Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht Empty
BerichtOnderwerp: Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht   Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht Icon_minitimewo 9 maa 2016 - 19:10

Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht

Gepubliceerd op 9 mrt 2016 om 17:30 |

Zaterdag vertrekt een indrukwekkende delegatie met ruim 200 Belgische zakenmensen naar Indonesië voor de eerste van twee economische zendingen die ons land dit jaar organiseert onder leiding van prinses Astrid. In haar zog reizen verschillende federale, Vlaamse, Waalse en Brusselse ministers en staatssecretarissen mee.

De laatste economische zending naar Indonesië dateert van 2008, toen nog onder leiding van prins Filip. Dat ons land er nu opnieuw naartoe trekt, is geen verrassing. Het gaat immers om een erg belangrijke markt, vlakbij India en China. Met 252,8 miljoen inwoners is het ook het op drie na drukst bevolkte land ter wereld. Tegenover 2008 reizen nu bijna dubbel zoveel zakenmensen mee. Daarnaast gaan ook politici, sectorfederaties en wetenschappers mee.

Zij trekken naar een land dat voor verschillende uitdagingen staat. De Indonesische economie zit al een paar jaar in het slop, voornamelijk door de lagere grondstofprijzen en de Chinese groeivertraging. Op politiek vlak kampt de in 2014 verkozen president Joko Widodo met verzet tegen zijn hervormingsagenda vanuit de elite en zijn eigen partij. Dat hij de doodstraf weer liet toepassen voor drugscriminelen, stuitte dan weer op Westers onbegrip.

Net als veel andere landen kampt Indonesië ook met terreurdreiging. Het land heeft de grootste moslimbevolking ter wereld, maar de godsdienst wordt er gematigd en tolerant beleefd. Toch vertrokken enkele honderden Indonesiërs naar Irak en Syrië om er aan de zijde van Islamitische Staat te vechten. In januari vielen bovendien acht doden (vier burgers en vier terroristen) bij een door IS opgeëiste aanslag in de hoofdstad Jakarta.

Toch liggen er veel mogelijkheden voor Belgische bedrijven in Indonesië. Ruim 120 bedrijven uit de meest diverse sectoren tekenen present voor deze handelsmissie. De focus ligt onder meer op cleantech, havens, gastronomie en 'smart cities'. Dat Indonesië in 2018 de Asian Games, een regionaal sportevenement, mag organiseren, biedt mogelijkheden voor bedrijven die stadioninfrastructuur (bijvoorbeeld kunstgras of grote beeldschermen) leveren.

Er zullen daarnaast ook politieke contacten zijn. Voor het federale niveau nemen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem de honeurs waar. Vlaanderen wordt vertegenwoordigd door minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters. Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt vertegenwoordigt Wallonië en namens Brussel gaat staatssecretaris voor Buitenlandse Handel en Investeringen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Cécile Jodogne.

De missie start zondag in de hoofdstad Jakarta, maar de Belgische karavaan reist in de dagen daarna ook nog naar Bandung en Bogor. Pas op zaterdag 19 maart wordt het gezelschap weer in Brussel verwacht. De volgende prinselijke missie gaat in het najaar naar de Amerikaanse staat Texas.


© 2016 Belga News Agency
beursduivel.be
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht Empty
BerichtOnderwerp: Re: Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht   Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht Icon_minitimema 14 maa 2016 - 8:27

Belgische ambassadeur slaat en zalft Indonesië
Gepubliceerd op 13 mrt 2016 om 16:36 |

De Belgische ambassadeur in Indonesië, Patrick Herman, heeft in Jakarta de deelnemers aan de economische missie in Indonesië duidelijk gemaakt dat zakendoen in dat land geen gemakkelijke klus is. Hij spaarde het gastland niet van kritiek, maar ziet wel vooruitgang onder de nieuwe president.

De economische missie staat onder leiding van prinses Astrid, die zich tijdens de eerste briefing met de pas aangekomen delegatie meteen liet opmerken in een felle zwart-geel-rode outfit. In haar zog reisde een delegatie van zo'n driehonderd Belgische zakenmensen, politici en onderzoekers naar Indonesië.

België organiseert momenteel -naar eigen zeggen- de grootste economische zending ooit uit de Europese Unie naar Indonesië. Ambassadeur Herman schonk de deelnemers klare wijn. Indonesië heeft de bevolking en de natuurlijke rijkdommen om het te maken, maar slaagde daar ondanks twee groeispurten in de jaren negentig en 2000 toch niet in.

De ambassadeur laakte onder meer de "verschrikkelijke" gezondheidstoestand, die in Indonesië "van hetzelfde niveau is als in veel armere landen". Maar ook het onderwijs voldoet niet, met soms slecht getraind personeel dat dikwijls ziek is tot gevolg. Op economisch vlak is er dan weer corruptie en staat de administratie helemaal niet op punt.

Maar de ambassadeur haastte zich vervolgens om dat negatieve beeld zelf bij te stellen. Want sinds de verkiezing van de hervormingsgezinde president Joko Widodo in 2014 beweegt er iets in Indonesië, benadrukte hij. De nieuwe president kwam met een sociale visie, en wil onder meer een grotere hap uit het budget aan gezondheidszorg besteden.

Ook handelsattaché Nathalie Surmont wees op de obstakels waarmee zakenlui te maken kunnen krijgen in Indonesië. "Maar de mentaliteit is aan het veranderen", zei ze. "En een echte ondernemer moet optimistisch zijn." Maar er zal "flexibiliteit, doorzettingsvermogen en geduld" nodig zijn om te slagen, besloot ze.© 2016 Belga News Agency
beursduivel.be
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Economische missie Indonesië - Prinses Astrid begeleidt Belgische bedrijven op veroveringstocht
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: