beëindigt zijn militaire carriëre in 1978 als reserve-kapitein bij de Technische Dienst.

Na de militaire dienst was Herman werkzaam bij Philips NV., waarna hij in 1959 Technisch Ambtenaar werd bij de Technische Hogeschool (nu de Technische Universiteit) te Eindhoven. In 1963 behaalde hij er als werkstudent het Ingenieursdiploma Chemische Technologie, en trad hij in dienst bij de Amerikaanse contractor Fluor Nederland NV. In 1967 volgt met zijn indiensttreding bij IBM Nederland NV de overstap naar de Informatica, een vakgebied waar op dat moment zelfs niet eens een opleiding bestaat in Nederland. Van 1967 tot zijn pensionering in 1994 vervulde Herman een aantal management-functies bij IBM, waarvan 6 jaar bij IBM Europe in Parijs. Hij eindigde zijn carriëre bij IBM als directeur Academic Information Systems.

Naast zijn baan was Herman als vrijwilliger actief in veel commissies in de informatica. Zo is hij jarenlang voorzitter van de Afdeling/Sectie Informatica van het koninklijk Instituut v. Ingenieurs, organiseert hij in 1990 een internationaal Informatica-congres in Den Haag, en is hij 24 jaar de Nederlandse vertegenwoordiger in een internationale werkgroep. In 1992 wordt hij bij het KIvI benoemd tot Lid van verdienste.

Na zijn pensionering begon voor Herman een drukke tijd. Hij is van 1994 - 2006 lid van de gemeenteraad in Heemstede. Tevens begint hij een promotiestudie aan de Universiteit van Amsterdam, die hij in 2001 zal afsluiten met een promotie in de Geesteswetenschappen aan die Universiteit. Het onderwerp van zijn studie is de reactie van de Westelijke machten op de Japanse expansie in Azië in de periode 1905 - 1941.

Na de commotie over het bezoek van de Japanse premier Kaifu aan Nederland in 1991 wordt Herman lid van de Vereniging Kinderen uit de Japanse Bezetting en Bersiap '41-'49 (KJBB). Hij is van 1997 - 2003 voorzitter van deze Vereniging. Als lid van de onderhandelingsdelegatie van het Indisch platform is hij nauw betrokken bij de onderhandelingen met het Kabinet Kok-II, welke leiden tot "Het Gebaar" van €167 miljoen voor de Indische gemeenschap. Hiervoor, en voor zijn voorzitterschap van de KJBB wordt hij in 2004 door H.M. de Koningin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In 2005 verschijnt van zijn hand het boek "Bersiap, Opstand in het Paradijs", het eerste Nederlandstalige boek over de Bersiap-periode. Herman is inmiddels lid van of betrokken bij talloze Indische organisaties. In 2008 volgt zijn benoeming tot voorzitter van het Indisch Platform.

Herman Bussemaker is getrouwd, en heeft twee dochters en vier kleinkinderen. Hij houdt van klassieke Opera en dito muziek, en verzamelt atlassen en wijn-etiketten. In zijn schaarse vrije tijd leest hij graag historische werken.

Het Indisch Plein
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
I.M. Herman Bussemaker
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Gouden Buffel voor Herman Bussemaker
» Oorlog In Atjeh - Herman Stapelkamp
» Overijsselse musical over Herman Daendels
» Berlage en Nederlands-Indië - Herman van Bergeijk
» Herman Keppy geeft Indisch verzet tegen nazi’s gezicht

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: