President Indonesië rekent op herverkiezing Volgens de peilingen wordt president Susilo Bambang Yudhoyono morgen de grote winnaar. Foto EPAJAKARTA - Het kan morgen bijna niet mis gaan voor Susilo Bambang Yudhoyono bij de presidentsverkiezingen in Indonesië. SBY, zoals de 59-jarige oud-generaal in de volksmond wordt genoemd, heeft mogelijk niet eens een tweede ronde in september nodig om te worden herkozen.
SBY heeft in alle peilingen een straatlengte voorsprong op zijn rivalen, de voormalige president Megawati Soekarnoputri (62) en de 67-jarige Jusuf Kalla. Deze was vierenhalf jaar vice-president onder Yudhoyono, namens de Golkarpartij van wijlen dictator Soeharto.
Megawati geldt echter als de belangrijkste tegenstrever van Yudhoyono. Zij was tussen 2001 en 2004 al eens president, en haar vader, de verzetsheld Soekarno, was na de onafhankelijkheid het eerste staatshoofd van de republiek.
Maar die fraaie historische feiten gaan Megawati naar alle waarschijnlijkheid niet helpen. SBY heeft een succesvolle regeerperiode achter de rug. Onder zijn leiding werd eindelijk een begin gemaakt aan de aanpak van de corruptie, die het meer dan 232 miljoen inwoners tellende land al decennia teistert.
Islamitische terreurorganisaties werden met succes bestreden en de economie bloeide op. Indonesië, de grootste economie van Zuidoost-Azië, rekent ondanks de economische crisis dit jaar op circa vier procent groei. In 2010 moet zes procent groei mogelijk zijn.
Marcus Mietzner van het Indonesian Institute in Jakarta denkt dat het succes van Yudhoyono vooral voortkomt uit zijn armoedebestrijdingsprogramma, waarbij contant geld wordt uitgereikt aan arme Indonesiërs. Een jaar geleden, toen dit programma nog niet bestond, waren commentatoren het erover eens dat Yudhoyono niet zou worden herkozen. Tot zijn populariteit in een half jaar tijd verdubbelde.
"Hij werd van een politieke underdog een bijna niet te kloppen winnaar," aldus Mietzner. Als Yudhoyono inderdaad wordt herkozen, heeft hij een primeur. Niet eerder diende een president twee opeenvolgende termijnen in het 'Reformasi'-tijdperk na de val van het Soeharto-regime in 1998.
Naast Yudhoyono, Megawati en Jusuf Kalla doen twee oud-generaals mee. Prabowo Subianto en Wiranto, die worden beschuldigd van het schenden van mensenrechten in Oost-Timor, zijn kandidaat voor het vicepresidentschap.
Toch vindt Kristina Kazmi van de denktank IHS Global Insight, dat Indonesië in de elf jaar na de val van de dictator een 'enorme stap vooruit' heeft gemaakt. "Het is een lange weg geweest," zegt ze. "Ondanks alle hindernissen is Indonesië uitgegroeid tot een van 's werelds grootste en levendigste democratieën." (ANP)
Parool, 07-07-2009