Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht
Gepubliceerd op 9 mrt 2016 om 17:30 |
Zaterdag vertrekt een indrukwekkende delegatie met ruim 200 Belgische zakenmensen naar Indonesië voor de eerste van twee economische zendingen die ons land dit jaar organiseert onder leiding van prinses Astrid. In haar zog reizen verschillende federale, Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers en staatssecretarissen mee.
De laatste economische zending naar Indonesië dateert van 2008, toen nog onder leiding van prins Filip. Dat ons land er nu opnieuw naartoe trekt, is geen verrassing. Het gaat immers om een erg belangrijke markt, vlakbij India en China. Met 252,8 miljoen inwoners is het ook het op drie na drukst bevolkte land ter wereld. Tegenover 2008 reizen nu bijna dubbel zoveel zakenmensen mee. Daarnaast gaan ook politici, sectorfederaties en wetenschappers mee.
Zij trekken naar een land dat voor verschillende uitdagingen staat. De Indonesische economie zit al een paar jaar in het slop, voornamelijk door de lagere grondstofprijzen en de Chinese groeivertraging. Op politiek vlak kampt de in 2014 verkozen president Joko Widodo met verzet tegen zijn hervormingsagenda vanuit de elite en zijn eigen partij. Dat hij de doodstraf weer liet toepassen voor drugscriminelen, stuitte dan weer op Westers onbegrip.
Net als veel andere landen kampt Indonesië ook met terreurdreiging. Het land heeft de grootste moslimbevolking ter wereld, maar de godsdienst wordt er gematigd en tolerant beleefd. Toch vertrokken enkele honderden Indonesiërs naar Irak en Syrië om er aan de zijde van Islamitische Staat te vechten. In januari vielen bovendien acht doden (vier burgers en vier terroristen) bij een door IS opgeëiste aanslag in de hoofdstad Jakarta.
Toch liggen er veel mogelijkheden voor Belgische bedrijven in Indonesië. Ruim 120 bedrijven uit de meest diverse sectoren tekenen present voor deze handelsmissie. De focus ligt onder meer op cleantech, havens, gastronomie en 'smart cities'. Dat Indonesië in 2018 de Asian Games, een regionaal sportevenement, mag organiseren, biedt mogelijkheden voor bedrijven die stadioninfrastructuur (bijvoorbeeld kunstgras of grote beeldschermen) leveren.
Er zullen daarnaast ook politieke contacten zijn. Voor het federale niveau nemen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem de honeurs waar. Vlaanderen wordt vertegenwoordigd door minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters. Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt vertegenwoordigt Wallonië en namens Brussel gaat staatssecretaris voor Buitenlandse Handel en Investeringen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Cécile Jodogne.
De missie start zondag in de hoofdstad Jakarta, maar de Belgische karavaan reist in de dagen daarna ook nog naar Bandung en Bogor. Pas op zaterdag 19 maart wordt het gezelschap weer in Brussel verwacht. De volgende prinselijke missie gaat in het najaar naar de Amerikaanse staat Texas.
© 2016 Belga News Agency
beursduivel.be