VS wil Indonesische marine versterkenAPma 26/10/2015 - 21:16 Jos De Greef
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Indonesische collega Joko Widodo hebben in Washington de banden verder aangehaald. De VS zal helpen om de marine van Indonesië verder uit te bouwen, maar ook de hevige vervuiling door bosbranden is op de agenda gekomen.
Het Witte Huis heeft de Indonesische president Widodo hartelijk verwelkomd. Beide landen zijn al langer bondgenoten, maar die band zal nu blijkbaar nog steviger worden.
Zo heeft VS-president Barack Obama beloofd dat zijn land de Indonesische marine verder zal helpen uitbouwen. Dat is een niet mis te verstane waarschuwing aan het adres van China dat met de andere oeverstaten van de Zuid-Chinese Zee overhoop ligt over het bezit van enkele eilanden en atollen. De VS gaan overigens een marineschip sturen naar een eiland dat door China in die regio wordt uitgebouwd met een luchthaven.
Tegelijk zei Widodo dat Indonesië wil toetreden tot het Trans-Pacific Partnerschap, de vrijhandelszone die eerder door de VS, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Maleisië, Singapore, Mexico, Peru, Brunei, Chili en Vietnam was gesloten. De snelle toetrede van een dergelijk groot land als Indonesië zou zou die TPP verder versterken en een extra pluim zijn op de hoed van president Obama.
Tegelijk loofde Obama de rol van Indonesië als matigende factor in de islamitische wereld. Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, maar tegelijk zijn er grote minderheden zoals christenen, hindoes, boeddhisten en animisten. Doorgaans is de Indonesische islam gematigd, al zijn er haarden van fundamentalisme en komt het af en toe tot spanningen en geweld met andere religieuze groepen.
Schaduw van bosbranden over Zuidoost-AziëEen belangrijk aandachtspunt waren echter het klimaat en de hevige bosbranden die nu al twee maanden woeden op de Indonesische eilanden Sumatra en Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo.
President Widodo heeft beloofd om nu nauwer samen te werken met de VS en de buurlanden inzake het klimaat en dan vooral de hevige bosbranden die de regio teisteren. Widodo zal overigens zijn bezoek aan de VS inkorten om in eigen land de strijd tegen die branden te leiden.
Die jaarlijks terugkerende bosbranden op Sumatra en Borneo worden vaak aangestoken door plantagehouders die vooral palmolie willen winnen. Door de grote droogte zijn die branden dit jaar veel erger dan gewoonlijk. Niet enkel in Indonesië, maar ook in Maleisië en Singapore zijn scholen, bedrijven en overheidsinstellingen gesloten door de hevige rooksluier die boven de buurlanden hangt.
Die zijn daar erg boos over en op tal van plaatsen worden Indonesische producten nu geboycot. Bovendien bevat die rook erg schadelijke stoffen, tot negen keer meer dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toelaatbaar vindt. De verontreiniging zou erger zijn dan wat de hele Amerikaanse industrie op één jaar tijd uitstoot.
In Zuidoost-Azië zouden al tien mensen gestorven zijn aan de gevolgen en een half miljoen mensen hebben ademhalingsproblemen. In totaal zouden 43 miljoen mensen last hebben van de rook. Indonesië heeft 22.000 militairen ingezet om de woudbranden te bestrijden, maar dat zou nog maanden kunnen duren.
De Redactie.be