Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede Empty
BerichtOnderwerp: 'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede   'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede Icon_minitimedo 26 nov 2015 - 18:15Kees Hulst en Esther Scheldwacht een ode aan Leo Vroman
donderdag 26 november 2015, 10:17

'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede Hoemoo10 Kees Hulst & Esther Scheldwacht.


EDE Geen mooiere hommage aan Leo Vroman dan de toneelversie van 'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura. Het boek Hoe mooi alles van Mirjam van Hengel is een onweerstaanbaar liefdesverhaal. De woorden zijn ontleend aan een gedicht van Leo Vroman. In 2015 zou Leo Vroman 100 jaar geworden zijn. Geen mooiere hommage aan hem in dit Leo Vroman-jaar dan Hoe mooi alles op het toneel.

De dichter/bioloog Leo Vroman( 1915-2013) en zijn latere vrouw Tineke Sanders worden vlak voor de Tweede Wereldoorlog verliefd op elkaar. Leo vlucht net op tijd het land uit om in Indonesië in de Japanse kampen terecht te komen. Deze overleeft hij ternauwernood, vooral dankzij zijn onafgebroken liefde voor Tineke. Tineke, het meisje waarvan hij jarenlang niet wist of ze nog leefde, net zoals zij onwetend was over zijn lot. Wanneer ze elkaar na zeven jaar terug zien, is hun liefde nog steeds even sterk en trouwen ze de volgende dag. Ze leefden nog lang en gelukkig... Dat wil zeggen nog ruim 66 jaar samen, in een zeldzaam harmonische, bijna symbiotische liefde.

Ook prachtig liefdesverhaal, dat niet alleen interessant is voor Leo Vromankenners.

In de toneelversie van Hoe mooi alles is dit dramatische en ontroerende verhaal in een schitterend lichte stijl beschreven. De poëzie van Leo Vroman komt natuurlijk ook aan bod, alsmede zijn tekentalent en zijn bijzondere werk als bioloog. Toneelbewerking en regie zijn in handen van Léon van der Sanden. De gedroomde rolbezetting bestaat uit Kees Hulst en Esther Scheldwacht.


SERIE PASSIE Genieten zonder grenzen. Een gepassioneerde serie van vier voorstellingen in Theater Cultura, waarbij de liefde de toon aangeeft. Twee toneelvoorstellingen en twee internationale concerten, die je kijk verbreden en je horizon verruimen. Hoe mooi alles is de tweede voorstelling in deze serie. Bij iedere voorstelling een hartverwarmend onthaal met passende muziek, iets extra's na afloop of in de pauze! Een voorstelling waar je niet alleen zelf graag naartoe gaat, maar waar je graag iemand mee naar toe wilt nemen. Iemand die je een warm hart toedraagt.

INLEIDING Voorafgaand aan de voorstelling Hoe mooi alles is er een inleiding door Leon van der Sanden, regisseur, bewerker en Vromankenner om 19.30 uur. De voorstelling begint om 20.15 uur.

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura tel. 0318-672800 of www.cultura-ede.nl

Cultura
Molenstraat 45
6711 AW Ede
Telefoon: 0318-672870
www.cultura-ede.nl


Ede Stad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede Empty
BerichtOnderwerp: Re: 'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede   'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede Icon_minitimedo 17 dec 2015 - 18:47

Dit jaar nog te zien op 18-12-2015 20:30 AMERSFOORT Theater De Lieve Vrouw en
19-12-2015 20:15 ZEIST Figi Theate

Ben gisteren in Leiden geweest, zeker de moeite waard!

'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede Zwnhbb  'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede R1wje8

De 'kritiek' van onderstaande recensie begrijp ik wel.


