Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Empty
BerichtOnderwerp: Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie   Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Icon_minitimeza 14 nov 2015 - 15:18Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Buk_so10

Gert Oostindie
Nederlands
Paperback
320 pagina's
Prometheus Bert Bakker
oktober 2015
€ 29,95


Samenvatting
De oorlog in Indonesië roept een mensenleven later nog steeds heftige emoties op. Dat is niet vreemd. Nederland mobiliseerde indertijd 220.000 militairen voor een verloren strijd die achteraf 'fout' ging heten. In het publieke debat over onze grootste militaire operatie ooit gaat het vooral om Nederlandse oorlogsmisdaden. Veteranen hebben zich in deze debatten flink geroerd. Dat is logisch, zij waren er, zij beleefden de rauwe werkelijkheid, zij weten waarover ze het hebben.

Dit boek is gebaseerd op hun brieven, dagboeken, gedenkboeken en memoires. Wat aan het licht komt over oorlogsmisdaden is vaak onthutsend. Maar het gaat ook om andere thema's: de spanning tussen de Nederlandse missie en de weerbarstige realiteit ter plekke; begrip en onbegrip over Indonesiërs en de strijd voor onafhankelijkheid; frustraties over de militaire en politieke leiding; angst, wraak en schaamte; verveling en seks; ontheemding daar, en thuis; boosheid om verloren jaren en gebrek aan waardering.

In Soldaat in Indonesië worden deze soldatenverhalen ingebed in de bredere context van de dekolonisatieoorlog en de verwerking ervan in Nederland.

Gert Oostindie is directeur van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) en hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde veelgeprezen boeken zoals Het paradijs overzee (1997/2011), De parels en de kroon (2006) en Postkoloniaal Nederland (2010). Aan dit boek ligt een breed onderzoek van het KITLV ten grondslag, waaraan in het bijzonder Ireen Hoogenboom en Jonathan Verwey een onmisbare bijdrage leverden.

bol.com
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Empty
BerichtOnderwerp: Re: Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie   Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Icon_minitimewo 10 feb 2016 - 14:50

Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis

De oorlog in Indonesië van 1945 tot eind 1949 maakt nog steeds veel los onder mensen die deze hebben meegemaakt en haalt nog regelmatig de publiciteit. Dat is niet opmerkelijk, gezien het feit dat maar liefst 220.000 Nederlandse militairen strijd hebben geleverd in een uiteindelijk verloren oorlog. Een oorlog die achteraf vaak betiteld is als een onethisch en zinloos gevecht, waarbij het laatste decennium regelmatig de vraag opgeworpen wordt of de Nederlandse soldaten zich daar schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

In het boek Soldaat in Indonesië 1945-1950 (uitgeverij Prometheus | Bert Bakker, 2015) gaat KITLV-directeur en Leids historicus Gert Oostindie aan de hand van brieven, dagboeken, memoires en andere bronnen in op de vaak onthutsende militaire excessen in Indonesië. Daarnaast roert hij onderwerpen aan als de reactie op en mening van Indonesiërs over de onafhankelijkheidsstrijd, en allerlei pleziertjes en frustraties die de Nederlandse soldaten in Indonesië hadden.

Bronnenmateriaal: egodocumenten

Het boek is gebaseerd op alle bekende egodocumenten van militairen die in de jaren 1945-1950 in Nederlands-Indië gediend hebben. In totaal betreft het 659 dagboeken, brieven, memoires, interviews en andere bronnen, van 1362 militairen en veteranen, opgeteld een ‘kleine’ 100.000 pagina’s tekst.

Een probleem met dit materiaal is dat het dikwijls uiterst subjectieve informatie bevat, waarbij de betrokkenen elkaar meer dan eens tegenspreken. Oostindie erkent dit feit in de inleiding en geeft aan daarom voorzichtig met de teksten om te gaan en ze goed tegen elkaar af te wegen. Tegelijk biedt de grote hoeveelheid materiaal, ondanks dat het om persoonlijke ervaringen en afspiegelingen gaat, wel de kans voor een systematischer analyse dan tot op heden mogelijk was.

Oostindie heeft goed bronnenonderzoek gedaan en besteedt in het boek ruime aandacht aan bronnenproblemen als onderrapportage en representativiteit. De auteur is zich ervan bewust dat de precieze omvang van de oorlogsmisdaden nooit exact achterhaald kan worden, maar dat er wel vrij precies eerste conclusies getrokken kunnen worden uit het materiaal dat hem onder ogen gekomen is:

Lees verder bij Historiek.net
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Empty
BerichtOnderwerp: Re: Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie   Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Icon_minitimewo 31 aug 2016 - 10:45

Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie 66vwqg

30 Aug 2016
Release of the Indonesian translation of Gert Oostindie’s Soldaat in Indonesië 1945-1950 in September 2016
Posted at 16:06h by Yayah Siegers

The Indonesian translation of Soldaat in Indonesië 1945-1950: Getuigenissen van een oorlog aan de verkeerde kant van de geschiedenis (2015, Prometheus) by Gert Oostindie will be published by Obor (Jakarta) and KITLV-Jakarta this September. The title is Serdadu Belanda di Indonesia 1945-1950: Kesaksian perang pada sisi sejarah yang salah (translated by Maya Liem, Susi Moeimam and Nurhayu Santoso). From 13-27 September Gert Oostindie and Ireen Hoogenboom will go to Indonesia for a series of book presentations a.o. in Jakarta (13th September, Erasmushuis), Bandung, Yogyakarta, Semarang, Surabaya, Malang, Banjarmasin and Denpasar. For more information please check Gert Oostindie’s (almost daily) blog about this tour and KITLV Facebook.

KITLV
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud

Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Empty
BerichtOnderwerp: Re: Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie   Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Soldaat in Indonesië - Gert Oostindie
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Postcolonial Netherlands - Gert Oostindie
» Toespraak Gert Oostindie bij militair Indië monument Leiden, 07-09-2017
» Sylvia Pessireron, De verzwegen soldaat
» themabijeenkomst over 'Soldaat van Oranje' in OVM Rotterdam 25 april
» De Soldaat Achterna – Carel Erasmus

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: