Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Nationale Herdenking gevallen Molukse strijders (video)

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Nationale Herdenking gevallen Molukse strijders (video) Empty
BerichtOnderwerp: Nationale Herdenking gevallen Molukse strijders (video)   Nationale Herdenking gevallen Molukse strijders (video) Icon_minitimewo 13 apr 2016 - 12:35

Nationale Herdenking gevallen Molukse strijders (video)

Geplaatst op 13 april 2016


MIDDELBURG - Een halve eeuw na zijn executie is Chris Soumokil nog altijd één van de belangrijkste symbolen van de Molukse vrijheidsstrijd. Misschien is dat waarom Indonesië nog altijd weigert te vertellen waar de oud-president van de Vrije Republiek der Zuid-Molukken begraven ligt, oppert zijn opvolger John Wattilete.
„Misschien willen ze geen martelaarsgraf. Of zijn ze het gewoon vergeten?”
Soumokil stierf op 12 april 1966 - dinsdag vijftig jaar geleden. Zijn sterfdag is ook de Nationale Herdenking waarop Molukkers al hun vrijheidsstrijders gedenken. Dat gebeurde dit jaar in Koudekerke.
Reden is dat na de dood van Soumokil Middelburgse Molukkers een jongerengroep oprichtten en naar hem vernoemden: Sou ’66. Eén van hen was Frits Sahertian. „Ik was toen zestien. We wilden andere jongeren politiek bewust maken.''


Rechtvaardigheid

In navolging van veel verzetsgroepen in de jaren zestig kozen ze het militante pad. „We wilden de Nederlandse overheid wakker schudden. Terugkijkend hadden we niet moeten kiezen voor oog om oog, maar voor overtuiging met kennis.” Sou ’66 groeide uit tot een ordedienst bij demonstraties. De huidige beveiligingsdienst Parang Salawaku (Kapmes en Schild), met Sahertian aan het hoofd, is het resultaat.
Voor Sahertian is Chris Soumokil het symbool van de Molukse vrijheidsstrijd. „Hij kwam op voor rechtvaardigheid. En weet je: hij is aan het kruis geëxecuteerd.”

Aandacht

Wattilete noemt Soumokil ‘het expliciete voorbeeld van iemand die zijn offer heeft gebracht’. „Hij is grondlegger van de RMS en heeft verantwoordelijkheid genomen.” Zijn sterfdag is behalve een dag van herdenken ook een dag van bezinnen, vindt de president. „We denken aan al degenen die zich hebben opgeofferd. Maar hoe is de offerbereidheid nu? Hoe zetten we de strijd voort?” En hoe, vraagt hij zich af, kan de RMS weer aandacht krijgen voor haar zaak? „De politieke aandacht is summier. En de publieke opinie gaat uit naar motoren”, zegt hij, verwijzend naar Satudarah.

Begraven

Op 12 april hangt ook altijd die andere vraag in de lucht: waar is Chris Soumokil begraven? Wattilete wil meer druk uitoefenen op Indonesië om snel antwoord te krijgen, nu Soumokils weduwe - 82 inmiddels - nog leeft. „Zij is er erg bedroefd over. We vragen in deze kwestie geen erkenning van de RMS door Indonesië. Het onthouden van deze informatie aan de familie is gewoon een schending van mensenrechten.”



PZC
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Nationale Herdenking gevallen Molukse strijders (video)
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Malle Babbe bij nationale herdenking
» 1 juli: de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij
» Molukse motorrijders bij herdenking in Barneveld
» Veteranen herdenken strijders Indië en Korea
» Voor het eerst legt een Molukse Knil-soldaat een krans tijdens de Indië-herdenking

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: