Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking   Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Icon_minitimevr 15 apr 2016 - 16:12Oprichter Doe Maar spreekt tijdens Dodenherdenking

LEIDEN, 15 APRIL 2016, 14:37 Door Reanne van Kleef


Dodenherdenking vindt ook dit jaar plaats op het Pieterskerkhof. Net als vorig jaar start de herdenking om 19:00u in de Pieterskerk. Daarbij zal ook de replica van het monument naast Molen de Valk weer aanwezig zijn. Ernst Jansz, één van de oprichters van popgroep Doe Maar, is tijdens de herdenking aanwezig.

Jansz is naast musicus ook schrijver. Hij heeft al vaker aandacht besteed aan de oorlog en de raakvlakken met Nederlands-Indië. Het thema van de dodenherdenking is dit jaar het Indisch en Indonesisch verzet. Tijdens de herdenking houdt hij een toespraak en speelt hij een aantal nummers.

Volgens Ton Kohlbeck, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden, is Leiden een uitstekende plek om de start van de oorlog tussen Nederland en Japan, 75 jaar geleden, te herdenken. “Leiden verzorgde van oudsher de Indisch en Indonesische studies, zoals Indisch recht en de Indische taal. Allerlei zaken rondom onze banden met Nederlands-Indië. Ernst Jansz is bereid om als zoon van een Indische jongen een toespraak te houden.”

Het is de bedoeling dat de herdenking volgend jaar op het nieuwe plein bij de Lammermarkt plaatsvindt. “Wat ons betreft zou de herdenking altijd op het Pieterskerkhof mogen plaatsvinden, want het is daar zo mooi. Maar het nieuwe evenementenplein leent zich ook heel goed voor een gezamenlijke herdenking. Als we dat plein kunnen gebruiken in combinatie met de oude plek waar het monument altijd al heeft gestaan, denk ik dat we er in alle opzichten qua herdenking op vooruit gaan”, aldus Kohlbeck.


Reanne van Kleef in gesprek met Ton Kohlbeck, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden over dodenherdenking 2016.

Sleutelstad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
OmSidAantal berichten : 861
Registratiedatum : 08-01-09
Woonplaats : Negeri Kincir Angin

Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking   Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Icon_minitimevr 15 apr 2016 - 17:25

Indische taal ??
Terug naar boven Ga naar beneden
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking   Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Icon_minitimeza 16 apr 2016 - 10:48

Very Happy  iya Oom, heel heel vroeger, toen de jonge Nederlandse jongeren niet wilden deugen werden ze door de familie naar Indië gestuurd waar ze dan op een plantage konden werken. Natuurlijk niet als de gewone 'inlanders' met patjol ofzo, maar als administrateur. Of als klerk, als hij niet goed genoeg zijn best heeft gedaan. En als ze eenmaal in Indië waren als een toean besar, dan moesten ze de Indische taal kennen, toch?  Zoals bijv. "Kamoe moesti ambil.... ajo tjepat"

Maar of Ernst J. ook die Indische taal spreekt? saja tida taoe  scratch====

alle gekheid op een stokje, ik ben wel heel benieuwd naar zijn toespraak en optreden.
Hopelijk komt het ook op tv
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking   Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Icon_minitimeza 16 apr 2016 - 12:17

Ernst Jansz luistert 4 mei in Leiden op

LEIDEN - Ernst Jansz is dit jaar te gast bij de dodenherdenking op 4 mei in Leiden. In de Pieterskerk houdt hij een toespraak en zingt hij een aantal liederen.

Door Janneke Dijke - 14-4-2016, 7:13 (Update 14-4-2016, 7:13)

Stichting Dodenherdenking Leiden heeft Jansz gevraagd vanwege zijn Indische wortels. De herdenking staat dit jaar in het teken van de oorlog tussen Nederland en Japan, die 75 jaar geleden begon, en die het begin van de afscheiding van Indonesië was.

Jansz’ vader kwam uit Nederlands-Indië en zat in het Indisch verzet. De oud-toetsenist van Doe Maar schreef in 1985 een boek, gebaseerd op het leven van zijn vader. In 1999 volgde een cd met bijpassende liederen. Tijdens de herdenking zingt hij drie van deze nummers. Hij bespeelt zelf de vleugel en wordt begeleid door een violist.

De herdenking wordt dit jaar voor de laatste keer gehouden in de Pieterskerk. Net als vorig jaar komt de kunststof, met een #D printer gemaakte replica van het Leidse bevrijdingsmonument op het Pieterskerkplein te staan. Vanaf volgend jaar herdenkt Leiden de gevallenen weer op de Lammermarkt, bij het originele monument van Pieter Starreveld, en is de dienst in de Marekerk. Het werk aan de parkeergarage zit de herdenking dan niet meer in de weg.

Definitief

Vorig jaar opperde de stichting Dodenherdenking Leiden nog om definitief bij de Pieterskerk te blijven, omdat de bijeenkomst daar zo sfeervol was. ,,Maar als de Lammermarkt volgend jaar klaar is, wordt het daar ook heel mooi’’, zegt voorzitter Ton Kohlbeck. ,,De gemeente heeft daarom besloten om het dan weer op de Lammermarkt te houden.’’ Het is ook de bedoeling dat het echte monument een wat zichtbaarder plek krijgt op het plein.

Het herdenkingscomité verwacht een grote drukte op 4 mei, vanwege de toespraak en het muzikale optreden van Ernst Jansz. Jansz geeft ook aandacht aan de Indonesische verzetsheld Irawan Soejono. Deze Leidse verzetsstrijder werd op 13 januari 1945 op de Boommarkt doodgeschoten door de Duitsers en ligt begraven op begraafplaats Groenesteeg. ,,Ernst Jansz heeft banden met de groep rond Soejono’’, aldus Kohlbeck.

Leidsch Dagblad


En de violist is Aili Deiwiks, zij is één van de vaste begeleiders van Ernst
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking   Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Icon_minitimedo 21 apr 2016 - 14:46

Indonesiërs waren écht fanatiek
Het korte leven van Henk van de Bevrijding


Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking 9lflhx
Indonesische verzetsstrijders noemden hun verzetsgroep “Irawan”, naar de doodgeschoten Leidse student. Hier paraderen ze over de Breestraat, tijdens het bevrijdingsfeest van Leiden op 7 mei 1945.

DOOR MARLEEN VAN WESEL

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was maar liefst tien procent van alle Indonesiërs in Nederland actief in het verzet. Lodewijk Kallenberg schreef een boek over een van die strijders, die dit jaar tijdens de Leidse dodenherdenking worden geëerd.

De 24-jarige student Irawan Soejono fietste op zaterdagmiddag 13 januari 1945 over de Breestraat, recht in een razzia. Op zijn bagagedrager hield hij een gerepareerd stencilapparaat verborgen onder een jutenzak. Soejono, in het verzet bijgenaamd Henk van de Bevrijding, dook nog een zijstraatje in naar de Boommarkt, maar tevergeefs. ‘De Nazikogel trof doel’, schreef een verzetsmakker later in een in memoriam.
Lodewijk Kallenberg, emeritus hoogleraar wiskunde, reconstrueerde het korte leven van Soejono in het boek Henk van de Bevrijding. Verzetsheld van Indonesische afkomst. ‘Ik speelde al met het idee toen ik enkele jaren geleden werkte aan een boek over de Leidse begraafplaats Groenesteeg’, vertelt hij. Kallenberg is voorzitter van de instandhoudingsstichting van de historische begraafplaats.
Soejono werd er tijdelijk begraven, tot zijn as bijna twee jaar later naar zijn familie in Indonesië verhuisde. ‘Toen ik hoorde dat het Indisch en het Indonesisch verzet dit jaar centraal staat bij de Leidse dodenherdenking, was dat een katalysator’, zegt Kallenberg.
‘Er waren toen zo’n achthonderd Indonesiërs in Nederland. Maar liefst tien procent van hen was actief in het verzet. En met alle respect voor Nederlandse verzetsstrijders, die al gauw vertellen dat ze iets voor het verzet hebben gedaan: de Indonesiërs waren écht fanatiek. Hun uiteindelijke doel was de bevrijding van Indonesië. Zolang de Duitsers het voor het zeggen hadden, leek hen dat helemaal onmogelijk.’
Soejono’s vader, Raden Adipati Ario Soejono, nam zijn gezin in 1930 mee naar Nederland. Als eerste en uiteindelijk ook enige Indonesische minister van Nederland, ijverde ook hij voor onafhankelijkheid. In 1943 overleed hij in Londen aan een hartaanval, kort nadat zijn onafhankelijkheidspleidooi in de kabinetsvergadering geen bijval kreeg. Zoon Irawan raakte rond die tijd actief in het verzet. Eerst in Amsterdam, waar hij naartoe verhuisde nadat de bezetter de Leidse universiteit sloot. ‘In Amsterdam stond hij rond zijn overlijden nog geregistreerd, maar het is wel duidelijk dat hij tegen die tijd weer in Leiden verbleef’, vertelt Kallenberg. ‘Dat is natuurlijk het probleem met verzetslieden: ze doken onder en zorgden ervoor dat er zo min mogelijk over hen werd vastgelegd. Ook voor die tijd al wilde Soejono waarschijnlijk zo min mogelijk in de openbaarheid komen. Wat hij in Leiden studeerde is niet eens zeker. Hij was toen al politiek bezig, in de communistische richting. Maar hij staat wel degelijk vermeld als slachtoffer in het gedenkboek van Leidse studenten, met 1940 als zijn jaar van aankomst.’
Hij werkte in Leiden voor De Bevrijding, het verzetsblad van de Indonesische studentenorganisatie in Nederland Perhimpoenan Indonesia (PI). ‘Eerst Nederland bevrijden, dan Indonesië’, luidde hun leus. ‘Hij zorgde voor machines, papier en radiotoestellen, en hij sjouwde ze dikwijls zelf, per bakfiets, handkar of koffer’, staat ook in dat in memoriam, in het PI-blad. Met negen andere Indonesische studenten vormde hij in Leiden bovendien een gevechtsgroep van de Binnenlandse Strijdkrachten. Kallenberg: ‘Soejono is de enige van hen die is doodgeschoten. De groep werd na zijn dood omgedoopt tot de groep “Irawan”’. Het stencilapparaat hebben de Duitsers nooit gevonden. Dat werd vermoedelijk nog snel meegenomen door een vriend. ‘Er zijn overigens wel meer Indonesiërs uit Leiden omgekomen, maar dan na marteling of net als zoveel Nederlanders door ziektes.’
Op 4 mei staan zij dus centraal tijdens de Leidse Dodenherdenking. ‘Daar zal Ernst Jansz een rede houden en muziek spelen.’ Jansz, die vooral bekend is als de oprichter van de band Doe Maar, schreef ook boeken over zijn vader, die in het Indische verzet zat. ‘De werkgroep Merapi zal aanwezig zijn. Dat zijn de kinderen van Indonesische verzetsstrijders. Zij hopen dat er ooit een gedenkteken op de Boommarkt zal komen voor Soejono.’ In Amsterdam is er een Irawan Soejonostraat, met een verkeerd geboortejaar op het bordje. In Leiden herinnert vooralsnog alleen een gedenkteken op de Groenesteeg aan ‘Irawan Soejono, 24-1-1920 – 13-1-1945, “Henk van de Bevrijding”, verzetsstrijder’. Hij werd net geen 25.

Boekpresentatie, aula begraafplaats Groenesteeg, zondag 1 mei, 14.30
Dodenherdenking Leiden, Pieterskerk, woensdag 4 mei, 19.00 uur

Mare
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Empty
BerichtOnderwerp: Re: Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking   Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Ernst Jansz, oprichter Doe Maar, spreekt tijdens Dodenherdenking
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: