Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. maart 2016
Auteur
Bericht
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. maart 2016 vr 26 feb 2016 - 21:18
Lezing Reggie Baay zaterdag 12 maart 13:00
Spijkenisse - In het kader van 'Samen in Nissewaard' organiseert Stichting Kotu Paku Spijkenisse in samenwerking met Bibliotheek de Boekenberg op zaterdag 12 maart een lezing door Reggie Baay over de bewogen geschiedenis van het koloniale Nederlands-Indië. Zijn boeken zoals Daar werd wat gruwelijks verricht (2015) en De njai (2009) passeren de revue. Daar werd wat gruwelijks verricht - Een slavenbestaan Francisco van Bengale verhing zich in Januari 1668. Hij was slaaf van onderkoopman Jan Grootstadt, en één van de velen die in Nederlands Oost-Indië de dood verkozen boven een ondraaglijke slavenbestaan. In Daar werd wat gruwelijks verricht volgt Reggie Baay het spoor van de mensenhandel in de Nederlandse koloniën in de Oost, vanaf de beginjaren van de VOC tot het einde van de kolonie. Want de slavernij in de koloniën beperkte zich niet tot de West. Honderdduizenden personen werden in 'ons Indië' tot slaaf gemaakt. Zij waren huisslaaf, kindslaaf, seksslaaf, ambachtsslaaf, of slaaf op de perken en plantages. Ze werden er vernederd, gefolterd en vermoord. Hoe kan het dat we denken dat daar geen slavernij bestond? Daar werd wat gruwelijks verricht is het eerste boek waarin de geschiedenis van de slavernij in Oost-Indië in zijn totaliteit verteld wordt. Reggie Baay belicht een veelal onbekend beeld van ons koloniale verleden.
De njai - het concubinaat In het koloniale Nederlands-Indië hebben altijd meer Europese mannen dan Europese vrouwen gewoond. Voor dit blanke mannenoverschot vond men een praktische oplossing: het concubinaat. De soldaten, planters of ambtenaren gingen samenleven met een Indonesische, of ook wel een Chinese of Japanse vrouw. Zo'n vrouw werd een njai genoemd. Haar geschiedenis (en die van haar kinderen) wordt in De njai voor het eerst verteld.
Auteur Reggie Baay (Leiden, 1955) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij zich specialiseerde in de koloniale en postkoloniale literatuur en geschiedenis. Van 1985 tot 2005 was hij als redacteur verbonden aan het tijdschrift Indische Letteren en publiceerde hij vele artikelen op het gebied van koloniale geschiedenis en koloniale literatuur.
Uiteraard is deze middag ruime gelegenheid om vragen te stellen aan de auteur. Ook kunt u zijn boeken kopen en laten signeren. U bent meer dan welkom!
Groot Nissewaard
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. maart 2016 zo 28 feb 2016 - 12:17
9 MAART: LEZING BALINESE SCHILDERKUNST EN DANS DOOR DWIBHUMI @ KUMPULAN STICHTING PELITA
“Siwaratri – de nacht van Siwa (Gusti Putu Sana, Pengosekan, Bali)
Op woensdag 9 maart zal Aafke de Jong (oprichtster en danseres van DwiBhumi) tijdens de kumpulan van Stichting Pelita in Den Haag een lezing over Balinese schilderkunst verzorgen. Ook zal zij een uitvoering geven van een Balinese dans die te zien is op een van de door haar meegebrachte schilderijen, die tevens te koop zijn en waarvan de opbrengst in zijn geheel naar de schilder, I Gusti Putu Sana en zijn familie op Bali gaat.
De schilderkunst op Bali heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt. Naast de traditionele hofkunst zijn er diverse nieuwe stijlen ontstaan, met name doordat het eiland sinds de jaren ’20 de deuren opende voor het buitenland. Maar ook van binnenuit ontstond de noodzaak tot vernieuwen. Aafke de Jong licht tijdens de lezing toe hoe kunstenaars uit Bali en daarbuiten elkaar over en weer hebben beïnvloed en elkaar tot op de dag van vandaag blijven inspireren.
Balinesedans.nl
Toegang: 3,50 Euro (inclusief koffie of thee) te betalen bij binnenkomst Locatie: Stichting Het Klokhuis, Celebesstraat 4, Den Haag Tijd: 13:30 tot 15:30 uur
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. maart 2016 wo 2 maa 2016 - 15:16
Over 'schone kleren' in Indonesië Dinsdag 1 maart 2016
België - Op dinsdag 15 maart om 20 uur geeft Ward Ceyssens in de bibliotheek een voordracht over de 'Schone klerencampage'. In april vorig jaar trok Ward samen met een groepje KWB-ers naar Indonesië. Eerst legden ze contact met vakbond KSBSI, partner van Wereldsolidariteit, en met Garteks, de textielafdeling ervan. Vakbondswerk in Indonesië is wel erkend, maar ligt nog moeilijk in veel bedrijven. Tijdens verschillende bedrijfsbezoeken probeerden de KWB-ers een kijk te krijgen op de productie van sportkleren en schoenen in Indonesië. Ondertussen fietsten ze ook een heel traject door Java om dicht bij de dagelijkse realiteit van de mensen te komen. Het is in ieder geval een land waar nog veel werk voor de boeg is, zeker op sociaal vlak. De toegang is gratis maar voor 13 maart reserveren op bibliotheek.reservaties[!]heusden-zolder.be of 011 80 80 90.
Internetgazet Heusden-Zolder
ElEl
Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Kumpulans, voordrachten, tentoonstellingen, etc. maart 2016 wo 2 maa 2016 - 15:28
Themabijeenkomst over Indonesië in Wijkcentrum Swaenswijk
Geplaatst op 02 maart 2016
Op 14 maart geeft Leny Tent een boeiende lezing over Indonesië in Wijkcentrum Swaenswijk
Leny Tent is geboren in Jakarta en heeft een reis gemaakt naar haar geboorteland. Qua inwonertal is Indonesië het op drie na grootste land ter wereld. Dit eilandenrijk was 350 jaar lang een Nederlandse kolonie. Leny zal ons eerst meenemen naar Sumatra waar wij o.a. het prachtige Tobameer zullen zien. Natuurlijk wordt Java niet overgeslagen. Kenmerkend zijn hier o.a. de traditionele wayang voorstellingen, de gamelanmuziek en de sawa’s. Het tempelcomplex van de Borobudur staat op de werelderfgoedlijst en is ook onderdeel van de reis. Tot slot voert Leny ons mee naar het eiland Bali waar de vele tempels en de schilderkunst aandacht krijgen. Ook als u er al eens in Indonesië geweest bent is het de moeite waard om alles te horen en te zien. De lezing begint om 13.30 uur. De toegang bedraagt 5 euro inclusief 2 consumpties. Meer weten over de activiteiten in het nieuwe Wijkcentrum Swaenswijk (Jongkindt Coninckstraat 2 b)? Kijk dan op de website: www.wijkcentrumswaenswijk.nl