HOE MOOI ALLES
BOS THEATERPRODUCTIES
★★★☆☆ TONEEL

26 SEPTEMBER 2015 - GOUDSE SCHOUWBURG, GOUDA
PRACHTIG GESPEELD PORTRET MIST SPANNING
Door Richard Stuivenberg gepubliceerd 27 september 2015

Vooropgesteld: Kees Hulst en Esther Scheldwacht zijn geknipt voor de rollen van Leo Vroman en zijn vrouw Tineke, en zijn een genot om naar te kijken. Zoals het echtpaar Vroman ruim 75 jaar een liefdevolle eenheid vormde, zo geven Hulst en Scheldwacht zorgvuldig en teder gestalte aan een liefde die standhield, ondanks wereldoorlog, jappenkamp en emigratie naar Amerika. Alles volstrekt geloofwaardig.

Het wringt echter in de bewerking die regisseur Léon van der Sanden maakte van de roman Hoe mooi alles (2014) van Mirjam van Hengel, met als ondertitel Een liefde in oorlogstijd. De biografische roman concentreert zich op het eerste decennium van de liefde tussen dichter, bioloog en hematoloog Leo Vroman en schrijfster en antropologe Tineke Sanders. De voorstelling doet dat ook, maar verbreedt tegelijk de tijdsspanne naar het volledige leven van de hoofdpersonen.

Het is alsof Leo en Tineke in een hiernamaals zijn waarin ze nog een tijdje vertoeven om hun lange, gezamenlijke leven (Leo Vroman overleed in februari 2014, Tineke leeft nog) te overdenken en na te spelen, voor ons, als oordelend en vergevend publiek.

Maar wat valt er eigenlijk te vergeven? Dat Tineke tijdens Leo’s lange afwezigheid door de oorlog lichamelijk smachtte naar een studiegenoot? Leo ging er eigenlijk al vanuit dat Tineke een ander zou hebben, misschien zelfs al weduwe zou zijn van een Duitse militair. Of misschien dat de joodse Leo vluchtte op 14 mei 1940, de dag dat het centrum van Rotterdam in de as werd gelegd? Wie zal het iemand ‘met een neus als de mijne’ kwalijk kunnen nemen?

Het is dus vooral spanning die ontbreekt in de theaterversie van Hoe mooi alles. Er staat niets op het spel. We weten al vanaf het begin hoe het afloopt en het verhaal van een liefde die zeven jaar scheiding overleeft, is misschien helemaal niet zo bijzonder.

Bijzonder, in ieder geval boeiender, had het kunnen zijn wanneer Leo Tineke ter verantwoording had geroepen over haar verliefdheid op een ander. Of wanneer Tineke Leo zijn overhaaste vlucht had verweten, zonder werkelijk een poging te doen haar mee te nemen. Het eerste was overigens biografisch verantwoord geweest, want volgens biografe Mirjam van Hengel in een interview in de Volkskrant heeft Vroman zijn leven lang Tineke’s verliefdheid willen bagatelliseren. Hier zit dus pijn, maar in de voorstelling zien we daarvan veel te weinig.

In hetzelfde interview staat een uitspraak van Leo Vroman zelf, dat ‘het leuke van herinneringen is dat ze fout zijn, want daardoor is vaak meer te begrijpen dan de bedoeling was’. Volgens Van Hengel is ‘een herinnering die klopt met de waarheid niet interessant. Wat jij van de waarheid máákt, is interessant. Want dat geeft informatie over wie jij bent.’

Van deze uitspraak had Léon van der Sanden, ervaren literatuurbewerker als hij is, gebruik kunnen maken. Hij had keuzes kunnen maken die iets vertelden over wat híj boeiend vond aan Leo Vroman en zijn Tineke. Dan was het interessant geworden. Nu blijft de voorstelling steken in een goedbedoeld, lievig portret van twee mensen waarvan we de achterkant maar niet te zien krijgen. Uitstekend gespeeld, dat wel.

- See more at: http://www.theaterkrant.nl/recensie/hoe-mooi-alles/#sthash.pipDWGcX.dpuf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
'Hoe mooi alles' op vrijdag 11 december in Theater Cultura in Ede
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: