Simon Tahamata: de kapers hebben ons op de kaart gezet
21-03-2016, 19:51
Hij heeft een Belgisch paspoort, speelde voor het Nederlands elftal maar in zijn hart is en blijft Simon Tahamata een Molukker. Op de dag dat de Molukse gemeenschap stilstaat bij de aankomst van de eerste Molukkers in Nederland, 65 jaar geleden, blikt de oud-voetballer terug op een gewelddadige periode: de treinkapingen en schoolgijzeling.
Simon Tahamata (59) is van de tweede generatie Molukkers in Nederland. Hij is in de jaren zeventig bezig met een carrière als profvoetballer bij Ajax 1 als een groep van zijn Molukse generatiegenoten in Nederland tot twee keer toe een trein kaapt. Bij de kaping bij Wijster in 1975 vallen drie doden. De tweede kaping bij De Punt in 1977 kost aan twee gijzelaars en zes kapers het leven.
De NOS staat vanavond stil bij 65 jaar Molukkers in Nederland in een speciaal programma op NPO 2. Op 21 maart 1951 kwam de eerste groep van in totaal 12.500 Molukkers aan in Nederland.
Het Molukse geweld schokt Nederland en bezorgt de Molukkers lange tijd een slechte naam. Tahamata wordt er als bekende Molukse voetballer vaak op aangesproken, maar hij begrijpt wat zijn leeftijdgenoten tot die acties drijft. ”Er zit een verhaal achter. Hoe de Nederlandse regering ons behandeld heeft, dat gaat heel ver en heel diep.” Die geschiedenis moet verteld worden, ook in het onderwijs, vindt hij.
Tahamata is de zoon van een van de 3500 Molukse KNIL-militairen die in 1951 in Nederland terechtkomen. De Molukse militairen hebben tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië aan de kant van Nederland gevochten.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië roepen de Molukkers op 25 april 1950 hun eigen republiek RMS uit op de Molukken. Indonesië maakt daaraan al snel een einde. De KNIL-militairen en hun gezinnen worden tijdelijk overgebracht naar Nederland met de belofte dat Nederland zich zal inzetten voor een vrije Molukse staat.
Lees, kijk en luister verder bij de NOS